TİP, HDP ve CHP'nin oylarını çalar mı? TİP'den açıklama
TİP Milletvekili Sera Kadıgil, HDP'nin de yer aldığı Emek ve Özgürlük İttifakı’nın bileşeni Türkiye İşçi Partisi'nin neden ortak listeyle değil de ittifak içinde kendi ismi ve listesiyle seçime girdiğine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Oluşturma Tarihi: 2023-04-08 13:15:40

Güncelleme Tarihi: 2023-04-08 13:15:40

14 Mayıs'taki seçimlere "Emek ve Özgürlük İttifakı" adı altında giren blokta Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek Partisi (EMEP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ve Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) ittifakta yer alıyor.

Halk tv'den Şirin Payzın, 2021 yılında CHP'den istifa ederek ittifak üyesi partilerden TİP milletvekili olan Sera Kadıgil'e yaklaşan cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleriyle ilgili sorular yöneltti.

Halk tv'deki köşesinde Kadıgil ile yaptığı röportaja yer veren Payzın, TİP'in kendi ismi ve listesiyle girme kararı aldığı seçimlerde CHP ve HDP seçmeninde kafa karışıklığına yol açıp açmayacağını, Kılıçdaroğlu'nun oylarını düşürüp düşürmeyeceği gibi sorulara da cevap aradı.

Kadıgil'in açıklamalarından bazı bölümler;

"41 İLDE ZORUNLU OLARAK PUSULADA YER ALACAĞIZ"

Oy almaktan ziyade mesele sandalye sayısına zarar vermemek aslında. Mesela Bayburt. Mesela Gümüşhane. Mesela Aksaray. Biz buralarda 41 ilde olma zorunluluğu olduğu için pusulada yer alacağız. HDP'nin de çok oyu ya da sandalyesi yok bu illerde, dolayısıyla HDP'ye herhangi bir zarar vermiyoruz. Benzer şekilde CHP'ye de. Bir de farklı tabanlardan beslenme imkanı olan ve HDP'nin vekili olmayan iller var. Edirne, Kırklareli gibi. Buralarda da ittifakımıza bizim vesilemizle de fazladan oy taşıyabiliriz diye düşünüyoruz.

"KOCAELİ'DEN HDP LEHİNE ÇEKİLİYORUZ"

Ama mesela başka bir il Kocaeli. İşçi şehri. Görece güçlü olduğumuz bir il. HDP‘nin geçen seçimde çıkardığı 1 milletvekili var. Biz seçime girersek HDP'nin (Yeşil Sol Parti) o 1 sandalyesine bir şey olur mu endişemiz vardı. O yüzden Kocaeli'nden çekiliyoruz. Orada mütevazı da olsa bir karşılığımız var ama seçime girmiyoruz. Ne olur ne olmaz, ittifakımızın sandalye sayısına zarar vermeyelim diyoruz. Küçük kentleri de metropolleri de böyle detaylı çalıştık. İzmir'in bir bölgesinde ittifakımıza zarar gelmesin diye girmeyeceğiz mesela. Ama Muğla'da iyi bir örgütümüz ve adayımız var mesela, orada seçime gireceğiz ve umarım kendisini meclise göndereceğiz.

TİP'E GİDEN OYLAR CHP'YE ZARAR VERİR Mİ?

Sera Kadıgil : İl il D'hont hesaplarını kendimiz yaptık. Uşak'ın oylarına kadar hesapladık mesela. CHP'nin 1 milletvekili var bölgede. Yeşiller Sol bu seçim çıkarabilir mi milletvekili? Pek olası görünmüyor. Girersek ittifakımıza zarar verir miyiz bu nedenle vermeyiz. Peki biz aday gösterirsek CHP'ye zarar verir miyiz? Bütün bunlara tek tek baktık. Uşak'ta hem vekil çıkaramayıp hem CHP'yi olumsuz etkileyerek AKP'ye sandalye kaptırma ihtimalimiz olması için almamız gereken oy bizim için çok yüksek bir oy mesela. Bu nedenle Uşak'ta seçime girdiğimizde ne ittifakımıza ne de muhalefetteki bir sandalyeye zararımız dokunuyor. Ama mesela Burdur. Burdur'da milletvekili çıkarma ihtimalimiz yok. İttifak olarak da yok. TİP olarak da yok. Ama 2018 seçimlerinde Burdur'da çok az bir oyla seçildi Mehmet abi (CHP milletvekili Mehmet Göker) Şimdi biz oradan aday çıkarırsak ittifakımızı değil ama CHP'yi olumsuz etkileyebiliriz çünkü oy farkı çok az. Bu kadar stratejik hesaplıyoruz ve misal böyle kimi illerde de seçime girmiyoruz.

TİP, HDP'NİN OYLARINI ÇALAR MI?

