İsrail ordusu Suriye'de İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü'ne ait bazı hedefleri vurduğunu açıkladı.
İsrail savaş uçaklarının İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü'nü hedef aldığı hava operasyonunda çeşitli cephaneliklerin, Şam Uluslararası Havalimanı'nda bulunan bir askeri tesisin, İran istihbaratına ait bir mevkinin ve İran askeri eğitim kamplarını vurduğu belirtildi.
Saldırıda Rus kaynaklarına göre 6, Fransız kaynaklarına göre ise 11 rejim askeri hayatını kaybetti. Son saldırı Rusya'nın Suriye'ye sağladığı S-300 hava savunma sistemlerini bir kez daha sorgulanmasına yol açtı. S-300 FÜZELERİ ENGELLEYEMİYOR
Suriye rejiminin elinde bugüne denk 1970 yapımı Sovyet hava savunma sistemleri vardı, İsrail'in bugüne kadar olan saldırılarında bu sistem başarılı olamadı.
Geçtiğimiz yılın Eylül ayında Rusya, İsrail'in ani hava taarruzlarına karşı Suriye'ye S-300 hava savunma sistemi konuşlandırma kararı aldı. Aynı dönem Rus senatör İgor Morozov, Rusya'nın Suriye'ye S-300 sistemleri konuşlandırma kararının İsrail de dahil Batı koalisyonunun Suriye topraklarında kontrolsüz saldırılar düzenlenmesini engelleyeceğini belirtmişti.
Fakat son saldırıda İsrail'in füzeleri Başkent Şam'ın en kritik noktalarını ve Suriye rejiminin bir numaralı destekçisi İran'nın en büyük milis güçlerinin karargahlarını vurdu.
‘HAYALETLER' S-300 SİSTEMİNİ YENİYOR
İsrail Hava Kuvvetleri dün gece gerçekleştirdiği taarruzunda ABD'den tedarik ettiği 9 adet F-35 uçağı kullandı.
Geçtiğimiz aylarda ABD casus uçağı RC-135V Doğu Akdeniz uluslararası suları üzerinde gözlem ve elektronik veri toplama uçuşları gerçekleştirmeye başladı. Tüm bu gözlem uçuşlarının Suriye ve çevresinde havada oluşan yeni statükoyu belirlemek için yapıldığı açıktı.
Dün gerçekleşen saldırıda İsrail F-35 uçaklarına entegre edilen “hayalet” ve radar sinyallerini körelten elektronik harp sistemleri başarılı olduğu görüldü. Rusya'ya ait S-300 sistemi hem F-35'leri hem de işgal altındaki Golan tepelerinden atılan Kurz füzelerini engelleyemedi.
İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı Amikam Norkin geçtiğimiz yılın Mayıs ayında yaptığı açıklamada "F-35'leri Orta Doğu'nun her yerinde uçuruyoruz ve iki ayrı cephede şimdiden kullandık" ifadeleri ile bölgedeki mevcut hava savunma sistemlerine karşı başarısına dikkat çekmişti. TÜRKİYE S-300 SİSTEMİNİ BU SENE ALIYOR
Rusya'ya ait silah şirketi Rosoboronexport'un başkanı Alexander Mikheyev, S-400 füzelerinin bu yıl Türkiye'ye teslim edilmeye başlanacağını açıklamıştı.
Bir diğer Rus haber ajansı RIA da, Rosoboronexport'un bundan sonra ticarette ABD Doları yerine ulusal para birimlerini kullanacağını bildirmişti.