Bu otun faydaları saymakla bitmiyor! Beyne giden damarları açıyor
İbn-i Sina’nın yüzyıllar önce tavsiye ettiği limon otu, günümüzde kalp, tansiyon ve beyin sağlığı başta olmak üzere birçok hastalığa çare oluyor. Beyindeki tıkanıklığı gideren bu bitki, hem Türkiye’de hem de dünyada tıpta geniş yer buluyor.

Oluşturma Tarihi: 2024-09-29 10:56:28

Güncelleme Tarihi: 2024-09-29 11:00:19

İbn-i Sina'nın yüzyıllar önce önerdiği limon otu, Türkiye'den tüm dünyaya yayıldı. Beyin ve damar tıkanıklığını giderici etkisiyle dikkat çeken bu bitki, modern tıbbın da ilgisini çekiyor. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, limon otunun kalp hastalıklarından tansiyona, stresten balgama kadar birçok faydası olduğunu belirtti.

KALP VE TANSİYON İÇİN LİMON OTU

Prof. Dr. Karabulut, limon otunun orta Avrupa ve Akdeniz bölgelerinde yetişen bir nane türü olduğunu belirterek, “Limon otu, 'Oğul otu' adıyla da bilinen Ballıbabagiller familyasındandır. Türkiye'de limon otunun kullanımının yaygın olduğunu ve birçok hastalığa çare olduğunu vurguladı.

“Bu bitki, kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere tansiyonu dengeleyici, stresi azaltıcı ve balgam söktürücü etkisiyle öne çıkıyor,” belirtti. Ayrıca bu otun beyindeki tıkanıklıkları giderici etkisi olduğunu da ekledi.

İBN-İ SİNA'NIN YÜZYILLAR ÖNCESİNDEN ÖNERİSİ

İbn-i Sina, M. officinalis bitkisini balgam ve stres hastalıklarının tedavisinde etkili bulmuştu. Prof. Dr. Karabulut, İbn-i Sina'nın bu bitkinin ayrıca kalbi ferahlattığını, nefes darlığını giderdiğini ve ağız kokusuna iyi geldiğini belirttiğini hatırlattı.

SİNİR SİSTEMİNE ETKİLERİ VE DİĞER FAYDALARI

Prof. Dr. Karabulut, limon otunun sinir sistemi hastalıklarında da etkili olduğunu belirterek, “Fransız literatüründe bu bitki ‘Hayat İksiri' olarak geçiyor,” dedi. Limon otunun Türkiye'de geleneksel tıpta mide, karaciğer, şeker hastalığı, baş ağrısı gibi pek çok rahatsızlıkta kullanıldığını belirtti.

Türkiye'nin farklı bölgelerinde limon otunun farklı hastalıklar için kullanıldığına dikkat çeken Karabulut, bu bitkinin, kan şekerini düşürücü, kalp ve damar açıcı, hafıza güçlendirici gibi birçok özelliği olduğunu vurguladı.

BİLİMSEL ÇALIŞMALARLA KANITLANDI

Limon otunun, yapılan klinik deneylerde anksiyete, Alzheimer, demans, radyasyon etkilerine karşı faydalı olduğu belirtilmiştir. Ayrıca antioksidan, analjezik ve anti-enflamatuvar özellikleri sayesinde diyabetik nöropatinin tedavisinde yararlı olabileceği de ifade edilmiştir.

Limon otu günümüzde yalnızca tıbbi amaçlarla değil, aynı zamanda ilaç, parfüm, kozmetik ve gıda sanayisinde de kullanılmaktadır.