Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türk Boğazlarında Yerli ve Milli Gemi Trafik Sistemi İmza Töreni'ne katıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığında gerçekleştirilen imza töreninde yaptığı konuşmada Bakan Canikli, "Bu projenin en önemli özelliği tümüyle yerli teknoloji kullanılarak dizayn edilmiş başından sonuna kadar ve hayata geçirilmiş olmasıdır. Çok kısa süre önce buna benzer sistemleri üretme imkanımız, kapasitemiz yoktu Türkiye olarak. Diğer bütün alanlarda olduğu gibi bu konuda da son yıllarda çok ciddi gelişme ve atılım söz konusudur. Özellikle savunma sanayi şirketlerimizin katma değeri yüksek mal ve hizmet ürünleri üretebilmesinin gösterilmesi noktasında tartışmasız şekilde dünyada hatırı sayılır noktaya geldiğinin de altını çizmek istiyorum. Bunun en önemli vasfı tamamen milli olması. Bu tür projelerin çok uzun olmayan geçmişte yabancı ülkelerden almak durumunda kalıyorduk. Aslında bu sadece katma değeri yüksek bir ürünün ortaya çıkarılmasından ibaret değil, aynı zamanda özellikle güvenlik boyutu olan bu gibi projelerle mutlak suretle bizim yerliliği milliliği muhafaza etmemiz gerekiyor. Bu sistemin ortaya çıkaracağı istihbaratı, bilgiyi elde etmek için birçok ülke çok ciddi bedel ödemeyi gönüllü olarak isteyebilir. O nedenle bu bilgilerin bu sistemde üretilen bilgilerin bu trafiğin ortaya çıkardığı bu istihbaratın Türkiye'de kalması son derece önemli" diye konuştu.
"İHRACAT POTANSİYELİ VAR"
Canikli, konuşmasına şöyle devam etti:
"Bunun çok ciddi ihracat potansiyelinin olduğunu arkadaşlarımız ifade ettiler. Dünyada sınırlı sayıda ülkenin sahip olduğu böyle bir teknolojiye hem kendi ihtiyaçlarımızı karşılamak, ayrıca yurt dışına katma değerli yüksek bir ürün olarak, teknoloji içeren bir ürün olarak ihracat potansiyeli olan bu ürünün böyle bir özelliği var. Ticaret sürekli artıyor dünyada. Lojistiğinde kapasitesi ve ihtiyacı da sürekli büyüyor. Son 15 yıllık dönemde küresel ihracatta yüzde 147 oranında artış meydana geldi. Yoğun ticaret artışları lojistiğe olan ihtiyacı da beraberinde getiriyor. Lojistik avantajları küresel ticaret pastasından daha fazla pay almayı beraberinde getiriyor. Türkiye ekonomisinin en sıkıntılı, en büyük problemlerden bir tanesi çok katma değeri içermeyen ürünler üretmek durumunda kalması. Bugün tanıtımını yaptığımız bu proje bir sonuç. Esasında Türkiye bu noktaya gelebilmiştir ve buna muadil yoğun teknoloji içeren ürünleri özellikle belli alanlarda üretme kapasitesine ve imkanına kavuşmuştur."
"YERLİ TASARIM TANKIN SERİ ÜRETİMİ 2019'UN İLK ÇEYREĞİNDEN İTİBAREN TESLİM EDİLMEYE BAŞLANILACAK"
Türkiye'de savunma sanayi ve diğer bütün alanlarda hatırı sayılır küresel oyuncu olmasına imkan sağlayacak bazı önemli projelerle ilgili bilgi vermek istediğini söyleyen Bakan Canikli, "Bugün Türkiye savunma sanayimizin çok kritik ve önemli unsurlarını uçaklarımızın, gemilerimizin, denizaltılarımızın, tanklarımızın, silah sistemlerimizin, füze, roket sistemlerimizin, hava ve kara sistemlerimizi ve birçok ihtiyacımızın tasarımını yerli olarak yapabilme kapasitesine kavuşmuş durumdayız. Bunlarla ilgili yerlilik oranları her geçen gün artmaktadır. Atak helikopterlerimiz, Hürkuş uçaklarımız, Bayraktar ve Anka İHA'larımız ve SİHA'larımız, denizaltı kurtarma gemilerimiz, sismik araştırma gemilerimiz, Altay Tankımız, ki bunun seri üretimiyle ilgili prototip üretimleri tamamlandı ve testler yapıldı. Bunun seri üretimine ilişkin ihaleye çıkıldı, teklifler alındı. Bu yılın sonuna kadar teklifleri değerlendirip seri üretimle ilgili sözleşmenin yapılmasını planlıyoruz. İnşallah en geç 2019'un ilk çeyreğinden itibaren de seri üretime başlamış olacağız, daha doğrusu teslimler başlayacak. Tamamen yerli üretim, yerli tasarım tankın seri üretimi 2019'un ilk çeyreğinden itibaren teslim edilmeye başlanılacak. Uçak gemimiz TCG Anadolu şu anda üretimi devam ediyor. 2021 yılında inşallah karasularımızda göreceğiz ve kendi savaş uçağımız milli muharip uçağımızı da 2023 itibariyle havalandırmış olacağız. Bütün bunların altında yatan kendi ihtiyaçlarımızı ve daha sonra ihracatımızın kapasitesini arttırmak amacıyla teknolojinin milli olarak üretilmesi kampanyasından hassasiyetinden ve yoğun olarak son 15 yılda Cumhurbaşkanımızın bu konudaki liderliğinin kararlı tutumlu, ısrarlı çabalarının sonucudur. Türkiye bu yönüyle her zamankinden daha fazla kendine güvenebilmektedir" açıklamasında bulundu.
Nurettin Canikli: Yerli tankın seri üretimi 2019'da
Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, 'Tamamen yerli üretim, yerli tasarım tankın seri üretimi 2019'un ilk çeyreğinden itibaren teslim edilmeye başlanılacak' dedi.
8 Yıl Önce Güncellendi
2017-12-15 13:34:15
SON VİDEO HABER
Haber Ara