'Tampon bölge Kürt devletini engeller'
Milliyet gazetesinden Namık Durukan'a konuşan Suriye Geçici Hükümeti’nin Başbakanı Dr. Ahmet Toma, Türkiye’nin Suriye sınırında tampon bölge oluşturmasını istedi.

Oluşturma Tarihi: 2015-07-10 16:02:53

Güncelleme Tarihi: 2015-07-10 16:02:53

PYD'nin amacının bağımsız Kürt devleti kurmak olduğunu ifade eden TOMA, “Tampon bölge Kürt devletini engeller” diye konuştu. Toma, Esad sonrası Suriye'de federasyon ya da özerklik gibi oluşumlara izin vermeyeceklerini vurgularken, “IŞİD'i bitirip rejimin yaşatılmasını istemiyoruz. Suriye dostlarından isteğimiz, ikisini de yok etmektir. Sonra biz PYD ile nasıl mücadele edeceğimizi biliyoruz” dedi.

Türk ordusu Suriye sınırında yığınak yapıyor. Ordunun Suriye'ye girmesi halinde tavrınız ne olur?

Önemli gelişmeler yaşanıyor. Türk ordusunun sınırda hareketliliği var. Türkiye'nin Suriye'ye girmesi o kadar önemli değil. Biz önce Türk ordusunun Suriye'ye girmesini çok istiyorduk. Türkiye'nin tampon bölge oluşturmak amacıyla Suriye'ye girmesini arzu ederiz. Tampon bölge Kürt devletinin durdurulmasını, PYD'nin bölgede yayılmasını engeller. Birkaç ay önce ABD'nin ‘Eğit-donat' projesi vardı. IŞİD'e karşı mücadele vermesi için projeye ÖSO'nun katılmasını istediler, ancak bu proje başarıya ulaşmadı. Nedenlerden birisi ÖSO'nun mücahitleri, sadece IŞİD'e karşı savaşmak istemiyorlar. Ama ABD, sadece IŞİD'e karşı mücadele verilmesini istiyor. ÖSO zor durumda kaldı.

Biz IŞİD'in bölge açısından büyük risk taşıdığını ve Suriye'nin geleceğini de çok etkileyeceğini biliyoruz. Ancak Esad rejimi bizim için önemli. ÖSO'da bu projeye katılan az sayıda grup var. ABD bu mücadeleye karşı yeni alternatifler ortaya çıkardı. Bu alternatiflerden biri PYD'dir ve çok risk taşıyor. Çünkü PYD, IŞİD'e karşı savaşırken eski projesini gerçekleştirmek istiyor. Bu proje Türkiye sınır hattında bir Kürt devleti kurmaktır. Bu bizim için çok büyük risk taşıyor, aynı zamanda Türkiye'nin milli güvenliği açısından da sakıncalıdır. Bu riskin ne kadar önemli olduğunu Türkiye de anlamıştır. IŞİD'e karşı savaşı PYD başlatmadı. Sadece PYD savaşmıyor. ABD ilk kez Tel Abyad'da Apaçi uçaklarını kullandı. ABD uçakları önce bölgeyi bombalıyor ardından PYD güçleri, ilerleyerek bölgeyi ele geçiriyor. Önemli bir gelişme dikkatimizi çekti. Türk kardeşlerimiz dikkate almalılar; eminim ki dikkat etmişlerdir.

PYD ile ABD arasındaki anlaşma, ‘siz havadan vurunuz biz karadan onları kovalarız' şeklindedir. Ancak PYD'nin üzerinde önemli durduğu bölgeleri ele geçirdikten sonra, özellikle Tel Abyad'da savaşmak istemiyor. PYD, Suriye'de demokratik bir ülke kurmayı değil; bölgede bir Kürt devleti kurmayı amaçlıyor. PYD, Suriye'deki Sünni Araplar ile Türkiye arasındaki iletişimi kesmek istiyor. Biz bunu kesinlikle kabul etmeyeceğiz.

Bir yanda IŞİD var, diğer tarafta PYD. Bazı ÖSO bileşenleri IŞİD'e karşı PYD ile birlikte savaşıyor. Bunu nasıl karşılıyorsunuz?

ÖSO gruplarının PYD'ye katılımını kınıyoruz. Bu gruplardan Ebu İsa'nın grubu ile konuştuk, PYD'ye destek verilmesinin yanlış olduğunu ilettik. Daha önce IŞİD'e karşı büyük mücadele veren ve güçlü olan Suvar Rakka Tugayı şimdi PYD ile birlikte çalışıyor.

Bu bizim için büyük risk taşıyor. Böylece PYD'nin genişlemesine ve geniş bir devlet kurmasına zemin hazırlayacak. Suvar El Rakka'yı IŞİD'e sürüyorlar, ancak onlara hiçbir faydası olmayacak.

IŞİD'le bir ilişkiniz, diyalogunuz var mı?

IŞİD'le ne yakından ne uzaktan bir ilişkimiz var. Gelecekte de hiçbir ilişki kurmayacağız. Onlar bize ve halkımıza gelecekte büyük bir tehdit oluşturacaklar.

IŞİD bir kanserdir, birlikte mücadele verip kanseri bitirmek istiyoruz. IŞİD'i bitirip rejimin yaşatılmasını da istemiyoruz. Suriye dostlarından isteğimiz, ikisini de yok etmektir. Sonra biz PYD ile nasıl mücadele edeceğimizi biliyoruz…