Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Lizbon'da Portekizli mevkidaşı Rui Machete ile yaptıkları baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Konuşmasının başında Portekiz'e Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği destekten dolayı teşekkür eden Çavuşoğlu, iki ülke arasında son dönemde hükümetler arası ilişkilerde de yeni bir sayfa açıldığını belirtti.
Türkiye'nin Portekizce Konuşan Ülkeler Topluluğu'na gözlemci üye olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, söz konusu topluluğun ikili ilişkilerde yeni fırsatlar sunacağını aktardı.
NATO müttefiki olarak iki ülkenin pek çok bölgesel ve uluslararası konuda benzer görüşlere sahip olduğuna değinen Çavuşoğlu, savunma konularında işbirliği yapmaya devam edeceklerini dile getirerek, terörün her türlüsü ile savaşmaya kararlı olduklarını vurguladı.
Çavuşoğlu, bir sonraki hükümetler arası zirveyi Ankara'da yapmaya karar verdiklerini duyurdu.
Bakan Çavuşoğlu, 1983'te Ermeni Devrimci Ordusu (ARA) adlı terör örgütü tarafından Türkiye'nin Lizbon Büyükelçiliği binasına düzenlenen, Maslahatgüzar Yurtsev Mıhçıoğlu'nun eşi Cahide Mıhçıoğlu ile Portekizli polis memuru Manuel Pacheco'nun hayatını kaybettiği saldırının yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, bugünün iki ülkenin ortak tarihi açısında da oldukça anlamlı bir gün olduğunu söyledi.
İki bakan toplantının sonunda gazetecilerin sorularını cevapladı.
Terörle mücadele operasyonları
Bakan Çavuşoğlu, Kuzey Atlantik Antlaşması'nın 4. Maddesi çerçevesinde Türkiye'nin NATO Konseyi'ni toplantıya çağırmasına ilişkin bir soru üzerine Türkiye ve çevresindeki güvenlik tehdidin son dönemde arttığına işaret ederek, toplantıda Türkiye'nin yürüttüğü terörle mücadele operasyonları ve bölgedeki güvenlik tehditleriyle ilgili bilgi vereceklerini dile getirdi.
Türkiye'nin IŞİD ve PKK'ya karşı yürüttüğü operasyonlarla ilgili olarak NATO'yu ve diğer ortaklarını daha önce bilgilendirdiğini aktaran Çavuşoğlu, "Bölgedeki güvenlik tehditleriyle ilgili NATO'daki müttefiklerimizden birlik ve destek bekliyoruz" dedi. IŞİD'in ortak düşman olduğunu belirten Çavuşoğlu, terörün her türlüsüyle her yerde mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.
Bakan Çavuşoğlu, HDP ile ilgili soru üzerine, HDP'nin son genel seçimde yüzde 13 oy alarak parlamentoda temsil edilme hakkı kazandığını, buna da saygı duyduklarını ifade etti. "HDP'nin siyasi parti gibi davranmasını ve PKK terör örgütü ile bağlarını kesmesini bekliyoruz" diyen Çavuşoğlu, HDP'nin PKK'nın hiçbir eylemini kınamadığı gibi desteklediğini söyledi. Parti liderinin halkı sokağa çıkmaya çağırmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Hiçbir demokratik ülke bunu tolere edemez. Kamu düzeni önemlidir" diye konuştu.
Bakan Çavuşoğlu, çözüm sürecinde hükümetin attığı samimi adımlara ne PKK'nın ne de HDP'nin mukabelede bulunulduğunu belirterek, seçimden sonra PKK'nın terör faaliyetlerini artırdığına dikkati çekti. "Bir karar vermeliler, demokrasi mi terörizm mi? barış ve çözüm mü, çatışma mı?" diyen Çavuşoğlu, Türk hükümeti olarak çözümden ve çözüm sürecinin devam ettirilmesinden yana olduklarını söyledi. Çavuşoğlu, çözüm sürecinden vazgeçmediklerini ancak bunun kamu düzeninin bozan terör saldırılarına göz yumacakları anlamına gelmeyeceğini kaydetti.
Bakan Çavuşoğlu, IŞİD ve PKK'ya karşı yapılan operasyonların uluslararası hukuk kuralları ve BM kararları çerçevesinde yürütüldüğünü, sivillerin etkilenmemesi konusunda da dikkatli davranıldığını ifade etti.
Portekiz Dışişleri Bakanı Rui Machete de görüşmede Türkiye ile Portekiz'in ortak faydası olan konuları konuşma fırsatı bulduklarına işaret ederek, "Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu Lizbon'da ağırlamaktan memnuniyet duyuyorum. En son Antalya'da yapılan NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda bir araya gelmiştik" dedi.
Türkiye'deki son genel seçimlerden sonra yapılan toplantıda Portekiz'in kurulacak yeni hükümetle işbirliği içinde çalışacağını ifade etme fırsatı bulduğunu vurgulayan Machete, katılım oranı yüzde 86 olan son seçimlerin Türkiye'de demokrasinin güçlendiğinin açık bir göstergesi olduğunu kaydetti.
Portekiz'in, Türkiye'nin AB üyelik sürecine verdiği desteği dile getiren Machete, "Portekiz ve Türkiye güçlü ilişkilere sahip, bu ilişkileri daha da derinleştirmek için elimizde fırsat olduğuna inanıyoruz" dedi.
Machete, Türkiye'nin Afrika ve Latin Amerika'daki özellikle Portekizce konuşan ülkelerle siyasi ve iktisadi ilişkilerinin devamı için Portekiz ile çalışmasının önemini vurgulayarak, Portekiz'in ticari olarak Güneydoğu Avrupa, Orta Asya ve Ortadoğu pazarlarına açılması için de Türkiye'nin stratejik bir platform görevi üstlenebileceğini belirtti.
"Uluslararası terörizm halen dünya barışı ve güvenliği için büyük bir tehdit oluşturuyor" diyen Machete, son saldırılarda hayatını kaybedenler için Türk halkına taziyelerini sunduklarını söyledi.
Türkiye'nin bölgedeki terörist gruplara karşı verdiği mücadelede gösterdiği kararlılığa değer verdiklerini dile getiren Machete, şöyle konuştu:
"Terörle mücadelede uluslararası partnerlerle bir arada çalışmak gerekiyor. Küresel terörizme karşı, küresel ölçekte askeri mücadele verilmeli. IŞİD gibi diyalog sağlamanın mümkün olmadığı terörist gruplarla mücadele ederken esneklik göstermemek gerekiyor."
Çözüm Süreci'nde Türkiye'nin çabasının bölge barışı için önemine dikkati çeken Machete, Porkekiz'in de IŞİD'e karşı verilen mücadelede Irak'taki 32 askeriyle eğitim verdiğini hatırlatarak Portekiz ve Türkiye'nin Suriye'de etnik ve dini çeşitliliği koruyacak siyasi çözümü makul bir alternatif olarak gördüğünü sözlerine ekledi.