İHA'nın haberine göre, Bursa'nın İnegöl ilçesinde Kent Konseyi tarafından ailelere alkol ve madde bağımlılığı hakkında seminer verildi. Alkol ve madde bağımlılığı konusunda önemli bilgiler veren Psikolojik Danışman Mehmet Kılıç, “Günümüz genç neslini esir eden, aileleri çok zor duruma düşüren alkol ve madde bağımlılığı gerçeği var. Önceki yıllara göre aileler daha da zenginleşti, daha varlıklı hale geldiler. Refah seviyesi yükseldi, ancak bağımlılıklar artmaya başladı. Daha fazla bağımlılıklarımız var. İnternet, marka, televizyon bağımlılığı gibi gençleri olumsuz davranışlara sevk eden bağımlılıklar arttı. Acaba neden? Hayat boşluk kaldırmıyor, boşluklar bir şekilde doluyor. Önemli olan o boşlukların nasıl dolduğu. Çocukların hayatındaki var olan boşlukları biz doldurmadığımızda başkaları dolduruyor. Ya televizyon, ya medya, ya internet ya da arkadaş çevresi dolduruyor. O zaman bize düşen vazife, çocuğumuzun hayatındaki bu boşlukları daha kaliteli, daha değerli şeylerle doldurabilmek” dedi.
"ZEHİR TACİRLERİ BU BOŞLUKLARI ÇOK İYİ KULLANIYOR"
Kılıç, “Zaten zehir tacirleri bu boşlukları çok iyi kullanıyorlar. Ama biz o boşlukları değerlerle doldurursak, kültürümüzle, dinle doldurursak, bu zehre karşı bir panzehir oluşturmuş oluruz. Çocuklarımızın kendini koruyacak bu panzehirlere ihtiyaçları var. Dışarıdan gelecek tehlikeli önleyecek setlere ihtiyaç var. Ne yazık ki bu setler yok. Son yıllarda bir alt kültür oluştu. Daha kısa zamanda daha çok haz, daha çok zevk… Nasıl birçoğumuzun hedefi bir an önce daha çok para elde etmek ise, aynı şekilde hayatın gayesi de buna kaymaya başladı. Sanki sadece anne-babası olmayan sokak çocukları uyuşturucu kullanıyor gibi bir anlayış var. Hiç ummadığımız kişilerde de bu bağımlılığın geliştiğini görebiliyoruz. Buraya gelirken yolda iki çocuğun konuşmasını dinlemeye başladım. Şu illetten bir kurtulabilsem, geceleri rahat uyuyamıyorum gibi sözler duydum. Kurtulmak istiyorlar ama ne yazık ki bırakamıyorlar. Hayatları sağlıklı devam etmiyor. Bu gençler uygun ortamlar bulunulsa gerçekten de bu tuzaktan onlarda kurtulmak istiyorlar. AMATEM'ler çok ciddi çalışmalar yapıyorlar. Çocuklarımız bu merkezlere başvurabilirler. 18 yaşından küçükler ise ÇEMATEM merkezleri var” ifadelerini kullandı.
499 BİN ÖĞRENCİ ALKOL KULLANIYOR
Alkol ve madde bağımlılığı ile alakalı rakamlar veren Kılıç, “Bu konuyla ilgili en geniş kapsamlı yapılan çalışma TBMM'nin yaptığı ve Türkiye genelindeki 260 okulda yapılan bir araştırma. 26 bin öğrenci üzerinde yapılan bir çalışma. Kız öğrencilerin yüzde 7.5'i, erkek öğrencilerin yüzde 21.8'i sigara içiyor. Orta öğretimde bu sayı 472 bine ulaşıyor. 472 bin öğrenci sigara kullanıyor. Alkol oranı kız öğrencilerde yüzde 10.6, erkeklerde yüzde 31,5. Toplam 499 bin öğrenci alkol kullanmış son bir ay içinde. Uyuşturucu bağımlılığı oranı kadınlarda yüzde 1, erkeklerde yüzde 4.3. Bunlar ifade edilenler. Bir de kayıt altına alınmayanlar var. 87 bin öğrenci son üç ayda uyuşturucu madde kullanmış. Rakamlar hakikaten çok korkutucu” ifadelerini kullandı.