AK Parti ile CHP anlaşamadı, “büyük koalisyon” kurulamıyor. Şimdi Başbakan Davutoğlu bir kez daha MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşecek. Ancak MHP'nin şartlarını esnetmediğini hatırlatan Başbakan, bu görüşmeden önce Türkiye için artık en kuvvetli senaryonun erken seçim olduğunu açıkladı.
Davutoğlu, "En kısa sürede yapılmasını istiyoruz" dediği erken seçime nasıl bir hükümet modeliyle gidilmesini istediğine ilişkin de bilgi verdi. Ak Parti'nin tercihi siyasi partilerin aralarında anlaşıp erken seçim kararını Meclis'ten çıkarması. Bu nasıl bir hükümet ile seçime gidileceği konusunda da bir uzlaşma şartını beraberinde getiriyor.
AK Parti hükümeti olur mu?
Ak Parti'nin üzerinde uzlaşma arayacağı iki yol var. Mevcut hükümet ile seçime gidilmesi ya da bir azınlık hükümeti kurulması. CHP bu formüllere kapısını kapattı. MHP ise ülke şartları nedeniyle erken seçimin "tedavülden" kalktığı görüşünde. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yaptığı yazılı açıklamada "Parti olarak azınlık hükümeti veya seçim hükümeti formüllerine kapalı duruşumuz bozulmamıştır. Bu konuda geri adım atmamız eşyanın tabiatına aykırıdır. Hiç kimse bizden, siyasi hesap ve sinsi planlarını hayata geçirmek için destek veya örtülü bir müsamaha beklememelidir." dedi.
Başbakan Davutoğlu, MHP Genel Başkanı'nın bu açıklamasına rağmen aklındaki formüllere destek aramak için MHP'nin kapısını çalacak. Davutoğlu'nun Bahçeli'ye bir teklifinin de "Mevcut hükümet ile yola devam edelim, Meclis'te erken seçim kararını da birlikte alalım" olması bekleniyor. MHP'nin kabul oyu vermek yerine Meclis Başkanlığı seçiminde yaptığı gibi çekimser kalması ya da Meclis'e girmemesi bu formülün hayata geçmesini sağlayabilir.
Tüm bu formüllere ilişkin olarak "Kapalı duruşumuz bozulmamıştır" dese de MHP'nin kararında etkili olacak bir faktör daha var; HDP.
HDP'li hükümet kurulabilir mi?
Azınlık hükümetinin Meclis'ten güvenoyu alamaması durumunda ya da mevcut hükümet ile yola devam edilmesine MHP'nin destek olmaması durumunda erken seçim kararını Meclis'in alma ihtimali de ortadan kalkıyor. Meclis devreden çıkarsa bu durumda devreye Cumhurbaşkanı'nın girmesi gerekiyor. Cumhurbaşkanının devreye girmesi ise HDP'li bir hükümeti beraberinde getiriyor.
Anayasaya göre seçimlerin ardından tanınan süre içinde hükümetin kurulamaması ve Meclis'in de karar almaması durumunda Cumhurbaşkanı'nın "90 gün içinde seçimler yenilensin" kararı alması gerekiyor. Kararı Cumhurbaşkanı alınca Meclis'te temsil edilen tüm siyasi partilerin katılımıyla bir seçim hükümeti oluşacak. MHP bu hükümette yer almayacağını açıkladı. Bu durumda hükümeti AK Parti, CHP ve HDP oluşturacak.