Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

Kurtulmuş'tan yeni anayasa açıklaması

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, yeni anayasayla ilgili açıklamalarda bulundu...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-03-11 07:38:27

Kurtulmuş'tan yeni anayasa açıklaması

Ajanslarda yer alan bilgide; Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, “Uzlaştık ne âlâ, uzlaşamazsak biz AK Parti olarak Anayasa teklifimizi Meclis'e sunarız. Bu, Meclis'te 367'yi bulursa kabul edilmiş olur; bulmazsa 330'u bulur, millete gideriz” dedi

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, dün katıldığı özel bir TV yayınında şu mesajları verdi:

MİLLETTEN TEK ÇİZGİ: Millet bir tek çizgi çekmiştir Anayasa konusunda: “1982 Anayasası Türkiye'ye artık dar geliyor.” Hiç kimse “Benim söylediğim şu konu olursa olur ya da sizin söylediğiniz şu olursa ben olmam” diyemez. Bu tutumun adı da “Anayasa kaçkınlığı” olacaktır.

UZLAŞTIK NE ÂLÂ: Yeni Anayasa yapımı su, ekmek kadar ihtiyaçtır, artık ertelenemez. Biz 4 yıl daha önümüzde Anayasa yapacağız diye bekleyemeyiz, ipe un serilmesine müsaade edemeyiz. Uzlaşmaya samimiyetle gayret ederiz. Uzlaştık ne alâ, uzlaşamazsak biz AK Parti olarak Anayasa teklifimizi Meclis'e sunarız. Bu, Meclis'te 367'yi bulursa kabul edilmiş olur; bulmazsa 330'u bulur, millete gideriz.

OY ALINABİLİR: (Referandum için gerekli sayı) Bu hiçbir partinin grup kararı almadan yürütülecek açık bir süreçtir. Ben diğer partilerin içerisinden de özgürlükçü, demokratik, sivil, katılımcı bir Anayasa'ya oy alınabileceği kanaatindeyim. İnşallah parlamentoda 330 ya da 367 bulunur ve bu süreç tamamlanmış olur diye düşünüyoruz.

MİLLETE GİDİLİR: Türkiye yeni sivil, demokratik, katılımcı bir Anayasa yapmadığı sürece, bu tartışma hiçbir zaman Türkiye'nin gündeminden kalkmayacak. Birçok sorunun çözümü bu konuyla bağlantılı. Bu nedenle Türkiye yeni bir Anayasa yapma sorumluluğundan kaçamaz. Tehir edebilir, şimdiye kadar ettiği gibi. Ama bu yolun artık sonudur. En son noktada işin sahibi millettir, sonuçta bir şekilde millete gidilir ve millet kararını verir.

YASAL HİYERARŞİ: (Darbe mevzuatının ayıklanması için çalışma yapılıp yapılmayacağı sorusu üzerine) Adı üzerinde Anayasa. Yani bütün antidemokratik, darbeci mevzuatın anası burası. Yasal hiyerarşi aşağı doğru iniyor. Eşzamanlı olarak yapılabilir. Hatta iki ayrı komisyon şeklinde çalışmalarla yürütülebilir. Ama, “Anayasa'dan vazgeçelim, diğer antidemokratik yasaları temizleyelim” demek, “Antidemokratik yasanın en büyük çerçevesi, ana çerçeve kalsın, içinde ufak tefek teferruatta değişiklik yapalım” demektir ki doğru bir yol, iyi niyetli bir yaklaşım değildir.

113 MADDELİK ÖNERİ

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş'un açıklamalarına destek veren AK Parti Genel Sekreteri, Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi Abdülhamit Gül, “Bizim daha önce hazırlayıp komisyona sunduğumuz 113 maddelik Anayasa önerimiz var. Bunun üzerinde çalışmamızı hızlı bir şekilde sürdüreceğiz. Varsa yapılacak değişiklikler, revize edeceğiz. En kısa zamanda yetkili kurullarımızda değerlendirerek genel kurulun gündemine indirebiliriz” açıklamasını yaptı.

MECLIİ ARİTMETİĞİ

Anayasa değişikliklerinin Meclis'ten geçmesi için 367 oy gerekiyor ve doğrudan Anayasa hükmü oluyor. 330'un altında oy çıkması durumunda teklif reddedilmiş sayılıyor. Anayasa değişiklikleri, oylamada 330-367 aralığında kalırsa, referanduma gidiyor.

AK Parti'nin Meclis'te 317 sandalyesi var. AK Parti'den seçilen Meclis Başkanı oy kullanamadığı için sandalye sayısı 316'ya düşüyor. AK Parti'nin Anayasa teklifini referanduma götürebilmesi için muhalefet milletvekillerinden en az 14'ünün oyuna ihtiyacı bulunuyor. Anayasa değişikliklerinde “gizli oy” kullanılıyor.

SON VİDEO HABER

Liseli, kalbinden bıçaklanarak öldürüldü

Haber Ara