Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

Kalın: Türkiye haksız şekilde hedef alındı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Alman Federal Meclisinin, aldığı kararla sadece hukuku ihlal etmekle kalmadığını aynı zamanda dar görüşlü ve yanlış bir karar da verdiğini bildirdi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-06 14:22:53

Kalın: Türkiye haksız şekilde hedef alındı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Ermenistan Kararı: Yasa dışı, yanlış ve zarar verici" başlığıyla Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi için makale kaleme aldı.

Alman Federal Meclisinin (Bundestag) 2 Haziran Perşembe günü 1915 olaylarıyla ilgili kabul ettiği karara değinen Kalın, "Alman Parlamentosu perşembe günü sadece hukuku ihlal etmekle kalmadı aynı zamanda dar görüşlü ve yanlış bir karar da verdi" değerlendirmesinde bulundu. Kalın, siyasi güdülerle hareket eden bazı Alman siyasetçilerin, “hukuksuz” ve “mesnetsiz” bir kararı destekleyerek Türk-Ermeni ilişkilerinde olumlu adımlar atılması ihtimalini zora soktuğunu belirtti.

Kararın, hukuki açıdan oldukça sorunlu bir görünümde olduğunu belirten Kalın şunları kaydetti:

“Zira Alman siyasetçiler, hukukun temel prensipleri ile Avrupa Birliği İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını ihlal etmek pahasına siyasi bir tavır ortaya koydu. Günümüzde soykırım kavramının hukuki sınırlarını belirleyen Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi, Birleşmiş Milletler tarafından 1948 yılında kabul edilmiştir. Soykırım suçunun hukuki bir tanıma kavuşturulması, kuşkusuz II. Dünya Savaşı sırasında Almanya tarafından Yahudiler başta olmak üzere bazı etnik ve dini topluluklara karşı işlenen insanlık suçları hasebiyle kaçınılmaz hale gelmişti. Türkiye'nin 1950 yılında kabul ettiği sözleşme, Almanya tarafından ancak dört yıl sonra imzalanmış; 1948'de tanımlanan soykırım suçundan hüküm giyen ilk kişi ise 1998'de Ruanda Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından müebbet hapse çarptırılan politikacı Jean-Paul Akayesu olmuştur. Bu çerçevede 1915 olaylarının 1948'de kabul edilen bir tanıma istinaden ‘soykırım' olarak değerlendirilmesi, hukukun temel kaidelerinden olan ‘kanun yoksa suç yoktur' ilkesine aykırıdır.”

"SİYASİ KÖRLÜK”

Alman parlamentosunun aldığı kararla, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını da ayaklar altına aldığını aktaran Kalın, “Zira Mahkeme, 2015 yılında sonuçlanan Perinçek-İsviçre davasının gerekçeli kararında soykırım iddialarının ‘tartışma açık' ve ‘tartışma konusu' olduğunu ifade ederek mahkemenin ‘1915 olaylarının uluslararası hukuka göre soykırım olarak tanımlama yetkisinin olmadığını' vurgulamıştır. AİHM'nin pozisyonunu açıkça ortaya koyduğu bir ortamda Berlin'in 1915 olaylarını soykırım olarak gösterme çabası, ancak siyasi körlükle açıklanabilir” ifadelerini kullandı.

 

Haber Ara