Mehmet Şimşek, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) "otomatik katılım" düzenlemesine de değindi, "Burada 'zorunlu' tanımlamasına katılmıyorum. Otomatik katılım... Çalışanlar tercih ederse belli bir süre içinde çıkma opsiyonuna sahip olacak." diye konuştu.
Şimşek gündeme ilişkin de konuştu.
Türkiye'nin temellerine bakıldığında demografik yapının elverişli olması ve düşük borçluluk oranlarıyla ciddi avantajları olduğuna dikkat çeken Şimşek, bunun da küresel ekonomiye kıyasla Türkiye'ye avantaj sağladığını söyledi.
CARİ AÇIK ÇALIŞMALARI SÜRECEK
Şimşek ayrıca cari açığa neşter vurma konusundaki çabalarını da hızlandıracaklarını kaydetti.
Bugün açıklanan Nisan ayı sanayi üretim verisini de değerlendiren Şimşek, "Tek aylık bir rakamdan bir trend çıkarmak zordur ama bazı veriler bir miktar momentum kaybına da işaret ediyor, PMI gibi. Ancak yeni hükümetin hızlı bir şekilde işe başlamasıyla, Meclis'te de ekonomik aktiviteyi destekleyecek bir takım düzenlemeler, çabalar devam edecek" dedi.
ÖZELLEŞTİRMEYLE İLGİLİ YORUM
Türkiye'nin özelleştirmeyi bir reforma olarak gördüğünü belirten Şimşek, şunları söyledi:
"2016 ve 2017 için özelleştirmede hedefleri tutturma konusunda zerre kadar bir tereddüt yok. 2016'nın başına giderseniz, gerek fondaki nakit gerekse önceki yıllarda özelleştirmesi yapılıp da taksitleri bu yıla denk gelen toplam 14 milyar lira civarında bir kaynak söz konusu. Bizim zaten hedefimiz 10.8 milyar liraydı. Hiç bir şey yapılmasa da hedefler tutturulacak."
Şimşek, şu anda özelleştirme bünyesinde 21 civarında şirket olduğunu ve bunun 11'inde yüzde 50 ve daha fazla hissenin kamu uhdesinde olduğunu kaydetti.
Şimşek ayrıca, Türkiye'de makro finansal istikrarı sağlanıp kalıcı bir şekilde risk priminin düşürülüp faizlerin daha düşük düzeye gelmesinin de herkesin arzusu olduğunu söyledi.