İşte masadaki son anket!
Koalisyon temasları sürerken son yapılan anket sonuçlarında AK Parti oylarının arttığı öne sürüldü...

Oluşturma Tarihi: 2015-08-10 03:38:52

Güncelleme Tarihi: 2015-08-10 03:38:52

CHP ve AK Parti arasındaki koalisyon heyetlerinin görüşmelerinin son bulmasından sonra parti liderleri Kemal Kılıçdaroğlu ve Ahmet Davutoğlu bir araya gelecek. 7 Haziran seçimlerinden sonra koalisyondan çok erken seçim söylentileri yükseldi. Davutoğlu'na son olarak sunulan ankette AK Parti oylarının yüzde 43,4 olduğu HDP'nin oylarında da herhangi bir değişiklik olmadığı öne sürüldü.

Milliyet Gazetesi'nden Serpil Çevikcan'ın haberine göre; Ak Parti Genel Başkanı, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlubugün buluşuyorlar. İki parti heyetlerinin koalisyonun olabilirliği konusundaki keşfedici mesaisinden beklenen iyimserlikte bir sonuç çıkmaması bu görüşmeyi önemli kılıyor. Buluşma, her şeyi tersine çevirecek bir diyalog zaferiyle sonuçlanabilir mi? Yoksa yeni bir seçime daha çok yaklaştığımız gerçeğinin gölgesinde mi geçecek, bu atmosfer mi hakim olacak?

MASADAKİ ANKET YÜZDE 43,4

Başbakan Davutoğlu'na, 7 Haziran seçimlerinin ardından pek çok saha çalışması sunuldu. Kamuoyu yoklamalarının yanı sıra, teşkilatın nabzının hangi seçenekte attığına dönük çok detaylı değerlendirmeler yapıldı. Seçimin ardından gerçekleştirilen kapsamlı 3. çalışma en yenisi. Davutoğlu'nun masasında bu var. Bir başka deyişle, Kılıçdaroğlu ile bu kritik görüşmeye giderken elindeki son veriler bunlar. Neler mi? AK Parti'nin şu anki oy oranı yüzde 43.4 görünüyor. 7 Haziran'a göre yüzde 2'lik bir artış söz konusu. Parlamento dışı kalan küçük partilerin oy oranı 7 Haziran'da yüzde 5'i zor bulmuştu. Şimdi yüzde 2'ler seviyesinde. Yüzde 3 diğer partilere dağılmış görünüyor.

HDP YATAY GİDİYOR

7 Haziran seçiminin skorda değil minderdeki galibi HDP'nin yüzde 13'lük oy oranında “HDP düşüşe geçti” diye yorumlanabilecek bir değişiklik yok. HDP oyları henüz yatay seyrediyor. Alevlenen PKK ve buna verilen yanıt HDP'nin oy oranında artı ya da eksi yönde anlamlı bir değişikliğe henüz yol açmamış görünüyor. AK Parti tabanı yüzde 70'le erken seçim istiyor. “Koalisyon olacaksa” sorusunun cevabı ise “MHP.” AK Partililerin yüzde 70'i eğer koalisyon olacaksa bunun MHP ile olmasından yana. Yüzde 30'u ise CHP ile koalisyonu istiyor.

BİRİNCİ TERCİHLER BAMBAŞKA

CHP'lilerin büyük çoğunluğu ise koalisyonu destekliyor. Seçimden hemen sonraya göre AK Parti-CHP koalisyonunu destekleyenler artmış durumda. CHP'lilerin yüzde 22'si AK Parti ile koalisyona “evet” diyor. Yüzde 28'i “AK Parti-MHP koalisyonu uygun olur” görüşünde.

Geriye kalan yüzde 50'lik blok ise, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun 7 Haziran gecesinden bu yana ilk tercihi olan muhalefet bloğunun ortaklığından, CHP-MHP-HDP'nin koalisyonundan yana.

Bir başka deyişle koalisyon için umutların bağlandığı iki partinin tabanları açısından diğeriyle ortaklık birinci tercih değil. Bu tablonun parti üst yönetimlerine de ilk günlere göre daha çok hakim olduğu biliniyor. Başbakan Davutoğlu'nun bugün CHP lideri ile yapacağı görüşmeden olumlu bir sonuç çıkmazsa kapısını çalacağı MHP'nin tabanının ne istediği de önemli. Davutoğlu'na sunulan çalışmaya göre MHP lideri Devlet Bahçeli'nin katı tutumuna karşın MHP tabanının yarısından fazlası ise hala koalisyonu destekliyor. Bunların yüzde 70'i de AK Parti-MHP koalisyonu istiyor.

DAVUTOĞLU'NUN KARARI

Bu tabloda koalisyonu samimi olarak denemeye çalışan Davutoğlu, hem yukarıdan hem aşağıdan gelen “AK Parti hükümeti ile erken seçim” baskısının altında.

PKK'nın sonlandırdığı eylemsizliğin ardından devreye giren devletin güvenlikçi refleksinin uzun soluklu olacağı anlaşılıyor. Bu durum, yeniden seçime gitmeye hazırlanan iktidar partisi açısından ciddi bir risk. Türkiye'yi yakan gündemin istikameti ne olursa olsun, yeniden yapılacak bir seçimin temel parametresinin yine HDP'nin alacağı oy olacağı ortada.

Başbakan Davutoğlu çok kritik bir karar arefesinde. Ülkeyi yönetme sorumluluğu, erken seçim talebi ve yeniden tek başına iktidar çıkamama riski...

Bakalım bugünkü görüşmeden ne çıkacak?