Dolar

34,5394

Euro

35,9968

Altın

2.994,10

Bist

9.539,91

Balık kalpten ölümü yüzde 36 azaltıyor

Her balık her zaman yenir mi ve hangi aylarda hangi balığı yemeliyiz? Peki Balık tüketimi kanserle nasıl bir ilişki içerisinde?

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-12 23:56:53

Balık kalpten ölümü yüzde 36 azaltıyor

Et tercih edilecekse beyaz et grubu olarak balığın yenmesinin sağlık açısından çok önemli olduğunu kaydeden sağlık uzmanları bunun da belli yöntemi ve periyodu olduğunu da hatırlatıyorlar.

Diyetin vazgeçilmezi

Balık, yeterli ve dengeli beslenmenin parçası olarak diyette mutlaka yer alması gereken besin. Balık ve deniz ürünlerinin omega-3 yağ asitleri, D vitamini ve selenyum gibi besin ögeleri içermesiyle birlikte protein yönünden de zengin olması ve doymuş yağ içeriğinin düşük olması bu besinleri çok daha değerli kılıyor.

Haftada 1 veya 2 kez

Yapılan çalışmalar balık veya balık yağı tüketmenin kalbi ve damarları koruduğunu gösteriyor. Haftada bir veya iki kez 85 g'lık porsiyonlarda tüketilen balığın (özellikle somon, uskumru, hamsi ve sardalye) kalp hastalıklarından ölüm riskini yüzde 36 oranında azalttığı da belirtiliyor.Harvard araştırmacıları tarafından yapılan bir çalışmada, hamileliği süresince haftada en az iki defa balık tüketen ve aynı zamanda daha az civa düzeyine sahip olan annelerin bebeklerinin 6 aylıkken görsel tanıma skorlarının daha yüksek olduğunu belirtiyor.

Pişirme tekniği önemli

Sağlıklı bir yaşam için balığın haftalık sınırlamayla değil günlük alışkanlıkla tüketilmesi ve kızartmasından uzak durulması gerektiği üzerinde de uzmanlar fikir yürütmekte. Türk halkı olarak balığı hazırlarken daha çok kızartmanın tercih edildiğini ancak bu pişirme tekniğinde balıktaki besin değerlerinin büyük oranda kaybedildiğini de hatırlatıyorlar.

Buğulama-Kızartma-ızgara

Balıktaki değerli yağların kızartma yağına geçtiğinin ve proteinin nispeten tahrip edildiğinin altını çizen uzmanlar buğulamada içeriğin suya geçtiğini, suyunu tükettiğinizde balığı tam anlamıyla kullanmış olduğumuz görüşünde. Kızartma lezzetli ama buğulama ve ızgara da tercihiniz olmalı

Kansere de etkili mi?

Balık; kanser, diyabet, kolesterol, kardiyovasküler hastalıklar gibi pek çok hastalığa karşı koruma sağlamakta.Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada da" Aeikosapentoenoik asit ve dokosaheksaenoik asidin, ülkemizde oldukça sık görülen kalp-damar hastalıkları, şeker hastalığı ve kanser gibi pek çok hastalıktan korunmada önemli sağlık etkilerine sahiptir. Bu olumlu etkilerin sağlanabilmesi için haftada en az 2 kez 300 gram balık tüketilmesi önerilmektedir" değerlendirmesi de yapılmıştı

Hangi ayda hangi balığı yemek gerek?

Ocak: Bu ayın en lezzetli balıkları uskumru, lüfer, palamut ve istavrit. Çinekop, tekir, kefal, kırlangıç ocak ayında en bol dönemini yaşayan balıklardır.
Şubat: Kalkan mevsiminin başlangıcı. Tekir, gümüş, hamsi, izmarit, kalkan, mersin, torik, kefal, levrek şubat ayında lezzetlidir.
Mart: gümüş, izmarit, mezgit , kalkan, kaya balığı, mezgit, kefal, levrek, yayın balıkları mart ayının lezzetli ve bol bulunan balıklarından.
Nisan: Gümüş, izmarit, kalkan, mersin, barbun, levrek, kefal, kaya balığı lezzetlidir. Nisan ayında en fazla avlanan balıklar kalkan, levrek, mercan.
Mayıs: Gümüş, izmarit, mercan, mersin, mezgit, levrek, kaya balığı en lezzetli balıklardır. Mayıs ayı deniz canlıları ve balıklar açısından çok zengin çeşitlilik gösteren bir aydır. Barbun, istakoz, levrek, tekir, dil balığı, pavurya, kılıç, kırlangıç, karides, iskorpit mayıs ayında tüketilebilir.
Haziran: Mercan, akya, kaya balığı, mersin, orkinos, orfoz, sardalya, bu ayda tüketilebilen gereken balıklardan.
Temmuz: Sardalya, çinekop, sarıağız, akya, orkinos, kaya balığı, trança, sinarit bu ayın en lezzetli balıkları. İstavrit çok lezzetlidir.
Ağustos: Çinekop, sarıağız, sinarit, kaya balığı, orkinos, sarıkanat lezzetlidir. İstavrit yine en lezzetli balıktır.
Eylül: Kılıç ve sardalya balıkları hala lezzetlıdır. Lüfer, kolyoz, izmarit, barbun, çinekop, çipura, uskumru, kılıç, ve kırlangıç eylül ayında da çokca avlanır.
Ekim: Balık sezonunun en canlı aylarından biridir. Barbunya, çipura, kılıç, levrek, lüfer, tekir, sardalya, palamut, orfoz, traça çok lezzetlidir. Palamutun en lezzetli zamanıdır.
Kasım: Lüfer, palamut, orfoz, sarıağız, tekir, torik, uskumru, kefal, sazan, yayın lezzetlidir. Kasım ve aralık lüferin en lezzetli zamanıdır. Kasım ayı torik akışının en yoğun olduğu zamandır.
Aralık: Uskumru , lüfer, palamut, torik lezzetlidir. Tekir bolca avlanır ve hamsinin de tam lezzetli olduğu zamandır.


Üretimde Karadeniz hamsisi dopingi

Tarım ve Orman Bakanlığı kayıtlarına göre, Türkiye'de su ürünleri üretimi 2019 yılında bir önceki yıla göre yüzde 33 oranında artarak 836 bin 524 ton olarak gerçekleşmiştir. 2019 yılında avcılıkla yapılan üretim bir önceki yıla göre yüzde 47 artışla, son on yılın da rekor artışını göstererek 463.168 ton olmuştur. Bu büyük artışın kaynağı Doğu Karadeniz
Bölgesi'nden çıkan hamsi miktarının fazla olmasıdır.

Deniz üretiminde levrek önde

Yetiştiricilik üretimi ise bir önceki yıla göre yine son yılların en büyük artışı ile yüzde 19, 373.356 ton olarak gerçekleşmiştir. Denizlerden yetiştiricilik yoluyla üretilen balıkların yüzde 37`sini levrek, %27`sini çipura, yüzde 3'ünü alabalık oluşturmaktadır. İçsulardan yetiştiricilik yoluyla üretilen balıkların ise yüzde 97'lik kısmını alabalık üretimi oluşturmaktadır

SON VİDEO HABER

14 yaşındaki gencin öldüğü kavganın detayları ortaya çıktı

Haber Ara