Ağız sağlığı zamanla birçok nedenden dolayı bozulabilir ve özellikle bağışıklık düşüklüğü ile vitamin eksikliği gibi durumlar aftlara sebep olabilir. Bu yaralar, bazen ciddi sağlık problemlerinin habercisi olabilir. Uzmanlar, 7 gün içinde iyileşmeyen aftların kanser gibi ciddi rahatsızlıklara işaret edebileceği konusunda uyardı.
AFT NEDİR VE NEDEN OLUŞUR?
Aftlar, ağız içinde küçük, beyaz veya kırmızı renkte yaralar olarak görülür. Genellikle ağrılıdır ve bulaşıcı değildir. İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Derya Arğun, aftların oluşmasında stres, bağışıklık sisteminin zayıf olması, gıda hassasiyetleri ve vitamin eksikliklerinin etkili olduğunu belirtti.
KADINLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR
Aftlar, erkeklere kıyasla kadınlarda daha sık görülmektedir. Stres, darbe ve hormonal değişiklikler bu durumu tetikleyen faktörler arasındadır.
KANUN HABERCİSİ OLABİLİR
Arğun, uzun süre iyileşmeyen aftların kanser ve Behçet hastalığı gibi ciddi hastalıkların habercisi olabileceğini belirtti.
AFTLARIN GRUPLARI: MİNÖR, MAJÖR VE HERPETİFORM
Aftlar, büyüklüklerine göre 3 grupta incelenir: Minör aft genellikle kısa sürede iyileşir. Majör aft, daha büyük olup iyileşmesi uzun sürer ve iz bırakabilir. Herpetiform aft ise nadir görülür ve çok sayıda ülserin birleşmesiyle oluşur.
SİGARA VE ASİTLİ İÇECEKLERDEN KAÇININ
Aftların hızlı iyileşmesi için baharatlı ve asitli yiyeceklerden uzak durulmalı, ağız bakımı ihmal edilmemelidir. Özellikle sigara içenlerde aftların daha sık görüldüğü bilinmektedir.