Çin aşısı Brezilya'yı ikiye böldü
Sosyal araştırma şirketi Datafolha tarafından yapılan ankete göre, Çin aşısını vurulacağını söyleyenlerin oranı yüzde 47. Halkın yüzde 3’ü de Çin aşısını yaptırmak konusunda kararsız olduğunu söyledi

Oluşturma Tarihi: 2020-12-13 17:13:24

Güncelleme Tarihi: 2020-12-13 17:13:24

Yapılan bir ankete göre, Brezilya'da halkın yüzde 50'si, Çin üretimi Koronavirüsü aşısını olmak istemiyor.

Ülkede aşı olmak istediğini söyleyenlerin oranı da yüzde 89'dan yüzde 73'e geriledi. Yüzde 5'lik bir kesim ise aşı olmak konusunda henüz kararsız olduğunu dile getiriyor.

Bolsonaro etkisi

Brezilya Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro, geçtiğimiz ay yaptığı bir açıklamada, kendisinin aşı olmayacağını söylemişti. Bolsonaro, Çinli Sinovac firmasının geliştirdiği ve Brezilya'nın Sao Paulo eyaletindeki Butantan Enstitüsü'yle üretimi yapılan aşıyla ilgili şüphelerini dile getirmiş, aşı olmamanın bireysel hakkı olduğunu söylemişti.

Koronavirüsü salgınının başından itibaren abartıldığını söyleyen Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro da virüse yakalanan dünya liderleri arasındaydı. Uzmanlar, aşı olmak isteyenlerin oranında Ağustos ayına göre gerileme olmasında Bolsonaro'nun bu yorumlarının da etkili olduğunu ifade ediyor.

Ankete göre Bolsonaro'ya her koşulda güvendiğini söyleyenlerin yüzde 33'ü aşı olmayacağını söylüyor. Brezilya'da Ağustos ayında yapılan ankette aşı olmak isteyenlerin oranı yüzde 89'du.

Brezilya Senatosu, tam da São Paulo eyaletinin Çin'den 1 milyon doz aşıyı getirdiği geçtiğimi hafta, İngiltere'de geliştirilen aşının alınması için fon ayıran başkanlık kararnamesini kabul etti. AstraZeneca firması ile Oxford Üniversitesi'nin geliştirdiği aşıdan alınabilmesi 2 milyar reais (388 milyon dolar) ayıran kararname, önceki gün de Kongre'nin alt kanadında onaylanmıştı. Söz konusu fon, Brezilya'nın Fiocruz isimli federal biyomedikal merkezine verilecek ve sonrasında İngiliz aşısının ülke içinde üretilmesi için kullanılacak.

Vali Doria: Daha fazla Brezilyalı gömmeyeceğiz

Çin aşısını bir an evvel uygulamaya başlayan Vali Doria ise bu gelişmeye tepki açıklaması yaptı. Doria, federal hükümetin aşılamayı mart ayında başlatma planına da uymayacaklarını söyleyerek, ocakta işe koyulacaklarını söyledi: "Mart ayını beklemeyeceğiz ve ocak ayına dek 60 bin kişinin hayatını kurtarabilecekken, sadece beklemiş olmak için daha fazla Brezilyalıyı gömmeyeceğiz."

Vali Doria, São Paulo eyaletinin 1 milyon doz Çin aşısı alamsının ardından, bu ay içinde 6 milyon doz daha geleceğini ve 15 Ocak'a kadar 40 milyon daha temin edileceğini de ekledi.

İntihar iddiası

Doria ve Bolsonaro arasındaki ilk aşı gerilimi de değil. İkili, 9 Kasım'da gündeme gelen 'intihar' iddiasında da karşı karşıya geldi. O dönemde, Brezilya'nın sağlık konusundaki merkezi otoritesi Anvisa, 'gönüllülerden birinin intihar ettiği' gerekçesiyle São Paulo'daki aşı denemelerini aniden askıya aldı. Bolsonaro bu kararın ardından Facebook'ta yaptığı paylaşımda "Ölüm, sakatlık, kanunsuzluk. Doria'nın bütün São Paulo'ya zorla yaptırmak istediği aşı bu" deyip denemelerin durdurulmasını kendisi için bir 'zafer' olarak niteledi.

 

Doria-Bolsonara çekişmesine tepki

Ancak olayın Yüksek Mahkeme'ye de taşınması sonrasında bu kişinin aşı denemelerinden bağımsız bir şekilde öldüğü tespit edildi, denemeler de hızla yeniden başlatıldı. Gelinen noktada bu olay, Bolsonaro'nun Çin aşısına ve gelecekteki siyasi rakibine müdahalesi olarak yorumlanıyor. Vali Doria da, devlet başkanını Anvisa'yı siyasete karıştırmakla suçladı.

İki siyasetçinin aşı üzerinden yaşadığı çekişme, Brezilya'da bilim insanlarının tepkisini çekmiş durumda. Merkezi São Paulo'da bulunan ve ülkenin saygın sağlık kurumlarından biri olan Butantan Enstitüsü'nün direktörü Dimas Covas, eyaletteki aşı denemelerinin federal bir kurum olan Anvisa tarafından durdurulmasını 'şaşırtıcı' olarak nitelemişti. Covas, yaşanan olayın doğrudan veya dolaylı olarak aşıdan kaynaklanmasının bilimsel açıdan imkânsız olduğunu belirtmiş, Anvisa'ya öfkelendiklerini belirtmişti.

Salgından en çok etkilenen 3.üncü ülke

Gelinen noktada, São Paulo eyaleti CoronaVac aşısına hızla onay verip ocak ayının başında halka uygulamaya başlaması beklenirken, Bolsonaro'nun bu durum karşısında ne adım atacağı merak konusu. Brezilya'daki salgın ise hız kesmiyor. ABD ve Hindistan'dan sonra en yüksek vaka ve ölü sayılarına sahne olan ülkede, toplam vaka sayısı 6 milyon 603 bin 540'a yükseldi. Toplam can kaybı ise 176 bin 941 olarak açıklandı.