HDP, dokunulmazlık tartışmasında parti tutumunu netleştirmek üzere 4 saat süren kapalı grup toplantısı gerçekleştirdi. Toplantı sonunda açıklama yapan Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, gelinen süreci ‘darbe' olarak nitelendirdi, toplantıda ise ‘sonuna kadar direnme' kararının alındığını öne sürdü.
Ajanslarda yer alan bilgide; Halkların Demokratik Partisi (HDP), dokunulmazlıkların kaldırılması konusundaki tavrına ilişkin kapalı grup toplantısını gerçekleştirdi.
4 saat süren toplantının ardından Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, açıklama yaptı.
Bilgen, gelinen sürecin HDP'li milletvekillerine baskı ve dışlamanın yanı sıra aynı zamanda parlamentonun fiilen tasfiye edilmesi olarak tanımladı.
Süreci ‘darbe' olarak nitelendiren Bilgen, bunun karşısında ‘sonuna kadar direnme kararı' aldıklarını söyledi.
Bilgen'in açıklamasından satır başları şöyle:
“PARLAMENTONUN FİİLEN TASFİYESİ SÖZ KONUSU"
“Bugün karşı karşıya bulunduğumuz durum sadece HDP milletvekillerine dönük bir baskı, bir dışlama değil, aynı zamanda parlamentonun fiilen tasfiye edilmesidir.
“Suçla mücadele iddiasıyla dokunulmazlık zırhına bürünerek, suç işleme hakkı olarak yorumlanabilecek bir durumla bir tartışma yürütürken, açıkça suç işlemeyi teşvik etmek, siyasi partilerin grup kararı alması, oylarını belli etmelerini sağlayacak düzenlemelerin içerisine girmeleri bu sürecin ne kadar hukuk dışı olduğunu, varmak istediği noktanın da ne kadar demokratik kültürle bağdaşmayacak nitelikte olduğunu gösteriyor.
‘DARBE' NİTELENDİRMESİ
“Parlamentoyu işlevsizleştirme, parlamentodan temsilin ortadan kaldırılmasına karşı bütün zerrelerimizle direneceğiz. Bütün seçenekler masaya yatırıldı, bütün aşamaları seçmenlerimizle tartışacağız. Bu uygulamayı Türkiye demokrasi güçlerinin gündemine taşıyacağız. Bu bizim açımızdan bir kırılma noktası, bir dönüm noktasıdır.
“Türkiye'de halen sivil siyasetten umudu beklentisi olanlar, seçtikleri oy verdikleri partinin takipçisi olmazlarsa Türkiye fiili bir darbeyi yaşayacak. Bu tuzak karşısında bütün toplumu duyarlı olmaya, sivil siyasete sahip çıkmaya çağırıyoruz.
“Komisyon aşamasında bu önerinin değişmesi için yeniden gözden geçirilmesi için bizim önerimizin gündeme alınması için de tartışmalara aktif olarak katılacağız. Ama genel kurul aşaması ve fili tutuklama aşamasına geldiğinde boynumuzu uzatmayacağımızı, bu sürecin birilerinin planladığı gibi kolayca bir tasfiyeye dönüşmeyeceğini açıkça belirtmek istiyoruz.
“SİNE-İ MİLLET OLACAK MI?" SORUSU
“Biz buraya birilerinin lütfu ile gelmedik. Bütün engellemelere rağmen buraya geldik. Bizi burada görmek istemeyenler, bizim varlığımızdan rahatsız olanlar, bizsiz bu parlamentonun yürütüleceğini düşünenler boşa heves ediyorlar. Kolayca gitmeyeceğiz. Aksine onların en korktuğu şeyler nerelerse bunu yapacağımızı görecekler. Bundan sonrasında Meclis çalışmaları da kolay olmayacak.”