Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü programına katıldı. Programda konuşma yapan Bakan Kaya, "Diline, dinine, rengine ve yaşam tarzına bakmaksızın tüm kadınlarımızı kucaklıyoruz ve asla yalnız olmadıklarını ve onlarla tam bir dayanışma içerisinde olduğumuzu buradan bir kez daha ifade ediyoruz. Bu vesile ile kurşunların, tankların, bombaların önünde göğsünü siper eden 15 Temmuz'un kahraman kadınlarını da buradan selamlıyorum. 25 Kasım'ın kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması adına Uluslararası Dayanışma Günü olarak ortaya çıkışında 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti'nde yaşanan trajik ve hazin bir öykünün izi var aslında. İnsan hakları savunucusu 3 kız kardeşin hunharca katledilmesi sonrasında tüm dünya kadınları kadına yönelik şiddete hayır sloganı etrafında bütünleştiler. Elbette şiddetle mücadele konusu tek bir gün için değil yılın her günü gündemde olmalı. Şiddete karşı mücadelede başarılı olmak istiyorsak eğer kime neden ve nasıl demeden hep birlikte 80 milyon el ele vermek durumundayız" ifadelerini kullandı.
"KILIÇDAROĞLU BU SÖZLERİNDEN DOLAYI BU MİLLETTEN ÖZÜR DİLEMELİDİR"
Kılıçdaroğlu'nun kadına şiddete yönelik sözlerine tepki gösteren Bakan Kaya, "Bu vesile ile CHP Genel Başkanının bir kaç gün önce kadına şiddete meşru gösteren sözlerini buradan bir kez daha kınadığımı belirtmek istiyorum. Biz 'Kadına şiddet insanlığa ihanettir' diyen bir liderin arkasından yürüyoruz. Kılıçdaroğlu bu sözlerinden dolayı bu milletten hem kadınlarımızdan, hem erkeklerimizden özür dilemelidir" dedi.
"ARTIK ŞİDDETE UĞRAYAN KADINLARIMIZ SUSMUYOR"
Artık şiddete uğrayan kadınların susmadığını söyleyen Bakan Kaya, "Susmasınlar da. Bakanlık olarak biz şiddet olaylarına karşı her zaman mağdurun yanında yer aldık ve şiddete karşı sıfır tolerans ilkesiyle çalışmalarımızı sürdürdük. Bundan sonra da sürdürmeye devam edeceğiz. Türkiye olarak son 15 yılda kadınlarımızın güçlendirilmesi ve hemen her alanda daha etkin olmaları adına anayasal yasal düzenlemelerle aslında çok önemli reform niteliğinde gelişmelere imza attık. Bu alandaki en önemli çalışmalarımızdan biri ailenin korunması ve kadına yönelik şiddetin önlenmesine dair olmuştur" şeklinde konuştu.
Bakan Kaya, "Kadınlarımızın şiddete maruz kaldıklarında ulaşabildikleri şiddet önleme ve izleme merkezlerimiz bugün 68 ilimizde hizmet veriyor. Bunu önümüzdeki yıl içerisinde inşallah 81 ilimizde açmış olacağız. Ayrıca kadın konuk evlerimizin sayısını artırdık. Kapasitelerini geliştirdik. Bilgi teknolojilerinden de faydalanmaya başladık. Nitekim can riski yüksek olan vakalarda mağdur ile şiddet uygulayanın birlikte takip edildiği elektronik sistem bugün pilot olarak 6 ilimizde 7/24 esası ile kesintisiz bir şekilde izleme gerçekleştiriyoruz. Yine bakanlığımızın veri sistemini Haziran 2017 itibari ile Adalet Bakanlığımızın UYAP sistemine entegre ettik. Artık mahkemelerinin tedbir kararlarını anında UYAP sisteminden alıyoruz" diye konuştu.
"SON 15 YILDA KIZ ÇOCUKLARIMIZIN OKULLAŞMA ORANLARINDA ÇOK ÖNEMLİ ARTIŞLAR KAYDETTİK"
"Eğitimle kadınlarımızı daha da güçlü kılıyoruz" diyen Bakan Kaya, "Bu nedenle kızlarımızın öğrenim hayatlarına devam etmeleri son derece önemli. Son 15 yılda kız çocuklarımızın okullaşma oranlarında çok önemli artışlar kaydettik. Türkiye olarak bizim hedefimiz dünyanın ilk 10 ekonomisi içerisinde yer almak ve biz inanıyoruz ki bu hedefimize kadınlarımızın katılımı ve katkısıyla ancak ulaşabileceğiz. Bakanlık olarak Kadınlarımızın iş gücüne baktığımızda 2002 de yüzde 23'lede olan iş gücüne katılım oranlarımız bugün yüzde 34'lere çıktı. Bu da yetmez 2013 defimiz olan yüzde 41'e çıkmak için kadınlarımızı desteklemeye devam ediyoruz. Ülkemizde ki kadın girişimcilerinde sayısını artırmaya çok önem veriyoruz. Bunun içinde kadınlarımıza pozitif ayrımcılık yapıyoruz. 2016 yıl sonu itibari ile ülkemizde ki girişimcilerin içinde kadınların oranı yüzde 16,5. Son bir yıl içinde kadın girişimcilerin oranı yüzde 20'lere yakın düzeyde artmış bulunuyor" ifadelerini kullandı.
"GÜÇLÜ KADIN, GÜÇLÜ AİLELERİ OLUŞTURUR, GÜÇLÜ AİLE GÜÇLÜ TOPLUM DEMEKTİR, GÜÇLÜ TOPLUM GÜÇLÜ TÜRKİYE DEMEKTİR"
Kadınların ekonominin yanında etkin olmaları gereken bir alanı da siyaset olarak gördüğünü belirten Bakan Kaya, "Ülkemizdeki kadınların siyasete aktif katılımı karar alma mekanizmalarında daha fazla yer alması konusunda çok önemli mesafeler kaydettik. 2019'da cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçeceğiz. Biz aile bakanlığı olarak kadınlarımızı güçlendirmeyi hedefliyoruz. İnanıyoruz ki güçlü kadın güçlü aileleri oluşturur. Güçlü aile güçlü toplum demektir. Güçlü toplum güçlü Türkiye demektir" dedi.