Dolar

33,9589

Euro

37,6881

Altın

2.820,39

Bist

9.685,49

Batı Nil Virüsü: Sivrisinek Isırıklarıyla Bulaşıyor

Batı Nil Virüsü, sivrisinekler, kan ve organ nakli, hamilelik veya emzirme yoluyla bulaşabilir. Tokalaşma veya öksürme ile geçiş söz konusu değildir. Prof. Dr. Ali Acar, korunma yöntemleri hakkında bilgiler verdi.

2 Hafta Önce Güncellendi

2024-09-05 16:21:27

Batı Nil Virüsü: Sivrisinek Isırıklarıyla Bulaşıyor

Batı Nil Virüsü hakkında bilgi veren Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Acar, virüsün bulaşma yollarını ve tanı yöntemlerini detaylandırdı. Virüs, kuşlar ve sivrisinekler arasında dolaşan bir enfeksiyon olarak tanımlanıyor.

VİRÜSÜN BULAŞMA YOLLARI

Prof. Dr. Acar, Batı Nil Virüsünün en yaygın olarak sivrisineklerin ısırması yoluyla yayıldığını belirtti. Ayrıca, virüs kan ve organ nakli ile, hamilelik veya emzirme sırasında anneden bebeğe de geçebilir. Ancak tokalaşma, sarılma gibi sosyal temaslarla veya öksürme-hapşırma yoluyla bulaşma söz konusu değildir. Sivrisinek ısırıkları, virüsün yayılmasında temel etkenlerden biridir.

BELİRTİLERİN SÜRESİ VE ŞİDDETİ

Batı Nil Virüsü enfeksiyonunun belirtileri genellikle birkaç gün sürer, ancak bazı vakalarda bu belirtiler birkaç haftaya kadar uzayabilir. Virüsü kapmış kişilerin %80'inde belirti görülmezken, %20'sinde ateş, baş ağrısı, vücut ağrısı, bulantı ve kusma gibi hafif hastalık tabloları oluşabilir. Ateş ve kas ağrısı gibi belirtiler genellikle birkaç hafta sürebilir, ancak yorgunluk ve güçsüzlük daha uzun sürebilir. Şiddetli hastalıklar ise, merkezi sinir sistemini etkileyebilir ve beyin iltihabı (ensefalit), beyin zarlarının enfeksiyonu (menenjit) gibi ağır belirtilere yol açabilir.

KORUNMA YOLLARI

Batı Nil Virüsünden korunmak için etkili bir aşı henüz bulunmamaktadır. Sivrisinek ağları kullanımı, perdeli veya klimalı odalarda uyuma, vücudu büyük ölçüde örten giysiler giyme ve sivrisinek kovucu kullanma gibi kişisel önlemler, hastalıktan korunmada temel prensiplerdir.

Haber Ara