AA'nın haberine göre, THY'nin tarifeli uçağıyla (TSİ) 13.30'da Cakarta Soekarno-Hatta Uluslararası Havalimanı'na ulaşan Kurtulmuş'u, Endonezya Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ve Türkiye'nin Cakarta Büyükelçisi Zekeriya Akçam karşıladı.
Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kurtulmuş, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın çağrısıyla toplanacak olan zirveye katılım için Endonezya'ya geldiklerini belirterek, "Kudüs ve diğer Müslüman yerleşim yerlerindeki hak ihlallerinin uluslararası gündeme taşınması için yapılacak eylemlerin müzakere edileceği iki günlük bir toplantı olacak" ifadesini kullandı.
Son zamanlarda özellikle Mescid-i Aksa ve çevresinde İsrailli yerleşimcilerin ve onlara destek veren, onların önünü açan İsrailli politikacıların uygulamalarının uluslararası hukukun açık bir ihlalili olduğunun altını çizen Kurtulmuş, "Bütün bunlarla ilgili burada iki günlük bir toplantı olacak, bu toplantıda devlet ve hükümet başkanları burada bu konuyu en üst düzeyde gündeme getirecekler ve ortak bir eylem planı ve hak ihlallerine karşı uluslararası alanda ne yapılabilir, bunlar inşallah kararlaştırılıp eylem planı gündeme getirilecek" diye konuştu.
Kurtulmuş, 14-15 Nisan'da da Türkiye'nin ev sahipliğinde İslam İşbirliği Teşkilatı Olağan Zirvesi yapılacağına dikkati çekerek, "Bu toplantı öncesinde buradakinin bir ön hazırlık toplantısı mahiyetinde olduğunu da ifade etmek gerekir. İnşallah burada alınacak kararların Filistin davasına katkıda bulunmasını temenni ediyoruz" değerlendirmesini yaptı.
"Kudüs ortak meselemizdir"
Filistin meselesinin sürekli hak ihlallerinin yaşandığı, İslam ülkelerinin de sözden öteye çok fazla eylem ortaya koyamadığı bir safhada olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Onun için öncelikli olarak kararlılığın ortaya konulması, bu meselenin tüm İslam ülkelerinin ortak meselesi haline dönüştürülmesi, özellikle İslam ülkeleri arasında birçok meselede farklı görüşlerin ortaya çıkması, son dönemlerde siyaseten farklılıkların neredeyse rekabet sınırlarının da ötesine geçmiş olması, öteden beri İslam dünyasının en ortak meselesi olan, ne olursa olsun, hangi rejimle yönetilirse yönetilsin iş başındaki iktidarın siyasi niteliği ne olursa olsun herkesin ortak konusu olan Kudüs davası ve Mescid-i Aksa davasının maalesef biraz geriye düşmesine neden oldu.
Ümit ederim ki bu tür toplantılar, yeniden siyasi farklılıklarımıza rağmen bütün İslam ülkelerinin ortak bir gündemi olarak Kudüs meselesini, Mescid-i Aksa meselesini ve Filistin topraklarındaki hak ihlalleri meselesini gündeme taşır. Böylece zaten şu anda 137 ülke tarafından tanınmış olan Filistin devletinin de uluslararası camiada daha iyi tanınmasına vesile olur ve Filistin'deki hak ihlallerinin önüne geçecek, onların olmasını önleyecek bir mekanizma buralarda kurulabilir diye ümit ediyorum."
Bölgedeki karışıklıklardan en fazla İsrail'in kazançlı çıktığını kaydeden Kurtulmuş, "İslam ülkeleri kendi aralarındaki sorunları çözebilecek ortak bir siyasi irade ortaya koyamadıkça, İslam ülkeleri arasındaki kararlılık ve ortak tutumlar dağılıyor. Bu tür toplantılar bir fırsattır, Kudüs ortak meselemizdir" dedi.