Dolar

34,6415

Euro

36,3909

Altın

2.914,68

Bist

9.647,38

Alzheimer riskini yüzde 50 artıran mutasyon gen bulundu

Araştırmacılar, Alzheimer’ın neden ortaya çıktığı ve nasıl tedavi edilebileceği ile ilgili çalışmalarına devam ederken yeni bir sonuca ulaştılar. Alzheimer riskini yüzde 50 artıran yaygın olarak görülen bir genetik mutasyon belirlediler.

2 Yıl Önce Güncellendi

2022-09-21 19:24:00

Alzheimer riskini yüzde 50 artıran mutasyon gen bulundu

Uzmanlar, İngiltere'de ortalama yaşı 63 olan 18.330 kişinin beyin taramalarını analiz ettiler. Ve dört yetişkinden birinin, daha önce bilinmeyen küçük bir kimyasal veya mikroprotein üretimine müdahale eden bir mutasyon taşıdığını gördüler.

“Shmoose” adı verilen bu mikroproteinin mutasyona uğramış versiyonunun yüksek seviyeleri, beyinde biriken ve Alzheimer'a neden olan plakları tetikleyen sahte tau proteinleriyle bağlantılıydı. Analiz, mutant varyantı olan kişilerin Alzheimer teşhisi konma olasılığının yüzde 20 ila 50 daha yüksek olduğunu gösterdi.

Güney Kaliforniya Üniversitesi'ndeki bir ekip tarafından yapılan buluş ile mikroproteini hedef alan gen tedavisi olasılığı da ortaya çıkmış oluyor.

Yaşlanma hastalıklarına fayda sağlayabilir

Araştırmanın yazarlarından Profesör Pinchas Cohen, mutasyona uğramamış versiyonun uygulanmasının nörodejeneratif ve yaşlanma ile ortaya çıkan diğer hastalıklarda da fayda sağlayabileceğini söylüyor.

Çağın hastalığı haline gelen Alzheimer için uzmanlar, bunama vakalarının yaklaşık yüzde 40'ının önlenebilir olduğuna ve alkol, obezite ve egzersiz eksikliği gibi faktörlerden kaynaklandığına inanıyor.

SON VİDEO HABER

PKK'nın kullandığı beton takviyeli mağaradan detaylar

Haber Ara