Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

Masada 'çözüm süreci' vardı

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve HDP'lilerin görüşmesinde koalisyondan çok çözüm sürecinin konuşulduğu öne sürüldü...

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-16 05:32:47

Masada 'çözüm süreci' vardı

Milliyet'in haberine göre; Hükümeti kurmakla görevlendirilen Başbakan Ahmet Davutoğlu, koalisyon görüşmelerinin ilk turunu, dün HDP'ye yapılan ziyaretle tamamladı. Yaklaşık 2 saat süren görüşme iki partinin de koalisyon odaklı olmaması ve uzun bir süredir çözüm süreci konusunda hükümetle HDP arasında gerilim yaşanması nedeniyle toplantıda çözüm sürecinin konuşulmasına yol açtı.

CHP ve MHP'nin ardından HDP'yi ziyaret eden Davutoğlu'nun bu görüşmesi, “ilk turda yapılan en uzun görüşme” oldu. Davutoğlu, CHP ile 1 saat 40 dakika, MHP ile 1 saat 44 dakika görüşmüştü. HDP görüşmesi ise 1 saat 57 dakika sürdü. Ancak uzun görüşmede koalisyondan çok çözüm süreci konuşuldu.

İmralı heyeti karşıladı

Davutoğlu, HDP'ye saat 11:00'de, CHP ve MHP ziyaretlerinde olduğu gibi yine sivil plakalı bir araçla geldi. Ak Parti heyetinde Davutoğlu'nun yanı sıra Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, AK Parti Milletvekilleri Adnan Boynukara ve Zehra Taşkesenlioğlu yer aldı.

HDP heyetinde ise HDP eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile İmralı heyetinde de yer alan Grup Başkanvekilleri İdris Baluken ve Pervin Buldan, Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile MYK üyesi Zeynep karaman bulundu.
Davutoğlu'nun ziyareti öncesi HDP'nin bulunduğu sokakta özel güvenlik önlemleri alındı. Binanın sokağı görüşme boyunca trafiğe kapatıldı. Görüşmede Davutoğlu, CHP ve MHP'de olduğu gibi HDP'lilere gümüş tepside çikolata getirdi. HDP heyeti ise Davutoğlu'na Diyarbakır işi kahve fincan seti hediye etti. HDP ve öncülü partiler ilk kez bir başbakanı parti genel merkezlerinde de ağırlamış oldu.

İki ana başlık ele alındı

Edinilen bilgiye göre, HDP'deki görüşme CHP ve MHP'den farklı olarak iki ana başlıkta gerçekleşti. Koalisyon görüşmeleri kısa sürerken, 2 saatlik görüşmenin asıl konusunu çözüm süreci, Suriye'deki gelişmeler ve PKK'nın son açıklamaları oluşturdu.

Davutoğlu, görüşme bittiğinde “Keşke daha fazla zamanımız olsaydı. Yetişmem gereken bir program var” dedi. Davutoğlu, partisinin HDP komisyonunun hazırladığı dosyayla görüşmeye gitti. Dosyada çözüm sürecinde yapılanların ve 7 Haziran sonrası HDP yöneticilerinden gelen koalisyon açıklamalarının yer aldığı öğrenildi.

CHP'li formüle destek

Ak Parti ile koalisyon düşünmediğini ilk günden bu yana kamuoyuna açıklayan HDP, MHP'li bir koalisyonun ülkede ciddi kamplaşmalara yol açacağını savunarak, “Böyle bir koalisyon savaş hükümeti algısı yaratır. Bu kadar emek verilerek belirli noktaya getirilen çözüm sürecini bitirir” dedi. HDP heyeti, AK Parti-CHP ortaklığının sorunların çözümüne, barış ortamının devamına katkı sunacağını aktardı. Bunun üzerine Başbakan Davutoğlu, HDP'lilerin AK Parti'nin içinde olduğu bir koalisyona destek vermeyeceklerine yönelik sözlerini anımsattı. Eş Başkanlar, “CHP ile koalisyonun sağlanması halinde dışarıdan destek vermeye hazırız” yanıtı verdi.

KCK'nın açıklamasının da konuşulduğu görüşmede davutoğlu, Demirtaş'in silahların bırakılmasına yönelik açıklamasını çok olumlu bulduğunu söyledi. HDP eşbaşkanları da, “Demokrasi ve silah bir arada olamaz, bu bizimde kabul etmediğimiz bir şeydir. Demokrasi ne kadar yükselirse silah o kadar minimize olur, sonra da sıfıra iner” dedi.

‘Ulus devleti' sordu

Görüşmede HDP adına ağırlıklı olarak Eşbaşkan Yüksekdağ'ın konuştuğu, Demirtaş'ın ise sadece Davutoğlu'na “Ulus devlet” konusundaki düşüncelerini sorduğu ifade edildi. Davutoğlu'nun bu soruya karşılık, “Etnik devlet yapılanmasını doğru bulmadığını” söylediği ifade edildi. 

Görüşmede Davutoğlu'nun taban ve teşkilatın HDP ile koalisyona sıcak bakmadığını anlattığı ve Demirtaş'a da “İlk gün siz de zaten Ak Parti ile yapmak istemediğinizi açıkladınız” dediği bildirildi.

HDP heyetinin “Biz görüşmelere kapalı değiliz. İlkesel tutumumuzu açıkladık. Ancak her konuda temas kurulmalı” karşılığı vermesi üzerine Davutoğlu da temasların sürmesine önemine işaret etti.

İki parti arasında “temasların sürdürülmesi” kararı çıkmasına rağmen, bu karar daha çok çözüm süreci odaklı alındı. Davutoğlu, dünkü görüşmeyle koalisyon görüşmelerinin ilk turunu tamamladı. Davutoğlu, 3 muhalefet partisine 3 ayrı heyetle gitti. Ak Parti'nin CHP heyetinde, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, İstanbul Milletvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, Ankara Milletvekili Mücahit Arslan yer aldı.

Ak Parti'nin MHP heyeti ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek, eski Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, AK Parti Milletvekili Ertan Aydın'dan oluştu. 3 heyette de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da uzun yıllar birlikte çalıştığı, güvendiği isimlerin yer bulması dikkati çekti.

‘Selahattin Bey' esprisi

Davutoğlu, seçim mitingleri sırasında “Demirtaş'a artık Selahattin demeyeceğim” demişti. Bu nedenle, HDP Genel Merkezi'nde görüşme öncesi Davutoğlu'nun bu sözleri sıkça esprilerle gündeme getirildi. Görüşmeden sonra da “Selahattin Bey ile sohbet ettiler” esprileri yapıldı. Ancak görüşmede bu konunun gündeme gelmediği vurgulandı.

Haber Ara