Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

'MHP'nin 4 şartı koalisyona engel değil'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, MHP’nin 4 şartının koalisyon kurulmasına engel olmadığını söyledi.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-21 18:38:18

'MHP'nin 4 şartı koalisyona engel değil'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, canlı yayında gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son açıklamalarıyla başlayalım. Cumhurbaşkanı ''1 Kasım'da Türkiye tekrar seçim yaşayacak" dedi ve CHP Lideri'ne hükümeti kurma görevini neden vermediğini bir kez daha açıkladı. Siz ne diyorsunuz, CHP'ye hükümet kurma görevi verilmemesine?

Cumhurbaşkanının takdir yetkisi çerçevesinde olayı ele almak gerekir. Mutlaka bir takım gerekçeleri vardır. Büyük ihtimalle o takdir yetkisini kullanırken siyaseti iyi bilen isim olarak oluşmayacak hükümet tablosu için formalite gereği işlemlere ihtiyaç duymamış olabilir.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da dün bir çağrısı oldu. Başbakan "Tekrar bir araya gelelim ve seçim hükümeti kuralım, kararı Cumhurbaşkanı değil Meclis alsın" dedi. Bu iki açıklama, Cumhurbaşkanı ile Başbakan'ın aynı noktada olmadığına mı işaret ediyor?

Cumhurbaşkanı anayasaya göre kendi yetki alanıyla ilgili görüş ifade ediyor başbakanımız da diyor ki yeni hükümet çerçevesindeki tartışmalara baktığınız zaman farklı değerlendirmeler yapıyorsunuz buyurun taşın altına hep beraber elimizi koyalım diyor. Seçim hükümetini Meclis kararına dönüştürelim diyor. Meclis'te karar almadan seçim hükümetine girmekten kaçınacaksınız.

Sayın Başbakan'ın dünkü çağrısının arkasında HDP ile hükümet ortağı olmama hassasiyeti mi var?

Bizim siyasi parti olarak HDP ile bir sorunumuz yok. Siyasi partiler ülke yararına ülkeye hizmet için kurulurlar. HDP ile olan sorun silahlı terör örgütüyle bağını kesmemesi onu örgütü hizaya getireceğini oradan gelen talimatla hareket ederseniz AK Parti'nin de sizinle sorunu vardır. Bir siyasi partinin terör örgütüne sırtını dayaması kabul edilebilir bir şey midir?

Başbakan, seçim hükümeti görevini alması halinde bakanları kendisinin belirleyeceğini söyledi. HDP de böyle bir tavra karşı çıkıyor. Net olarak söylemeseler de üye vermeme eğiliminde olabilirler. Nasıl belirlenmeli bu isimler?

Bu yeni belirlenen bir şey değil ki. Başbakanın takdiriyle cumhurbaşkanımızın olayıyla gerçekleşen bir bakanlık sürecimiz var. Eski köye yeni adet mi getireceksiniz? Meclis başkanlığı tespit ediyor o sayılar çerçevesinde şu andaki iktidar partisinden bağımsızlardan ve diğer partilerden katılması gereken sayıdaki bakan olarak kişilerin belirlenmesi tamamen başbakan tarafından belirlenecektir.
MHP ile görüşmelerde bugün Oktay Vural'dan açıklamalar geldi. Vural, Sayın Bahçeli'nin, sizin de olduğunuz Sayın Başbakan'la görüşmesinde çantasından protokolü çıkarıp bakan dağılımını gösterdiğine yönelik mesajlar verdi. Yani "Biz hazırlıklı geldik, 4 şartı gösterip kapıyı kapatmadık. AK Parti 4 şartı kabul etmedi" şeklinde mesaj verildi...

Sayın Vural bu toplantılarda yoktu. Bunlar bakınız iki parti arasındaki iki genel başkanın düzeyli buluşma ve düzeyli ayrılma noktasına yakışmayan ifadelerdir. Sayın Vural'ı dün de izledim bizim şartları kabul etmediler dolayısıyla hükümet kurulamadı böyle bir şey yok ben bunu reddediyorum. MHP koalisyon kurmak istemediği için uzlaşma olmadı. MHP'nin 4 şartı koalisyon kurulmasına engel değil. 'Bu 4 madde nedeniyle koalisyon kurulamadı' demek yanlış. Başbakanımızın Pazartesiye kadar çağrısı bu amaçla. Bu ülke bizim ülkemiz 45 gün dolarken siyasi partilerin sorumlulukları yok mu? Bu süre değerlendirilebilir. 4 madde ortadadır AK Parti'nin 4 maddeyle ilgili sorunu yoktur.

Sayın başbakan görevi iade etmişken partilerden çağrınıza olumlu yanıt gelmesi halinde işin hukuki zemini açısında iş nasıl işleyecek?

Takdir tabii ki sayın cumhurbaşkanımızın siyasette olumlu önemli bir gelişme söz konusuysa sayın cumhurbaşkanı bunları dikkate alır diye... Neden ana muhalefete görevlendirme yapmadı diyoruz ya orada bakıyorsunuz CHP'nin MHP ile CHP'nin HDP ile birlikte bir koalisyonu mümkün değil takdirini böyle kullanıyor. Tamamen kendilerinin yetkisinde.

Yaklaşık 3 milyon 200 bin kamu görevlisi ile 2 milyonu bulan memur emeklisinin 2016-2017 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği toplu sözleşme görüşmelerinde yasal süre yarın sona eriyor. Yeni bir teklifiniz olacak mı?

3 Ağustos'ta başladı bu süreç. Talepler çok imkanlar belli. Gece geç saatlere kadar müzakerelerimiz devam ediyor. Bugün gece geç saatlere kadar çalışma durumu söz konusu. Ya yarın masada el sıkışarak süreci tamamlayacağız ya da uzlaşmadan hakem heyetine göndermiş olacağız. Elden geldiği kadar talepleri karşılama gayreti içerisindeyiz. Bunları eğer buluşturabilirsek bu akşam büyük ihtimalle netlik kazanır. Yarın bir mutlu son olur.

2016 için 5+4 son teklif. 2016 için çift haneli bir zam olur mu?

Hükümet olarak çok yüksek oranda zam vermek isteriz her zaman olduğu gibi. Türkiye gerek mali disiplin bütçe disiplini açısından çok ciddi kazanımlar elde etti. Nasıl neticelenir bilmiyoruz. Bugün akşam son şeklini almak durumunda. Uzlaşma konusunda hep olumlu adımlar atıyoruz. Mutlaka bir yerde buluşma niyetindeyiz. Ama nasıl olacak doğrusu bu akşam ben de merak ediyorum. Umarım bir çıkış yolunu buluruz bulamazsak dünyanın sonu değil hakem heyeti de nihai bir çıkış yolu oluyor.

SON VİDEO HABER

Liseli, kalbinden bıçaklanarak öldürüldü

Haber Ara