Adet gecikmesi en fazla kaç gün normaldir? Adet gecikmesine ne iyi gelir?
Adet gecikmesi en fazla kaç gün normaldir? Adet gecikmesi, regl düzeninin bozulması, gününde adet kanamasının olmamasına verilen isimdir. Adet düzensizliği olarak da anılan bu durum aslında başka hastalıkların habercisi ya da belli problemlerin sebebi olabilir. Peki ama adet gecikmesinin nedenleri nelerdir? Adet gecikmesi en fazla kaç gün sürer? Adet gecikmesine ne iyi gelir? Adet düzenleyici bitkisel tedavi yöntemleri nelerdir? Hangi besinler regl gecikmesini düzene sokar? Hangi yiyecekler adet söktürür? 1 ay adet gecikmesi normal midir? İşte merak edilen bütün detaylar...

Oluşturma Tarihi: 2021-01-06 12:49:56

Güncelleme Tarihi: 2021-01-06 12:49:56

Sağlık sorunu olmayan her genç kız, belirli bir dönemde, 28 günde bir adet kanamasına maruz kalır. Bu döngü, menopoz dönemine kadar devam eder. Döngü içerisindeki gecikmeler, farklı sebeplerden dolayı olabilir. Hastalıklar, doğum, üzüntü, mevsimsel geçiş dönemleri, hormonal durumlar, ilaçlar ve buna benzer durumlar adet döngüsünü etkiler. Fakat adet gecikmesinden bahsedebilmemiz için, adet başlangıcını minimum 7 gün süreyle geçmiş olması gerekmektedir. İlk kez adet olan kişiler için bu durum söz konusu değildir. Periyod oturana kadar gecikmelerin yaşanması ya da erken adet görme durumları yaşanabilir.

Adet Gecikmesi Nedir?

Herhangi bir sağlık sorunu olmayan her kadın 21 ila 35 gün süre zarfında ya da ortalama olarak 28 gün günde bir adet (regl) yaşamaktadır. Bu dönem 2-7 gün arası sürer. Bu döngünün dışında yaşanan sapmalar (minimum 7 gün)  adet gecikmesi olarak adlandırılır. 

Adet Gecikmesi Nedenleri Nelerdir?

- Hamilelik

- Polikistikover Sendromu

- Stres

- Ağır ve yoğun egzersiz programları

- Doğum Kontrol İlaçları

- Tiroid Bozukluklar

- Kronik Hastalıklar

- Aşırı kilo alımı

- Aşırı kilo kaybı

- Emzirme

- Lohusa dönemi

- Menopoz

Adet Gecikmesine Ne iyi Gelir?

Adet söktürücü olarak bilinen bitki çayları ya da besinler tüketilerek adet düzensizliği bir nebze yatıştırılabilir. Fakat her besin ölçüyle tüketilmeli ve bir dengede tutulmalıdır. Peki ama adet döktürücüler nelerdir?

- Tarçınlı ballı ılık su

- Dereotu

- Civanperçemi çayı

- Adaçayı

- Alıç 

- Soğan

- Zencefil - Zencefil çayı

- Kekik çayı

- Biberiye çayı