'Parçalanmış Suriye istemiyoruz'
Başbakan Davutoğlu 'Parçalanmış bir Suriye istemiyoruz. İranlı muhataplarımla da paylaştım, 100 yıl önce Sykes-Picot bölgeyi parçaladı, tekrar daha küçük parçalara bölünmesine izin vermemeliyiz' dedi.

Oluşturma Tarihi: 2016-03-06 20:46:38

Güncelleme Tarihi: 2016-03-06 20:46:38

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Brüksel'e hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bölge ülkelerinin aktif olması dışında, ateşkesin sürdürülmesi ve kardeş kanının mümkün olduğunca durması konusunda mutabık kaldıklarını belirterek,"Bunun için de ortak çaba sarf etme kararı aldık. Şu anda ateşkes kırılgan bir durumda, maalesef Rusya hala saldırılarına devam ediyor, hava harekatına. Birçok yerde rejimin ateşkes ihlalleri var. İran'ın bu konuda etkisini kullanması önemli. Bizim de muhalefet nezdinde önemli etkimiz var. Birlikte ateşkesin sürdürülmesi için çaba sarf edeceğiz" dedi.

Başbakan Davutoğlu, "Biz, ilkesel olarak hep bölge ülkelerinin kendi meselelerini çözerek, bölgedeki kardeş kavgasına son vermesini benimsedik. Bu bağlamda, Suriye'de de farklı bir tutum takınmadık. Suriye'de de bölge ülkeleriyle istişareye önem verdik" ifadelerini kullandı.

"Parçalanmış bir Suriye istemiyoruz"

Başbakan Davutoğlu, Suriye'nin toprak bütünlüğünün sağlanmasının önemine vurgu yaparak, bununla ilgili çeşitli senaryoların ortalıkta dolaştığını söyledi.

Davutoğlu, "Buna izin vermemek için Suriye'nin yekpare güçlü bir Suriye olarak varlığını sürdürmesi konusunda mutabıkız. Parçalanmış bir Suriye istemiyoruz. İran'da, görüşmelerimizde de İranlı muhataplarımla paylaştım. 100 sene önce Sykes-Picot bölgeyi parçaladı. Tekrar daha küçük parçalara bölünmesine izin vermememiz lazım. Bizim bölgeyi daha büyük ölçekte bir araya getirebilecek çabalara girmemiz lazım. Burada İran ve Türkiye'nin yapabileceği katkılar vardır"değerlendirmesinde bulundu.

Yeni oluşacak Suriye'de herkesin temsil edildiği, kimsenin dışlanmadığı bir siyasi yapının olmasını isteyen Davutoğlu, "Irak'ta bu yapılamadığı için Irak'ta hala huzurun, sükunun sağlanamadığını hep beraber görüyoruz" dedi.

Terör örgütleri DAEŞ ve PKK'ya karşı gerek Irak ve gerek Suriye'de birlikte hareket etme kararlılığı aldıklarını aktaran Davutoğlu, İran'la alınan kararların bir çerçeve çizdiğini dile getirdi.

Bu çerçeve içinde İran ve diğer komşu ülkelerle görüşmeleri sürdüreceklerini belirten Davutoğlu, her zeminde bu çerçeveye sadık kalınması için çaba sarf edeceklerini ve mesajları uluslararası kamuoyuna vermeye devam edeceklerini kaydetti.

"Birlikte ateşkesin sürdürülmesi için çaba sarf edeceğiz"

"Sayın Ruhani ile mutabık kaldığımız ikinci husus, bölge ülkelerinin aktif olması dışında, ateşkesin sürdürülmesi ve kardeş kanının mümkün olduğunca durması. Bunun için de ortak çaba sarf etme kararı aldık" diyen Başbakan Davutoğlu, "Şu anda ateşkes kırılgan bir durumda, maalesef Rusya hala saldırılarına devam ediyor, hava harekatına. Birçok yerde rejimin ateşkes ihlalleri var. İran'ın bu konuda etkisini kullanması önemli. Bizim de muhalefet nezdinde önemli etkimiz var. Birlikte ateşkesin sürdürülmesi için çaba sarf edeceğiz" şeklinde konuştu.

Dokunulmazlıklar konusu

Bir gazetecinin "Dokunulmazlıkların kaldırılmasında tüm dosyaların indirilmesi gibi bir yol mu izlenecek, yoksa sadece HDP'li milletvekillerin dosyalarıyla ilgili adım mı atılacak? Ayrıca MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin anayasa referandumu konusunda yaptığı çıkışı nasıl yorumladınız?"şeklindeki sorusu üzerine Davutoğlu, dokunulmazlıklar konusunun bir dönemdir gündemde olduğunu söyledi.

Bunun sadece siyasilerin değil toplumun da gündeminde olduğunu ifade eden Davutoğlu, terörü teşvik eden bazı açıklamalarla, terörü kutsayan bazı taziye ziyaretleri gibi uygulamaların, milletin mahşeri vicdanında çok derin yankılar ve tepkiler doğurduğunu aktardı.

"Bunu yok sayamayız" diyen Davutoğlu, dokunulmazlığın siyasilerin Meclis kürsüsünü fikir özgürlüğü içinde ve demokratik hukuk devleti kuralları içinde kullanma özgürlüğü olduğunu kaydetti.

"Sayın Kılıçdaroğlu'ndan cevap bekliyorum"

Bunun parti meselesi olmaması için bir çağrıda da bulunduğunu anlatan Davutoğlu, dokunulmazlığın bütün Meclis'in üzerinde mutabık kaldığı ve milletvekillerinin tek tek hakları olan bir konu olduğunu söyledi.

MHP ve CHP'ye de çağrıda bulunduğunu dile getiren Davutoğlu, "Bu konuda tutumlarını görmek istiyorum. MHP bir açıklama yaptı, CHP'nin de tutumunu görmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Meclis'in onurunu korumak, hepimizin vazifesi. Biz AK Parti grubu olarak, çoğunluğa sahip grup olarak, bu onuru koruruz ama bakalım diğerleri ne yapacaklar. Bunu da gördükten sonra atacağımız adımla ilgili hukuk ne gerekiyorsa onu yaparız. Ne gerekiyorsa... Ama toplumun mahşeri vicdanının böyle her gün zedelenmesine, her gün bu vicdanın örselenmesine de izin vermeyiz. Bu bağlamda cevaplarınızı bekliyorum. Sayın Kılıçdaroğlu'ndan cevap bekliyorum."

"Sayın Bahçeli'nin de tutumunu daha açık, net ortaya koymasını bekliyoruz"

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin anayasa referandumuyla ilgili konuşmasını okuduğunu belirten Davutoğlu, "Mantık silsilesi ve cümleleri arka arkaya getirdiğimde, sonuç çıkarmakta zorlandığım yerler oldu. Dolayısıyla Sayın Bahçeli'nin bu konularda daha açık, daha net ifadeler kullanması, önümüzdeki sürecin aydınlatılması açısından ve atılacak adımlar açısından önemli."