Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

Güvenlik Uzmanı Ağar: Türkiye ile rejim arasında sembolik iş birliği gerçekleşebilir

Suriye'nin İdlib kentinde yaşanan son gelişmeleri, Ermeni çetelerin savaşa dahil olduğu iddialarını, bugün gerçekleşen 3’lü zirveyi ve Fırat’ın doğusunu güvenlik uzmanı Abdullah Ağar’a sorduk.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-09-07 20:20:51

Güvenlik Uzmanı Ağar: Türkiye ile rejim arasında sembolik iş birliği gerçekleşebilir

Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar Suriye'nin İdlib kentinde yaşanan son gelişmeler hakkında Timetürk'e çok özel açıklamalarda bulundu. Ağar, bugün İran'ın Tahran kentinde gerçekleşen 3'lü zirve sonrası, Türkiye ile rejim arasında sembolik anlamda iş birliği gerçekleşebileceğini söyledi.

 

İdlib'de hareketli gelişmeler oluyor. Bu gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

İdlib konusu sadece İdlib'deki silahlı teröristlerin varlığıyla ilgili bir sorun olmaktan çoktan çıkmış durumada. Burada küresel rekabetin ve küresel mücadelenin bir bilek güreşi olması, Suriyedeki ana omurgayı oluşturan Sünni toplumu ilgilendirmesi, İslam dünyasındaki Sünni toplumu ilgilendirmesi adına farklı farklı anlamları olan sosyolojik kitleden bahsediyoruz. Bunun dışında İdlib'in hem bölge jeopolitiğinde, hem de küresel enerji denklemlerdeki rolü çok önemli. Bu anlamda küresel rekabetin konusu. Ortada fol yok yumurta yokken kimyasal silah açıklamaları da bunun göstergesi. Herkes “kimyasal silah” söylemi ile müdahalelerini meşru zemine oturtmaya çalışıyor.

 

Ermeni çetelerin savaş için İdlib'e girdiği bilgileri geliyor. Eğer böyle bir şey gerçekleşirse süreci nasıl etkiler?

 

Sahadan teyyit almadığım bilgiyi değerlendirmem. Çok şey söyleniyor. Çok yalan var. Her şey olabilir. Bunların hiçbiri de olmayabilir. Büyük fotoğrafı okumak gerekir.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılımlarıyla bugün 3'lü toplantı gerçekleşti. Bu toplantı sonrası Türkiye ile Esad arasında bir yakınlaşma olur mu?

Türkiye'nin tavrında Esad'la ilgili değil de daha çok rejimle ilgili bir farklılık gözleniyor. Zaten dolaylı yoldan bu görüşmeler yapılıyordu. Bu toplantı sonucu sembolik anlamda iş birliğine dönüşebilir. Sonuçta zaten Esad muhalifler olmadan, muhalifler de Esad'sız çözüm olmayacağını biliyor. Anayasa Komisyonu oluştururkenki durum da bunun kanıtı.

 

Fırat'ın doğusunda durumları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bölgedeki ayrılıklar PKK'yı güçlendirdi. Bu ayrılıklar devam ederse Fırat'ın doğusunda mücadele edilemeyecek duruma gelinecek.

 

İdlib'de yaşanan sürecin kazananı ve kaybedeni sizce kim olacaktır?

 

Burada Suriye'nin asıl omurgasını oluşturan mazlum halkların kaybetmemesi için Türkiye uğraşıyor. Bu uğraş istenen sonuçları da üretmeyebilir.

 

Röportaj: Ayhan Aybakan

SON VİDEO HABER

İsrail, Gazze'yi sabaha kadar bombaladı: 23 şehit

Haber Ara