TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın 'Dindar anayasa yapmaktan çekinmeyelim. Yeni Anayasa'da laiklik tarifi olmamalı' sözleri siyasette yeni bir tartışma başlattı. AK Parti'den 'Anayasa teklifimizde laiklik var' açıklaması geldi.
Anayasa Komisyonu Başkanı AK Partili Mustafa Şentop, Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın 'Yeni anayasa'da laiklik olmamalı' sözlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Şentop, "Anayasa teklifimizde laiklik var. Sorun laiklikte değil, laikliğin uygulamasında. Bu konuyu tartışmadık bile" dedi.
KAHRAMAN'IN TARTIŞILAN SÖZLERİ
Meclis Başkanı İsmail Kahraman, İslam Ülkeleri Akademisyen ve Yazarlar Birliği AY-BİR'in düzenlediği "Yeni Türkiye Konferansları"nda yaptığı konuşmasında, 'Dindar Anayasa yapmaktan çekinmeyelim' diyerek laiklik tanımının yeni anayasada yer almaması gerektiğini söylemişti.
Kahraman'ın yeni anayasa ve laiklik hakkındaki açıklamaları şöyle:
"LAİKLİK TARİFİ YENİ ANAYASADA OLMAMALI"
"Anayasa inanca göre tasnif edildiğinde, bu 82 Anayasası da, 61 Anayasası da dindar anayasalardır. Neden? Resmi tatiller, Anayasayı toplumla kaynaşarak yapacaksınız. Bizdeki anayasa çalışmaları daha çok tepeden inme şeklinde yapılmıştır. 1982 Anayasası'nı hazırlayan heyette Şener Akyol da vardı. Kendisine, 'Müslüman bir ülkedeyiz, neden anayasa Allah ismi ile başlamadı?' diye sordum. O da 'Biz Allah ile başlattık ama konsey kaldırdı.' dedi. Yeni anayasa ferde ehemmiyet vermeli. Devlet, kendini ferdin hizmetinde bilmeli.
ANAYASAMIZ DİNDEN KAÇINMAMASI LAZIM
Hürriyeti verdikten sonra tahdit olmamalı. Mevcut anayasanın herhangi yerinde Allah lafzı yok ama 1982 ve 1961 anayasaları dindar anayasalardandır. Neden? Diyanet İşleri Başkanı idare içinde vardır. Dini bayramlar, resmi bayramdır. Din dersi zorunludur ve inanca dayalı bir yapısı vardır. Yani seküler değildir, dindar bir anayasadır. Yeni anayasada laiklik tarifi bir kere olmamalıdır. Dünyada laiklik tarifinin olduğu anayasalar Fransa, İrlanda ve Türkiye'de var. Tarifi de yoktur. İsteyen bunu istediği gibi yorumluyor. Böyle bir şey olmamalı. Anayasamızın dinden kaçınmaması lazım. Müslüman bir ülke olarak neden kendimizi dinden arındırma, geri çekme durumunda olacağız? Bir İslam ülkesiyiz. Bu nedenle dindar bir anayasa yapmalıyız."