Ukrayna'dan 'Kırım' hamlesi
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Kırım'ı kurtarmayı amaçlayan Askeri Güvenlik Stratejisini onayladı.

Oluşturma Tarihi: 2021-03-26 21:36:57

Güncelleme Tarihi: 2021-03-26 21:36:57

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi tarafından kabul edilen Ukrayna Askeri Güvenlik Stratejisi'ni yürürlüğe koyan kararnameyi imzaladı. Adı geçen belge, Ukrayna'da ilk kez kabul edildi.

Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi tarafından 25 Mart 2021 tarihinde kabul edilen “Ukrayna Askeri Güvenlik Stratejisi Hakkında” isimli kararı onayladı. Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada; Ukrayna'da ilk kez böyle bir stratejik belgenin hazırlandığı ifade edildi. Güvenlik stratejisinin amacının; savunma alanında devlet politikasının uygulanmasını sağlamak ve askeri, savunma ve askeri inşaat alanlarında devlet politikasının önceliklerini uygulama yollarını belirlemek olan bir savunma planlama belgesi olduğu belirtildi.

UKRAYNA ASKERİ GÜVENLİK STRATEJİSİ BELGESİNİ YÜRÜRLÜĞE KOYACAK

Belgenin hibrit yöntemlerle ulusal güvenliğe yönelik askeri tehdide karşı Ukrayna'nın savunmasına kapsamlı bir yaklaşım getirilmesini öngördüğü kaydedilerek, “Ukrayna'nın kapsamlı savunması, BM Tüzüğü ile belirlenen, her devletin saldırganlığa karşı meşru müdafaa hakkının devredilemez egemen hakkına tekabül ediyor. Belge, Rusya Federasyonu ile devletin askerileştirilmesine yol açacak askeri eşitliği sağlamayı amaçlamasa da Ukrayna'nın askeri güvenliğini sağlamak için askeri ve askeri olmayan araçların dengesini ve kombinasyonunu sağlar.” ifadelerine yer verildi.

UKRAYNA, RUSYA'NIN ASKERİ SALDIRGANLIĞINA KARŞI ÖNLEM ALDI

Strateji belgesinin; ulusal çıkarları askeri tehditlerden korumak, Ukrayna'ya karşı silahlı saldırıyı püskürtmek ve caydırmak, düşmanın Ukrayna'ya karşı tam kapsamlı askeri güç kullanmasını engellemek veya caydırmak, Ukrayna topraklarının bir kısmının Rusya Federasyonu tarafından geçici işgaline son verilmesi, Ukrayna'nın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün öncelikle uluslararası hukuki, siyasi-diplomatik, güvenlik, insani ve ekonomik önlemlerin uygulanması yoluyla korunması amacıyla, askeri, savunma ve askeri inşaat alanlarındaki devlet politikasının amaçlarını, önceliklerini ve hedeflerini tanımladığı belirtildi.

Devletin bu stratejiyi uygulamasının Ukrayna'nın Avrupa-Atlantik güvenlik alanına entegrasyonuna ve NATO üyeliğinin kazanılmasına katkıda bulunacağı kaydedilirken; adı geçen belgenin, uluslararası barışı koruma ve güvenlik operasyonlarına aktif katılımı öngördüğü bildirildi.

QHA