Sait Çamlıca: Sistem kadar sistemi uygulayanların kalitesi de önemli
'Sistem kadar sistemi uygulayanların kalitesinin önemli olduğuna inanıyorum' diyen Eğitimci Yazar Sait Çamlıca 'Diyanet'in başarısı camideki imamın kalitesi ve gayreti kadar, Milli Eğitim'in başarısı, sınıftaki öğretmenin kalitesi ve gayreti kadar olur' diyor.

Oluşturma Tarihi: 2017-10-13 11:16:37

Güncelleme Tarihi: 2017-10-13 11:16:37

TIMETURK | 5 SORU

TEOG tartışmalarının ardından üniversiteye girişte de sınav sisteminin değişmesi üzerine "eğitim" bir kez daha ülke gündemine oturdu. Milyonlarca öğrencinin merakla beklediği yeni sistemde puan türleri ve oturum sayısı değişirken, barajın aynı kalacağı belirtildi. Değişen sistemi 5 SORU'nun bugünkü konuğu Eğitimci Yazar Sait Çamlıca ile konuştuk.

İşte Çamlıca'nın açıklamaları:

1- Yeni üniversite sınav sisteminin ‘öğrenci üzerinde stres azaltıcı hale getirildiği' yorumlarına katılıyor musunuz?

Stresin olmadığı bir sınav mümkün değil. Bana göre, bir hafta sonu stres yaşamak birkaç ay stres yaşamaktan daha iyidir. Ama bu her öğrenci için geçerli değildir.

"ZAMANLAMA DA HATA YAPILDI"

2- İlk defa sınava girecek öğrencilerin uzun zamandır eski sistemde gerçekleştirilen sınavlara yönelik bir çalışma içerisinde olduğu bilinirken, durum öğrencileri nasıl etkileyecek ve adaptasyon nasıl sağlanacak?

Çalışkan öğrencileri sistem değişikliği etkilemez. Çalışmayan öğrenci her sistem için bahane bulur. Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK, yaptıkları değişiklikte en büyük hatayı zamanlamada yaptılar. Mayıs ve Haziran aylarında yapılmış olması gerekenleri, Eylül ve Ekim aylarında yapıyorlar.

"YENİ SİSTEM ÇALIŞMASI ve UYGULAMASI BİR YILA YAYILMALIYDI" 

3- YÖK Başkanı Yekta Saraç açıklamasında sistemin bu yıl hayata geçirileceğini söyledi. Fakat önümüzdeki süreç tüm bu değişikliklerin gerçekleştirilmesi için yeterli bir süre mi?

YÖK Başkanı medya karşısında söz verdiği için değişiklikleri yapmak zorunda kalacak. Aceleye getirileceği için hatalar da yapacaklar. Keşke yeni sistem çalışması da, değişikliğin uygulanması da bir yıla yayılarak yapılsaydı.

"KALICI OLACAĞINA İNANMIYORUM"

4- Yeni sistem YKS'nin ÖSS ve YGS'den ne gibi farkları olacak? Bu sistemin kalıcılığı konusundaki öngörüleriniz nelerdir?

Yeni sitemin öğrenciye ne getirip ne götüreceğini görmek için uygulanmış halini görmek ve gözlemlemek gerekiyor. Çünkü her sistem kağıt üzerinde göründüğü gibi sonuç vermiyor. Sistemin kalıcı olacağına, ben de dahil, hiç kimse inanmıyor.

"DİYANET'İN BAŞARISI CAMİDEKİ İMAMIN GAYRETİ; MİLLİ EĞİTİM'İN BAŞARISI SINIFTAKİ ÖĞRETMENİN KALİTESİ KADARDIR"

5- TEOG'un kaldırılmasının ve üniversite sınav sisteminin değiştirilmesinin, Türkiye'deki eğitim sisteminin gelişim sürecinde ne gibi etkisi olabilir?

Sistem değişikliği yaparken hep daha iyisini arama niyetiyle hareket ediliyor. İyi niyetle çalıştıkları inanıyorum.  Bir eğitimci olarak sistem kadar sistemi uygulayanların kalitesinin önemli olduğuna inanırım. Diyanet'in başarısı camideki imamın kalitesi ve gayreti kadar, Milli Eğitim'in başarısı, sınıftaki öğretmenin kalitesi ve gayreti kadar olur. Eğitim yöneticileri ve öğretmenlerin kalitesini arttırmaya yönelik projeler geliştirilmezse, dünyanın en iyi sisteminde bile başarı elde edilemez.

KİMDİR?

1974 Almanya doğumlu olan Sait Çamlıca, ilkokulu Almanya'da orta ve lise eğitimini memleketi Tokat'ın Turhal ilçesinde tamamladı. 2000 yılında üniversiteyi bitiren Çamlıca, devlet kurumları ve özel sektörde 8 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra, ilk kitap çalışmasını 2006 yılında yayınlamdı. Daha çok eğitim kitapları yazan Sait Çamlıca, eğitimciliğini konferanslar vererek sürdürüyor.