“Sosyal medya taklitçiliği, dijital kimlik hırsızlığının bir şeklidir”
Sosyal medyanın giderek yaygınlaşması, gelişen teknoloji derken siber suçların ardı arkası kesilmez oldu. Siber saldırıların çoğunun insan hatasından olduğu ortaya çıkarken bu konuda merak edilen soruları 5 soru 5 cevap söyleşimizde Bilişim ve Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu yanıtladı.

Oluşturma Tarihi: 2023-03-03 16:44:17

Güncelleme Tarihi: 2023-03-03 16:44:17

1.Siber suçlar nedir?

Siber suç, bir bilgisayarı, bir bilgisayar ağını veya ağa bağlı bir cihazı hedef alan suç faaliyetidir. Çoğu siber suç, para kazanmak isteyen siber suçlular veya bilgisayar korsanları tarafından işlenir. Ancak bazen siber suçlar kâr amacı dışında bilgisayarlara veya ağlara zarar vermeyi amaçlar. Bunlar kişisel veya kurumsal olabilir. Bazı siber saldırılar hatta kişi ve kurum prestijine zarar vermek için de yapılabilir. Siber suçlar bireyler veya kuruluşlar tarafından gerçekleştirilebilir. Bazı siber suçlular örgütlüdür, gelişmiş teknikler kullanır ve teknik açıdan son derece yeteneklidir. Diğerleri ise acemi bilgisayar korsanlarıdır.

  • Siber suçlar nasıl şikâyet edilir?
  • Bilişim suçlarının şikâyeti; suç duyurusu veya şikayet dilekçesi ile birlikte emniyete veya savcılığa yapılır. Şikayet dilekçesinin detaylı olarak hazırlanması önemlidir çünkü savcılık araştırmaya bu dilekçe ile başlayacaktır. Bir bilişim avukatından destek almanız da sürecin daha sağlıklı ilerlemesine ve yararınıza sonuçlanmasına yardımcı olur. Delillerin toplanması ve bulunması oldukça zor bir alan olan siber suçlar için internet üzerindeki delillerin kaybolması riski göz önünde bulundurulmalı ve hızlı hareket edilmelidir. Bu yüzden saldırıya maruz kalındığı an ekran görüntüsü ya da videosu almak delil oluşturma konusunda elinizi güçlendirebilir.

  • Siber suçlara neler girer?
  • E-posta ve internet dolandırıcılığı, kimlik dolandırıcılığı (kişisel bilgilerin çalınması ve kullanılması), finansal veya kartlı ödeme verilerinin çalınması, kurumsal verilerin çalınması ve satılması, fidye yazılımı saldırıları, bilgisayar korsanlarının sahip olmadıkları kaynakları kullanarak kripto para madenciliği yapması, siber casusluk (bilgisayar korsanlarının devlet veya şirket verilerine erişmesi), bir ağı tehlikeye atacak şekilde sistemlere müdahale edilmesi, telif hakkı ihlali, yasadışı kumar oynama ve çevrimiçi yasa dışı ürün satmayı siber suçlar arasında değerlendiriyoruz.

  • Fake hesap siber suç sayılır mı?
  • Sosyal medya taklitçiliği, dijital kimlik hırsızlığının bir şeklidir. Bu taktiği kullanan bir siber suçlu veya dolandırıcı, belirli bir kişiden çalınan kişisel olarak tanımlanabilir bilgileri (isim, resim, konum, geçmiş ayrıntıları) kullanarak bir sosyal platformda bir profil oluşturur.

    İlk adım, mağdurun bağlantılarını, sahte profilin güvenilir gerçek bir kişiye ait olduğunun düşünülmesi için manipüle etmektir. Ardından nihai hedef, sahte hesapla etkileşime girenleri bilgi, para isteyerek veya hesabın sahibini itibarsızlaştırarak istismar etmek için bu özgünlük izlenimini kullanmaktır. Sosyal medyada gerçek kişilerin kimliğine bürünmek, psikolojik manipülasyona dayanan bir dizi taktik olan sosyal mühendisliğin daha geniş kategorisine girer. Amaç, mağdurları kandırarak gizli bilgileri ifşa etmelerini ya da sağduyularına rağmen hareket etmelerini sağlamaktır. Kötü niyetli saldırganlar, yasadışı faaliyetlerini gerçekleştirmek için sosyal medya platformlarında hem bireyleri hem de kuruluşları taklit ederler. Bazı insanlar sosyal medya taklitçiliğini en fazla basit bir tehlike olarak algılasa da biz bunu bunu çok ciddi bir sorun olarak görüyoruz.