Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Fırat Kalkanı Harekatı'nın ne kadar doğru bir operasyon olduğunun süreç içerisinde anlaşıldığını dile getirerek, "Şimdi Türkiye'nin hedefi, El Bab'ın Özgür Suriye Ordusu tarafından alınmasıdır. Bununla ilgili lojistik desteklerimizi veriyoruz" ifadelerini kullandı.
Ajansların aktardığı bilgide; TRT Haber'de canlı yayınlanan özel programda konuşan Kurtulmuş, Suriye'deki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Şu anda Suriye'de bulunan bütün devletler ve örgütlerin neredeyse tamamının IŞİD'le mücadele ettiğini söylediğini, ancak örgütle nasıl mücadele edileceğine ilişkin bir ittifakın olmadığını aktaran Kurtulmuş; herkesin, IŞİD'le mücadeleyi oradaki varlığının meşruiyet aracı olarak gördüğünü ifade etti.
Fırat Kalkanı Harekatı'nın ne kadar doğru bir operasyon olduğunun da süreç içerisinde anlaşıldığını dile getiren Kurtulmuş, şöyle devam etti: “Şimdi Türkiye'nin hedefi, El Bab'ın Özgür Suriye Ordusu tarafından alınmasıdır. Bununla ilgili lojistik desteklerimizi veriyoruz. Bu tabii, zor bir mesele. 22 askerimiz, Fırat Kalkanı Operasyonu sürecinde şehit oldu. Bu anlamda, Türkiye'nin, bu ulusal güvenliğiyle ilgili bir meseledir. Hava saldırısıyla şehit olan askerimize dair Ruslar bugün açıklama yaptı. O süre içerisinde hangi uçakların, hangi hava araçlarının orada olduğunun tespiti var, kayıtları var. Türkiye, bu işin açığa çıkması için peşini bırakmayacaktır. Burada kim tarafından bu operasyonun yapıldığı bir şekilde anlaşılacak, ortaya konulacaktır. Havada herkesin uçağı var. Bu operasyondan rahatsız olan birtakım unsurların bu işin içerisinde olduğu anlaşılıyor. Terör örgütlerinin de havada insansız araçlarının olduğu biliniyor. Dolayısıyla bu ortaya çıkar. Ama sonuçta Türkiye, ne olursa olsun bu operasyondan vazgeçecek değildir."
'TÜRKİYE HERKESLE GÖRÜŞÜYOR'
Türkiye'nin, El Bab ve Menbiç'e doğru hareketliliğinin, Halep'teki gelişmelerle ilgisinin olmadığını söyleyen Kurtulmuş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Türkiye, bölgedeki dengelerin korunması bakımından, Halep'teki insani durumun bir an evvel sağlanması için de üzerine düşeni yapıyor. Herkes ile görüşüyor. Rusya ile görüşülüyor, Merkel ile İran ile görüşülüyor. Maalesef Suriye'deki barış masasından bir şey çıkmıyor. Çok açık söyleyeyim, barış masasından bir şey çıkmamasının temel nedeni şu, herkes kendisinin yararına olacak barışı, Suriye'ye dayatmaya kalkıyor. Halbuki bırakın bu masada, bu kadar kahır çekmiş en az 600 bin insanını feda etmiş masum bir milletten bahsediyoruz. Bu millet, nasıl bir gelecek tayin etmek istiyorsa, uluslararası camia da barıştan yana samimiyse, Suriye halkının istediği istikamette barışı yönlendirsin.”
'RUSYA'NIN GARANTÖRLÜK VERMESİ ÖNEMLİ'
Suriye konusunda, Rusya ile Türkiye arasında bazı görüş ayrılıklarının olduğunu dile getiren Kurtulmuş, ancak Halep'teki insani durum konusunda Rusya'nın da ateşkesin sağlanması konusunda bir garantörlük vermesinin önemli olduğunu belirtti.
Kurtulmuş, Türkiye ile Rusya bunu sağlayabilirse çok kısa bir süre içerisinde Halep'te bir ateşkes ve hemen ardından da bir insani sürecin başlayabileceğini sözlerine ekledi.