İhsanoğlu Başbakan yardımcısı mı olacak?
Başbakan Yardımcısının Ekmeleddin İhsanoğlu olacağı iddia edildi.

Oluşturma Tarihi: 2015-07-03 10:21:19

Güncelleme Tarihi: 2015-07-03 10:21:19

Hürriyet'in haberine göre; MHP'ye yakın kaynaklara göre koalisyon yüzde 99 tamamlandı. Bunun nedeni Bahçeli'nin Baykal'ı desteklemeyerek İsmet Yılmaz'ın meclis başkanı seçilmesine yol açması mı? Kazanması, partide “AK Parti ile bir koalisyon uzlaşmasına mı varıldı” sorusunun yükselmesine neden oldu. Bahçeli, Süleyman Şah Operasyonu'nun içerisinde yer alan Yılmaz'ı sert sözlerle eleştirmişti. MHP lideri, “Başbakan ve milli ahlaktan yoksun bürokratları; gerçekte “Al At, Ah Mat Operasyonu'na imza attılar” derken, kurmayları da “milli sıvışma bakanı” tabirini kullanmışlardı. Yılmaz'ın Meclis Başkanlığı için MHP lideri ile görüşmesinin 4 dakika sürmesi de geçmişte yaşanan bu operasyona karşı tepkinin bir parçasıydı.

1- HÜKÜMETE GİRMİYOR

MHP'nin Deniz Baykal'ı desteklemeyerek Yılmaz'ın Meclis Başkanı seçilmesine yol açması üzerine, Bahçeli'ye yakın bazı kaynaklar ‘yüzde 99' oranında koalisyon uzlaşmasının sağlandığını belirtiyorlar. MHP liderinin belirlediği üç kişi ile AK Parti yetkililerinin son birkaç haftadır temas halinde olduğu kulislerde konuşuluyor. Bu temaslar sonucunda da bu hafta içi görüşmelerin tamamlandığı iddia ediliyor. Hatta uzlaşmada ilginç bir formülden de bahsediliyor. Bahçeli'nin İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu'nu ‘Başbakan Yardımcısı' olarak görevlendireceği, kendisinin ise partinin başında çalışmalarına devam edeceği iddia ediliyor. Bakanlıkların dağılımında ise birkaç kurum dışında paylaşımların bile yapıldığı savunuluyor. Bu görüşe göre Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın görevlendirmesinin ardından tüm partileri dolaşacağı ancak bu temasların formalite olacağı belirtiliyor. Kulislere göre Yılmaz'ın Meclis Başkanlığı da bu formül doğrultusunda değerlendiriliyor.

BAHÇELİ'DEN İTİRAZ

Bir taraftan bu görüşler derin kulislerde dile getirilirken, MHP Genel Merkezi'nin zirvesinden de “Hiçbir görüşme yapılmadı” açıklamaları yüksek sesle dillendiriliyor. Genel Başkan Bahçeli, görüşme söylentilerine sert bir şekilde karşı çıkıyor. Geçen pazartesi günü yapılan son Başkanlık Divanı toplantısında da görüşme haberlerine değinen Bahçeli, kurmaylarına, “Kesinlikle bir görüşme olmadı” açıklaması yaptı. Başkanlık Divanı'ndaki pek çok isim de görüşme trafiğinin olmadığını savunuyor. Bahçeli'nin son grup toplantısında sıraladığı üç başlığın kabul edilmesi halinde mutabakata açık olacağı açıklaması da koalisyona kapıların aralandığı mesajını veriyor. Ancak sıralanan “Çözüm Süreci'nin askıya alınması”, “Ucu kime dayanırsa dayansın 17-25 Aralık sürecinin üzerine gidilmesi” ve “Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın anayasal sınırlarına çekilmesi” maddeleri üzerinde AK Parti'nin nasıl bir uzlaşma sağlayacağı da merak konusu.

2-TABAN MHP TAVAN CHP

AK Parti, Meclis Başkanlığı seçiminde son anda başına konan ‘devlet kuşu' sayesinde Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ı seçtirmenin moraliyle koalisyon mesaisine hız verdi. Tek başına iktidar çoğunluğunu kaybettiği 7 Haziran seçimleri sonrasındaki en önemli psikolojik eşiğin bu şekilde aşılması AK Parti'de gözle görülür bir rahatlama yarattı. Bu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun “Blok kavramı çökmüştür” sözlerine de yansıyan iklim değişikliğine yol açtı. Bu iklim değişikliğinin, koalisyon pazarlıklarının yapılacağı görüşme masalarını da rahatlatacağı savunulan AK Parti kulislerinde, Davutoğlu'nun, muhalefet blokunun çökmesinin farklı koalisyon seçeneklerinin değerlendirilmesine imkân sağladığına ilişkin sözlerine de dikkat çekilerek, “Sürecin önündeki önemli bir psikolojik eşiğin aşılmasıyla artık herkes biraz daha rahatlamış bir şekilde masaya oturacaktır” değerlendirmeleri öne çıkmaya başladı.