Dolar

35,4820

Euro

36,3033

Altın

3.061,89

Bist

9.857,55

ABD'de bir ilk... Domuz böbreği hastaya nakledildi

ABD'de, ilk defa bir hastaya genetiği değiştirilmiş domuz böbreği nakledildi. Ameliyatı gerçekleştiren Doktor Tatsuo Kawai, nakil işleminin böbrek yetmezliği olan milyonlarca insana umut olacağını vurguladı.

11 Ay Önce Güncellendi

2024-03-22 08:41:33

ABD'de bir ilk... Domuz böbreği hastaya nakledildi

Boston'daki Massachusetts Hastanesi'nden yapılan açıklamada, doktorların ilk kez bir hastaya genetiği değiştirilmiş domuz böbreği naklettiği belirtildi. Cerrahlar, 16 Mart'ta 62 yaşındaki Richard Slayman'a bu nakli gerçekleştirdi. Hastaneden yapılan açıklamada, Slayman'ın durumunun iyiye gittiği ve yakın zamanda taburcu edilmesinin beklendiği ifade edildi.

Slayman'ın, uzun süredir hastanede olduğu ve nakil olabileceğinin doktorlar tarafından bahsedildiğinde bu durumun sadece kendisi için değil, organ nakli bekleyen binlerce kişi için umut olabileceğini düşündüğü belirtildi. Doktor Tatsuo Kawai, bu tür nakillerin böbrek yetmezliği olan milyonlarca insana yardım sağlayabileceğini umduklarını vurguladı. "Ksenotransplantasyon" tedavisi olarak bilinen bu yöntem, hayvan hücrelerinin, doku veya organların insanlara nakledilmesini içeriyor.

Bu nakil yöntemi, Mayıs 2022'de iki hastaya geçici olarak domuz böbreği nakli yapılarak denenmişti. Öte yandan, ABD'deki Maryland eyaletindeki bir hastanede, 7 Ocak 2022'de domuz kalbi nakledilen bir hastanın, operasyondan 2 ay sonra yaşamını yitirdiği bildirilmişti. Aynı hastanede, 20 Eylül 2023'te ise ikinci bir domuz kalbi nakli gerçekleştirilmiş, ancak bu hastanın da operasyondan 6 hafta sonra yaşamını yitirdiği kaydedilmişti.

Haber Ara