Dolar

34,2714

Euro

37,4959

Altın

2.928,60

Bist

8.876,22

Ağızda çıkan yaralar kanser belirtisi olabilir mi? 7 gün içinde geçmiyorsa dikkat

Aftlar sandığınız kadar basit değil! 7 gün geçmesine rağmen ağız yaralarınız iyileşmediyse, kanser habercisi olabilir. Uzmanlar, geçmeyen yaralar konusunda acil uyarılarda bulunuyor!

5 Saat Önce Güncellendi

2024-10-12 09:40:01

Ağızda çıkan yaralar kanser belirtisi olabilir mi? 7 gün içinde geçmiyorsa dikkat

Ağız sağlığı zamanla birçok nedenden dolayı bozulabilir ve özellikle bağışıklık düşüklüğü ile vitamin eksikliği gibi durumlar aftlara sebep olabilir. Bu yaralar, bazen ciddi sağlık problemlerinin habercisi olabilir. Uzmanlar, 7 gün içinde iyileşmeyen aftların kanser gibi ciddi rahatsızlıklara işaret edebileceği konusunda uyardı.

AFT NEDİR VE NEDEN OLUŞUR?

Aftlar, ağız içinde küçük, beyaz veya kırmızı renkte yaralar olarak görülür. Genellikle ağrılıdır ve bulaşıcı değildir. İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Derya Arğun, aftların oluşmasında stres, bağışıklık sisteminin zayıf olması, gıda hassasiyetleri ve vitamin eksikliklerinin etkili olduğunu belirtti.

KADINLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Aftlar, erkeklere kıyasla kadınlarda daha sık görülmektedir. Stres, darbe ve hormonal değişiklikler bu durumu tetikleyen faktörler arasındadır.

KANUN HABERCİSİ OLABİLİR

Arğun, uzun süre iyileşmeyen aftların kanser ve Behçet hastalığı gibi ciddi hastalıkların habercisi olabileceğini belirtti.

AFTLARIN GRUPLARI: MİNÖR, MAJÖR VE HERPETİFORM

Aftlar, büyüklüklerine göre 3 grupta incelenir: Minör aft genellikle kısa sürede iyileşir. Majör aft, daha büyük olup iyileşmesi uzun sürer ve iz bırakabilir. Herpetiform aft ise nadir görülür ve çok sayıda ülserin birleşmesiyle oluşur.

SİGARA VE ASİTLİ İÇECEKLERDEN KAÇININ

Aftların hızlı iyileşmesi için baharatlı ve asitli yiyeceklerden uzak durulmalı, ağız bakımı ihmal edilmemelidir. Özellikle sigara içenlerde aftların daha sık görüldüğü bilinmektedir.

SON VİDEO HABER

Beyoğlu'nda polise bıçaklı saldırı

Haber Ara