Samet Doğan: Türkiye askerinin İdlib’e girmesi önemli bir hamle
'Türkiye, bölge halkının yaşamına ve iç meselelerine müdahale etmiyor. Askerimiz hem sınırlarımız hem de bölge için bir güvence olarak orada bulunacak' diyen Gazeteci Samet Doğan'a göre 'Türkiye askerinin İdlib’e girmesi hava saldırılarını durduracak önemli bir hamle...'

Oluşturma Tarihi: 2017-09-22 11:17:54

Güncelleme Tarihi: 2017-09-22 11:17:54

TIMETURK | 5 SORU

Astana'daki 6. Suriye toplantısında alınan İdlib'e yönelik kararlar kapsamında önceki gün başlayan askeri hareketlilik kapsamında şehre zırhlı araçlar ve iş makineleri gönderildi. Operasyon öncesinde bir 'tampon bölge' kurulacağı belirtilirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Trump ile görüşmesi öncesinde verdiği röportajda İdlib'e asker de gönderileceğini açıkladı. Öte yandan şehirde 'sivil inisiyatif' çatışmaları da sürdürülüyor. İdlib yakınlarında Suriyeli 70 akademisyenin öncülüğünde, muhalif gruplar ve aşiret temsilcilerinin katıldığı 400 kişilik bir toplantı gerçekleştirildi. Suriye Türkmen Birliği Başkanı Samir Hafez'in de katıldığı toplantıda Heyet'ut Tahrir'uş Şam'ın sivil inisiyatifi kabul ederek sivil alandan çekilmesinin sağlanması amaçlanıyor... Tüm bunları 5 SORU'nun bugünkü konuğu Gazeteci Samet Doğan ile konuştuk.

İşte Doğan'ın açıklamaları:

"TÜRK ASKERİ'NİN İDLİB'E GİRMESİ HAVA SALDIRILARINI DURDURABİLİR"

1- Astana 6'da alınan İdlib kararları kapsamında Heyet'ut Tahrir'uş Şam'ın, İran ve Rusya'nın pozisyonlarını; ayrıca Türk askerinin de gireceği İdlib'de HTŞ ile karşı karşıya gelme ihtimallerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

ABD'nin bölgede terör bahanesiyle başka bir terör örgütünü desteklemesi savaşın evrilmesine neden oldu. Arap kentlerini PYD'ye bırakmayı amaçlayan planı hızla yürütmesiyle İdlib konusu yeniden hız kazandı. Türkiye'nin Astana'da muhaliflerle ortak vardığı karar, İdlib'in terör bahanesiyle ne Halep'e ne de Rakka'ya dönüşmemesi. Rakka, neredeyse hiç silah kullanılmadan muhaliflerin ele geçirdiği bir kentken bugün tamamen yıkılmış ve halkı sürgün edilmiş bir kente dönüştü. Muhaliflerin kontrol ettiği dönemde Halep'te ise neredeyse ayakta bina kalmadı. Türkiye askerinin İdlib'e girmesi hava saldırılarını durduracak önemli bir hamle. Aksi taktirde, muhaliflerin bölgesinde sivillerin yaşayacağı güvenli bölge kalmayacak.

"TÜRK ASKERİ ve HTŞ ARASINDA ÖSO SINIRI OLACAK"

Bu durumda HTŞ'nin bir karara varması gerekiyor. Ne tür bir tutum sergileyecekleri konusunda kendi içlerinde tartışmalar devam ediyor. Yıllardır muhaliflerin iç çatışmalarla zayıflayıp neredeyse yok olacak bir aşamaya geldiğini görüyoruz. Ahrar'uş Şam bölgenin en güçlü gruplarından biriyken bugün zayıflamış durumda. Aynı zamanda Türk askeri bölgede ÖSO ile gireceği için HTŞ ile arasına dolaylı bir sınır koyacaktır.

2- Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Afrin'e yönelik hava saldırıları sürerken İdlib operasyonunun bir süredir konuşulan ve Afrin'i de kapsayacağı belirtilen "Fırat'ın kılıcı" operasyonu için hazırlık olduğu yorumlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Fırat Kalkanı operasyonunu aslında tamamlayacak olan Tel Rıfat ve Minnagaskeri havaalanı bölgesinin de ele geçirilmesiydi. Buralar Rusya'nın Afrin'i bir kart olarak görmesi nedeniyle hassas bir sınır hattına dönüştü. Türkiye'nin er ya da geç bu bölgeyi temizleyeceği, bunun elzem olduğunu biliyoruz. Yalnız son günlerdeki hareketlilik ve anlaşmalara bakınca bunun beklenilenden erken gerçekleşeceğini ön görmek çok abes değil.

"TÜRKİYE, BÖLGE HALKININ YAŞAMINA MÜDAHALE ETMİYOR"

3- Dün Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan İdlib'e iş makineleri ve zırhlı araçlar geçirildi. Bir tampon bölgeden söz ediliyor. Operasyon öncesi oluşturulması planlandığı söylenen bu tampon bölge nasıl bir bölge olacak?

Bu konuda tartışmalar devam ediyor ancak burada ÖSO'nun önemli rol oynayacağını düşünüyorum. Türk askeri birlikleri bir yere kadar girse de asıl kritik bölgeleri tutacak olanlar Türkiye'yle ortak hareket eden gruplar olacak. Bugün el Bab'da da bunu görüyoruz. Türkiye, bölge halkının yaşamına ve iç meselelerine müdahale etmiyor. Askerimiz hem sınırlarımız hem de bölge için bir güvence olarak orada bulunacaklar.

4- İdlib'de görüşmeleri sürdürülen 'sivil inisiyatif' girişiminin hayata geçme ihtimalini nasıl değerlendiriyorsunuz?

HTŞ geçmiş dönemlerde daha çok cephe hattında bulunan sivil alanlara müdahale etmeyen bir yapıydı. Bugün muhaliflerle çatışmayı / gerilimi devam ettirirse bölgede istemediği bir pozisyona düşecektir. Bunu isteyip istemediğini ileriki günlerde göreceğiz.

5- Suriye'de yedinci yılında devam eden savaşın sonunun geldiğine dair yorumları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Suriye'de savaşın sonuna geldiğini söylemek için henüz erken. Suriye'de savaş yıllar içerisinde çeşitli evrelere dönüştü. Bugün Rusya ve ABD'nin sahada çok etkin olduğunu görüyoruz ancak yarın neler olacak kestirmek pek mümkün değil. Bu denklemde çatışmaların azalacağı öngörülüyor. Önümüzdeki günlerde özellikle kuzeyde PYD meselenin hem rejim tarafının hem de muhaliflerin daha çok gündeminde olacağı bir evreye geçildi.

SAMET DOĞAN KİMDİR? (TIKLAYINIZ)