İHA'nın haberine göre, Türkiye'de 2 milyondan fazla kalp hastası olduğunu belirten Isparta Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Serkan Kavaklı, kalbe giden yolun mideden geçmediğini, kalp sağlığı için biraz aç kalmak gerektiğini söyledi.
2 MİLYONDAN FAZLA KALP HASTASI VAR
Her yıl nisan ayının ikinci haftasının Kalp Haftası olarak kutlandığını belirten Isparta Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Serkan Kavaklı, "Tüm dünyada ve ülkemizde kalp damar hastalıkları en sık ölüm nedeni olarak gözlemlenmekte. Son yıllarda kalp hastalığı görülme sıklığının giderek arttığını gözlüyoruz. Nedeni ise beslenme tarzı olarak hazır gıdalar, besinlerin içeriğindeki yağ miktarının artması, egzersizin azalması, daha fazla taşıt kullanılmaya başlanması, sigara ve alkol tüketiminin artması, kişilerde fiziksel aktivite miktarının azalmasına bağlı olarak obezitenin artması nedeniyle son yıllarda koroner arter hastalığı ve kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin giderek arttığını görüyoruz. Ülkemizde yaklaşık 2-2,5 milyon civarında kalp hastası olduğu düşülüyor. Bunun ileri ki yıllarda 3 milyona doğru tırmanacağı yönünde öngörülerde var" dedi.
KALP HASTALIKLARININ BELİRTİLERİ
Kalp hastalıklarının birçok hastalıktan kaynaklı ortaya çıkabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Kavaklı, "Koroner arter hastalığı ve kalp hastalıkları ile ilgili dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. Bu noktada en başta sigara kullanımı geliyor. Sigara kullanımının kontrol altına alınması ve bırakılması için vatandaşlara göğüs hastalıkları polikliniklerinden destek alması tavsiye edilmekte. Yine hipertansiyonun da kalp sağlığı açısından kontrol altında tutulması lazım. Son yıllarda beslenme alışkanlığı ve tırmanan obezite rahatsızlığından dolayı halkımız da diyabet görülme riski giderek artıyor. Diyabet sıklığı da kalp hastalığı açısından sıkı takip edilmesi gerekiyor. Obezite yine kalp sağlığı açısından çok fazla risk taşıyor. Bu noktada da vatandaşlar diyetisyenlerden tavsiyeler alabilir ileri ki durumlarda ise obezite cerrahisine başvurabilir. Aynı şekilde hareketsiz yaşamda koroner arter hastalıkların da risk faktörleri arasında yer alıyor" şeklinde konuştu.
KALP SAĞLIĞI İÇİN BİRAZ AÇ KALMALI
Toplumda yaygın olarak dile getirilen 'kalbe giden yol mideden geçer' anlayışının doğru olmadığını söyleyen Uzm. Dr. Kavaklı, "Kalbe giden yol mideden geçer ama sağlıklı yaşamak için biraz aç kalmamız gerekiyor. Yani sağlıklı yaşamanın yolu mideden geçmiyor. Bu söz günümüzde geçerliliğini yitirmiştir. Eskiden kadınların mutfaktaki becerisinin yüksek olmasına değinilirken, bugün için Akdeniz diyeti ile beslenmek, günlük yaşama dikkat etmek daha fazla tercih edilir olmuş" dedi.
Kalp hastalığının sadece koroner arter hastalıkları ile sınırlı olmadığına dikkat çeken Uzm. Dr. Kavaklı, "Kalp hastası diyoruz ve bunların arasında ölümün en sık nedeni olarak görülen rahatsızlık koroner arter hastalıkları. Ama bunun yanında biz kardiyologlar kalp yetmezliği, kalbin pompalama gücünün zayıflığı, kapak hastalıkları, ritm bozuklukları gibi kalp hastalıkları ile de ilgileniyoruz" ifadelerini kullandı.