Tıpkı koruma döneminde olduğu gibi kanser tedavisi sırasında ve sonrasında da sağlıklı beslenme çok önemli. Bu dönemde yeterli ve dengeli beslenerek hem tedavinin etkisini artırabilir hem de bağışıklığınıza katkıda bulunabilirsiniz. Kanser tedavisi sırasında beslenme konusunda tek bir doğru yok; beslenme düzeninizin kanser türüne, kullandığınız ilaçlar ve aldığınız tedaviye göre değişebileceğini unutmayın! Bu dönemde en önemli noktalardan biri kilo kaybına karşı önlem almak. Kanser tedavisinin getirdiği bulantı, kusma gibi durumlar iştahsızlığa neden olabilir. O yüzden yeterli beslendiğinizden ve yeterli protein aldığınızdan emin olmanız önemlidir. Bir diğer önemli nokta ise sıvı alımı. Bulantı hissini tetiklememesi için sık aralıklarla azar azar su içebilirsiniz. Besleyici çorbalar, ayran, yoğurt gibi besinlerle de sıvı alımını destekleyebilirsiniz. Kansere karşı korunurken olduğu gibi kanser tedavisi sırasında da şeker ve şeker içeren besinlerden, doymuş yağlardan, paketli yiyeceklerden, çok fazla koruyucu, katkı maddesi içeren besinlerden ve alkol tüketiminden kaçınmanız da ayrıca önem taşımaktadır.
1- Yeşil yapraklı sebzeleri bolca tüketin: Yeşil yapraklı sebzeler, beta karoten, lutein ve zeaksantin gibi karotenoid antioksidanlar içerir. Yeşil yapraklı sebzelerin ayrıca akciğer ve meme kanseri riskini azaltıcı etki gösteren, folat içerdiğini de hatırlayın!
2 - Turunçgilleri mevsiminde beslenmenize ekleyin: Turunçgiller folat, C vitamini ve beta kriptoksantin ve beta karoten gibi karotenoidler ve quercetin, hesperetin gibi flavonoid antioksidanlar dahil olmak üzere kanser türlerine karşı pek çok koruyucu etki gösteren bileşenler içerir. Tam da mevsimi iken portakal, mandalina gibi kış meyvelerine sofralarınızda yer açın!
3 - Soğan, sarımsak tüketimini ihmal etmeyin: Sarımsak ve soğan, organosülfür bileşikler, flavonoid antioksidanlar ve C vitamini de dâhil olmak üzere birçok bileşene sahiptir. Bu bileşenlerin güçlü antikanser özelliklere sahip olabileceğine dair pek çok çalışma var.
4 -Turpgillere şans verin: Turpgil sebzeleri vücudunuzun izotiyosiyanatlar adı verilen moleküllere dönüştürebildiği glukozinolat bileşikleri içerir. Bu bileşenlerin de antikanser özellik gösterdiklerine dair de pek çok çalışma var. Turpgillere brokoli, roka, lahana, Brüksel lahanası, karnabahar, turp, şalgam, su teresi gibi sebzeleri örnek verebilirim.
5- Baklagiller haftada en az 2 kez sofranızda olsun: Kurubaklagiller, lif vitamin ve mineral içeriği ile kansere karşı koruma sağlayabilir. Bazı çalışmalar, lif bakımından zengin besinlerin meme kanseriyle doğrudan bağlantılı olan kandaki östrojen seviyesini aşağı çekebileceğini belirtiyor. Kaynağı: Milliyet