Habertürk'te yer alan habere göre; MHP'de 1 Kasım seçimlerinden sonra başlayan olağanüstü kurultay tartışmalarında “iki kurultaylı” bir noktaya gelindi. Muhalifler, başlattıkları yargı süreci sonucunda 19 Haziran'da tüzük kurultayını işaret ederken, Genel Merkez, kurultayı 10 Temmuz'da toplama konusunda kararlı. 1 Kasım seçimlerinden sonra seçimli olağanüstü kurultay yapabilmek için tüzükte değişikliğe gitmek üzere kurultay toplanması için MHP Genel Merkezi'ne imza veren, imzaların gereği yerine getirilmeyince de mahkemeye giden muhalifler bugün kurultay tarihini açıklayacak.
Üç kişilik çağrı heyeti tarafından tüzük kurultayının toplanması yolundaki mahkeme kararının Yargıtay'da onanması üzerine, Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin 10 Temmuz'da kurultay toplama kararı almasına rağmen muhalifler, kendi yollarına devam ediyor. “Mahkemenin tüzük kurultayının toplanması konusunda çağrı heyetine görev verdiğini, bu görevin yerine getirilmesi gerektiğini, bu yapılmadan da olağanüstü kurultayın seçim gündemiyle toplanamayacağını” savunan muhaliflerin, 19 Haziran'da tüzük kurultayı çağrısı yapmaya hazırlandığı belirtiliyor. Böylece 15 Mayıs'ta Esenboğa yolu üzerinde kurultay denemesi yapan muhalifler, Yargıtay'ın yerel mahkeme kararını onamasıyla bu kez Büyük Anadolu Oteli'ne TOMA'lar ve tel örgüler olmaksızın girmeye çalışacak.
Genel merkez ise muhaliflerin 19 Haziran'da kurultayı toplama girişimlerine tepki gösteriyor. Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, çağrı heyetinin görevinin kurultayı toplantıya çağırınca tamamlandığını, kurultayı yasal olarak genel başkan ya da onun görevlendireceği bir yöneticinin açabileceğini savundu. Muhaliflerin kurultayına genel başkanın da, genel merkez yönetiminin de gitmeyeceğini belirten Yalçın, “Dolayısıyla bizim için bunun bir meşruiyeti olmayacak. Genel merkez orada olmadığı sürece meşru olmayan bir kongre olur” dedi. Bu durumda yapılacak tüzük değişikliğinin tescil edilmeyeceğini kaydeden Yalçın, bu nedenle de tüzük değişikliğinin geçerli olmayacağını ifade etti.
Yalçın, çağrı heyetinin, 19 Haziran değil, Genel merkezin açıkladığı 10 Temmuz'u kongre tarihi olarak ilan etmesi gerektiğini belirtirken, “Sabah tüzük kurultayını yaparız, tüzük değişir, öğleden sonra olağanüstü kongreyi yaparız” dedi. Genel merkezin tarih açıklamasına rağmen muhaliflerin farklı bir tarihte ısrar etmesinin, “farklı amaçları olduğunu gösterdiğini” söyleyen Yalçın, “Biz bu işi bitirdik. Kongre 10 Temmuz'da yapılacak” dedi.