Son zamanlar boy uzatma ilacı adı altında internette bir sürü ilaç dolaşır oldu. Boy uzatma ilacı var mı? İnternette reklamları dönen ilaçlar konusunda uzmanlardan uyarı geldi. Boy uzatma ilacı zararlı mı? Yapılan açıklamaya göre bu tür ilaçların çoğunun insan sağlığına ciddi etkisi olabilir. Boy uzatma ameliyatı nedir? Boy uzatma ameliyatı kısaca bacak kemiklerinin uzatılmasıdır. Büyüme ile ilgili bir problem yaşıyorsanız bir doktora muayene olup en doğru tedaviyi uygulayabilirsiniz.
Boy uzatma ilacı var mı?
Boy uzatma ilacı ve boy uzatan kür tanıtımları sosyal medyada ve internnet sıkça karşısımıza çıkar oldu. Peki gerçekten boy uzatma ilacı var mı? Mucizevi bir bir boy uzatma ilacı yoktur. Ancak elli bir yaş geçilmemişse doktor muayanesi uygun takviyelerle boy uzatılması mümkün.
Boy uzatma ilacı zararlı mı?
Piyasada "boy uzatma ilacı" olarak satılan ürünlerin ürünler, Sağlık Bakanlığı onayı yoktur. Uzmanlar bu tür ürünlerden uzak durulmasını öneriyor. Büyüme geriliği ve boy kısalığı gibi bir durum yaşıyorsanız uzman hekimlere başvurmanız gerekmektedir.
Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Başkan Yardımcısı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi‘nden Prof. Dr. Ayşegül Atmaca sözde "boy uzatma ilaçları" için yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: Kaynağı ve nereden geldiği belli değil. Sağlık Bakanlığı veya Tarım Bakanlığı onaylı bir ürün değil. İçeriği bilinmeyen bu ürünler, büyüme hormonu veya başka büyüme faktörleri içermesi halinde zararı olabilir. Kalp büyümesi veya eklem problemlerine de davetiye çıkarabilir. Büyüme plakları 18-20 yaşında kapanır.”
Boy uzatma ameliyatı nedir?
Amerikan Hastanesi doktorlarından operatör Dr. Okan Soyhan boy uzatma ameliyatına dair Ayşe Arman'a açıklamarda bulundu.
Bir insanın boyunu uzatmak mümkün mü? Mümkün. Ancak bacak uzatılabiliyor, gövde değil. Gövde boyu aynı kalıyor. Bacakta femur ve tibia kemikleri var. Yani uyluk ve kaval kemiği. Bu kemikler uzatılabiliyor.
Nasıl oluyor? Kemik, özel testerelerle kesiliyor. Dışarıdan bir cihaz yerleştiriliyor. O cihaz kemiğe vidalarla tutturuluyor. Cihazın üzerinde ayrıca bir vida var. Hasta, her gün 6 saatte bir o vidayı çeyrek milim açıyor. Ve iki kemiğin arası günde 1 milim uzamış oluyor. Bu işlem, istenen uzama miktarına kadar devam ediyor. Sabırlı olmak gerekiyor. Mesela 3 santim uzatmak için 30 gün boyunca 6 saatte bir, cihazı çeyrek milim açıyorsun. İnsan, milim milim uzuyor. Yani hasta ameliyata girdi, çıktı, "Buyurun boyunuz uzadı!" diye bir şey yok. Asıl iş, ameliyattan sonra başlıyor.