Arap sokaklarında 'bir şeyler' oluyor
Arap ülkelerindeki halkların, yönetimlerin değişmesi talebiyle yola çıktıkları Arap Baharı olarak isimlendirilen süreç yeniden işlemeye başladı. BAE'li akademisyen Abdulkhaleq Abdullah, ''Arap rejimleri Arap Baharından hiç mi ders almadı?'' diyerek Arap sokaklarına seslendi.

Oluşturma Tarihi: 2019-02-21 15:23:04

Güncelleme Tarihi: 2019-02-21 15:23:04

TİMETÜRK|ÇEVİRİ HABER

Cezayir'de Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın 5'inci kez cumhurbaşkanlığına aday olduğunu açıklamasının ardından, Arap Dünyası bir kez daha 'Diktatörleri sorgulama' yoluna gitmeye başladı.

Tekerlekli sandalyesi ile aday olan Abdulaziz Buteflika 10 Şubat'ta halka yönelik mektubunda, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 5'inci kez aday olduğunu açıklamış ve seçimi kazanması durumunda da bazı reformlar yapacağı sözünü vermişti.

Suriye'de Başşar Esed rejiminin siyasi çözüm yoluyla devamı, Suudi Arabistan'da Kral Selman'ın hükümü, Irak'ta devam eden İran ve ABD etkisi Arap düşünürleri yeniden ''fabrika ayarlarına'' döndürdü.

BAE'li akademisyen Abdulkhaleq Abdullah, ''Arap rejimleri Arap Baharından hiç mi ders almadı? Liderlerin ömür boyu başkanlıktan vazgeçmeleri için yeni bir bahar mı olmalı?Kendisine saygısı olan hiç bir Arap "Ömür boyu başkan" ifadeleri kullandı.

Abdulkhaleq Abdullah'ın açıklamaları Arap sokaklarını yeniden hareketlendirmeye başlarken, yeni bir akımında haberini verdi.

Keza, Tunus'ta seyyar satıcı Muhammed Buazizi'nin güvenlik güçlerinden gördüğü aşağılayıcı müdahaleyi protesto etmek için kendini yakarak Arap devrimlerinin fitilini ateşlemesinin 8'inci yılında, Sudan, Tunus, Fas, Libya, Lübnan, Irak, Ürdün ve Cezayir'de halk yine sokaklarda.

SUDAN

Sudan'da 19 Aralık'ta başlayan gösteriler, başkent Hartum dahil ülkedeki 18 vilayetin 14'üne sıçradı.

Ekmek fiyatlarının 3 katına çıkması, yakıt, tüp gibi ürünlerde aşırı fiyat artışı ve ekonomik krizi protesto için düzenlenen eylemlerde daha sonra "Halk rejimin düşmesini istiyor" sloganları atılmaya başlandı.

TUNUS

Yaklaşık 25 yıllık (1987-2011) iktidarın sahibi Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin bin Ali'nin devrilmesiyle sonuçlanan halk devrimini yaşayan Tunus, 2018'de sosyal taleplerin ifade edildiği çeşitli gösterilere sahne oldu.

Bunların en yakın tarihlisi, 24 Aralık'ta ülkenin batısındaki Kasrin vilayetinde düzenlenen gösteriydi. Ülkedeki ekonomik şartları protesto etmek için kendisini yakan kameraman Abdurrezzak Zerki'nin hayatını kaybetmesinin ardından güvenlik güçleri ile eylemciler arasında arbede yaşandı.

FAS

Fransa'daki protestoların simgesi olan sarı yelek dalgası Fas'a da ulaştı. Ülkede sarı yelek giyen bir grup kamu ve özel sektör çalışanı, 17 Aralık'ta "maaşlarının ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi" talebiyle eylem düzenledi.

Faslı Teknisyenler Birliği Sendikası tarafından düzenlenen söz konusu eylemin "Arap Baharı" adıyla bilinen süreci tetikleyen Tunus'taki halk devriminin yıl dönümünde gerçekleştirilmesi dikkatleri çekti.

LİBYA

Libya'da ise gösteriler, ülkenin güney bölgesinde yoğunlaştı.

Ülkenin güney sakinleri, iş fırsatı tanınması, bölgenin kalkındırılması ve yakıt sağlanması taleplerini dile getirmek için 8 Aralık'ta Ubari kenti yakınlarındaki Eş-Şerara Petrol Sahası'nı kapatarak eylem yaptı. "Fizan'ın Gazabı Hareketi" olarak bilinen eylemciler tarafından düzenlenen gösteriler, güneydeki 12 bölgeye yayıldı.

IRAK

Irak'ın güney ve orta kentlerinde iş olanaklarının sağlanması, başta elektrik ve su olmak üzere temel hizmetlerin iyileştirilmesi ve hükümet içinde yolsuzluğa son verilmesi talebiyle eylemler yapıldı.

Zaman zaman ara verilen, 9 Temmuz'dan bu yana devam eden gösteriler, en fazla güneydeki Basra kentinde yoğunlaştı.

ÜRDÜN

Ürdün de son bir yılda ekmek, yakıt ve elektrik gibi temel ihtiyaçların fiyatlarında yaşanan artış ve gelir vergisi yasası protestolarına tanık oldu.

Kamuoyunda IMF'nin diktesi olarak görülen gelir vergisi yasa tasarısı ilk olarak mayıs ayında önceki hükümet tarafından Temsilciler Meclisi'ne gönderildi.

CEZAYİR

Cezayir ise Mesile kentine bağlı Havamid beldesinde Ayaş Mahcubi (31) isimli gencin, on gün önce 40 santimetre çapı, 30 metre boyundaki artezyen kuyusuna düşmesinin ardından başlayan gösterilere tanık oldu.