Dolar

34,4227

Euro

36,2981

Altın

2.850,29

Bist

9.389,62

Alzheimer dünyayı etkisi altına alıyor: 55 milyon hasta!

Dünyada 55 milyondan fazla kişinin Alzheimer hastalığıyla mücadele ettiği ve her yıl 10 milyon yeni vakayla bu sayının hızla arttığı belirtiliyor.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-09-21 10:25:01

Alzheimer dünyayı etkisi altına alıyor: 55 milyon hasta!

Yaşlanma süreciyle birlikte beyinde doku kaybı yaşayan bireylerde Alzheimer hastalığı gelişiyor. Yakın geçmişi hatırlamakta zorlanan ve olayları karıştıran bu hastalık, hastaların ve yakınlarının yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor.

ALZHEİMER: HENÜZ TEDAVİSİ BULUNAMAYAN BİR HASTALIK

Alzheimer, "çağımızın vebası" olarak kabul edilen ve henüz kesin bir tedavi yönteminin bulunmadığı bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelinde yaşlı nüfus oranı arttıkça 55 milyondan fazla kişinin Alzheimer ile mücadele ettiğini açıkladı.

HER YIL 10 MİLYON YENİ VAKA

DSÖ verilerine göre, her yıl yaklaşık 10 milyon kişi Alzheimer tanısı alıyor. Eğer bu trend devam ederse, 2050 yılında hasta sayısının 139 milyona ulaşması öngörülüyor. Dünyada her 3,2 saniyede bir kişi Alzheimer'a yakalanıyor ve bu hastalığın farkındalığını artırmak amacıyla her yıl 21 Eylül "Dünya Alzheimer Günü" etkinlikleri düzenleniyor.

BUNAMA VE ALZHEİMER İLİŞKİSİ

Alzheimer, "demans türü" hastalıkların en yaygın olanıdır ve 7. önde gelen ölüm nedeni olarak gösterilmektedir. Beyin hücrelerinin zamanla ölümüne bağlı olarak gelişen bu hastalık, hafıza kaybı ve bilişsel fonksiyonlarda azalmaya yol açıyor.

KÜRESEL MALİYET 2,8 TRİLYON DOLARA YÜKSELECEK

Alzheimer'ın yıllık küresel maliyetinin 1,3 trilyon ABD doları olduğu, 2030'a kadar 2,8 trilyon ABD doları seviyesine yükselebileceği tahmin ediliyor. Bu, 2030'da Alzheimer'ın yıllık maliyetinin dünyanın en büyük 8. ekonomisi olan İtalya'nın mevcut yıllık GSYİH'sini geçeceği anlamına geliyor.

TÜRKİYE'DE DURUM

Türkiye'de yaklaşık 700 bin Alzheimer hastası bulunuyor. Uzmanlar, hastalığın 65 yaşından sonra her 5 yılda bir iki kat arttığına dikkat çekiyor.

TEŞHİSİ ZOR HASTALIK

Alzheimer's Disease International (AZI) 2021 raporuna göre, dünya genelinde demans hastalarının %75'inin teşhis edilmediği tahmin ediliyor. Özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde teşhis edilmemiş vakaların oranı %90'a kadar çıkabiliyor.

ALZHEİMER RİSKİNİ AZALTMA YOLLARI

Alzheimer riskini azaltmak için şu önerilere dikkat etmek önemlidir:

  • Düzenli egzersiz yapmak
  • Sigara ve alkol kullanımından kaçınmak
  • Kilo kontrolü sağlamak
  • Sağlıklı beslenmek
  • Tansiyon, kolesterol ve kan şekeri seviyelerini korumak

Haber Ara