70 ülkenin onayını alan koronavirüs aşısı Kanada’da askıya alındı
Kanada, koronavirüse karşı geliştirilen Oxford-AstraZeneca aşısını 'kan pıhtılaşmasına' neden olduğu gerekçesiyle 55 yaş altı kişilere uygulanmasını askıya aldı.

Oluşturma Tarihi: 2021-03-30 11:09:49

Güncelleme Tarihi: 2021-03-30 11:09:49

Kanada hükümeti, kan pıhtılaşmasına neden olduğu için Oxford-AstraZeneca aşısını 55 yaş altı kişilere uygulanmasını yasakladı.

Ülkede faaliyet gösteren Ulusal Aşı Danışma Komitesi (NACI) daha önceki açıklamalarında bazı güvenlik risklerini gerekçe göstererek söz konusu aşının kullanımının durdurulması tavsiyesinde bulunmuştu.

NACI Başkan Yardımcısı Doktor Shelley Deeks konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Potansiyel riskler göz önüne alındığında, AstraZeneca aşısının 55 yaş altı yetişkinlerde kullanılmasının yararı konusunda önemli bir belirsizlik var." diye konuştu.

ÖLÜM ORANI YÜZDE 40

Deeks, Avrupa'dan gelen bilgiler doğrultusunda AstraZeneca aşısını olan kişiler arasında kan pıhtılaşması yaşayanların genelde 55 yaş altı yetişkin kadınlar olduğunu ve bu semptomları gösteren hastalardaki ölüm oranının da yüzde 40 gibi oldukça yüksek bir orana ulaştığını kaydetti.

Deeks ayrıca bu aşıyı yaptıranlarda kan pıhtılaşması görülme potansiyelinin 100 binde 1 olduğunu, ancak bu rakamın daha önce belirtilen "1 milyonda 1 oranından" oldukça yüksek olduğunu da sözlerine ekledi.

Doktor Jos Reimer ise Avrupa'da kan pıhtılaşması riskinde bir artış gözlemlenmediğini ancak özellikle kadınlarda görülen bu yan etkinin oldukça ciddi sonuçları olduğunu kaydetti.

70 ÜLKENİN ONAYINI ALDI

Oxford Üniversitesi tarafından Covid-19 salgınına karşı geliştirilen AstraZeneca aşısı bazı çekinceleri beraberinde getirse de bugüne kadar 70 ülkede "acil kullanım" onayı aldı.

Kanada'ya bugüne kadar 500 bin doz AstraZeneca aşısı sevkiyatı yapıldı. Önümüzdeki çarşamba günü ise ABD'den 1.5 milyon doz daha aynı aşıdan gelmesi bekleniyor.

AstraZeneca aşısı özellikle "etkinlik oranı" bakımından ilk geliştirildiği dönemlerde bazı soru işaretlerine neden olsa da bazı testler sonrasında Avrupa İlaç Ajansı (EMA) ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) onayını almıştı.