Büyükşehirlerde gösterdiğimiz isimler mesela Meryem Göktepe mesela kanalizasyon işçisi arkadaşım Anıl. Biz bu isimleri TBMM'de görmek istiyoruz. Mesela İstanbul 2. Bölgeden HDP'nin 3 milletvekili var. TİP buradan aday çıkartırsa HDP'nin oyundan çalar mı? Asıl korku bu. Ama bu korku HDP'li arkadaşlarımızda yok elbette. Onlar verileri biliyorlar. Bu korku daha ziyade seçmende olan bir korku. “Ya yeterince oy alamazsanız” ya da “Barajı geçemeyeceksiniz ne kadar oy alırsanız alın oylar boşa gidecek” gibi…Ama bunun basit bir cevabı var. İttifakla girilen seçimde zaten baraj sorunu yok. Diğer kısma gelince bu her partinin aldığı bir risk zaten. Bunun için geçen seçim sonuçlarına bakmak yeterli, çeşitli partilerin misal bin oyla vekil kaçırdığı çok sayıda il var. Mesela geçen seçim CHP İstanbul 1. Bölgede 10 vekil çıkardı, 11. vekili kıl payı farkla kaybetti. 90 binden fazla oy sandalyeye dönüşmedi. Ya da diyelim CHP ve İYİ Parti bu riski bertaraf etmek için tek liste gitmeye karar verdi. Hala 199 bin oyda kalıp bir sandalye almalarına rağmen bir sandalyeyi kıl payı kaçırma ihtimalleri baki. Her çevrede her parti için bu risk var. Bu doğasında var bu işin. Ya böyle olursa diye endişelenip açıkça görünen bir potansiyeli bir yana bırakmak doğru olmaz.

"ASIL AMACIMIZ BU REJİMİ BİTİRMEK"

Hedef yeni kurulacak mecliste Emek ve Özgürlük İttifakının mümkün olan en güçlü biçimde temsil edilmesi. Bunun için de asli umudumuz, muradımız, amacımız AKP ve MHP'den sandalye almaktır. Bunun için özel uğraşacağımız yerler olacak. İşçi kentlerinde özellikle. Belki birkaç ilde CHP'ye sandalye kaybettiririz ama bu kimse için kayıp olmaz. Çünkü bunları AKP'ye kaptırmış olmayacağız, biz kazanmış olacağız.

Aslında biz konuştuk. Uzun zamandır konuşuyoruz ama araya deprem girdi ve önceliğimiz deprem bölgesi oldu. Belki kamuoyuyla iletişimi daha farklı daha iyi yapabilirdik ama aslında hep konuşarak ilerledik. HDP kendi yollarını önerdi biz de kendi formülümüzü. Birbirimizden gizlemedik biz hiç bir şeyi. Ama listeleri gizlilik içinde yapıyoruz doğru. Çünkü Cumhur İttifakı'nın bilmesini istemiyoruz bu detayları. Asıl amacımız Cumhur İttifakı'nı yenmek çünkü, burası net. Bu rejimi bitirmek.

"CHP'NİN 250 MİLLETVEKİLİ OLACAĞINA 240 OLSUN, 10'U DA BİZİM OLSUN"

Barajı düşürmelerinin nedeni zaten MHP'nin HDP'nin oyunu geçememesi. HDP'nin oy oranını kendilerine yediremedikleri, HDP'yi yenemedikleri için barajı düşürdüler bunu MHP'lilerin yüzüne de söyledim. Bence bu yine ayaklarına dolanacak .Bu ülkeye barış gelsin, eşit yurttaşlık olsun diyen seçmenler HDP'nin arkasında olacak. Ayrıca TİP'in alacağı oy Emek ve Özgürlük İttifakı'nın oyudur. Biz üçüncü yolu açmanın derdindeyiz. Biz TİP kaç almış HDP kaç almışın değil İttifakımız kaç oy almışın peşindeyiz. Ayrıca araştırmalar bize TİP'in aldığı oyun HDP seçmeninden değil daha farklı kesimlerden geldiğini gösteriyor. HDP başına gelen bütün engellemelere rağmen yılmadan mücadele eden yol arkadaşlarımız bizim. Bizim aldığımız oy HDP'den aldığımız oy değil tam tersi toplam oylarımızı arttıracak oy. Biz eğer almayı beklediğimiz oyun büyük kısmını HDP'den aldığımızı görseydik emin ol asla girmezdik.

Biz sınıf mücadelesi veriyoruz. CHP'nin TBMM'de 250 milletvekili olacağına 240 Milletvekili olsa ama o 10 milletvekili de TİP'te olsa böyle bir Meclis kötü mü olur? Ülke için iyi bir sonuç olmaz mı? Bu seçimde vatandaşlar hem iktidarı hem de muhalefeti seçecek. O iktidar nedir umarız Kemal Kılıçdaroğlu olacak. Biz de destek vereceğiz. Bunun yanında diyoruz ki biz de muhalefet olacağız. Millet İttifakı devletin sigortası olacak Emek ve Özgürlük İttifakı da halkın sigortası olacak. TBMM'nin sol kanadını güçlendirmek istiyoruz. Bu CHP için de seçmeni için de çok önemli olacak. Önümüzdeki meclis neredeyse kurucu meclis olacak. Sosyalist bir partinin buradaki varlığı da çok önemli olacak.