Dolar

34,5104

Euro

36,1667

Altın

2.979,36

Bist

9.367,77

Çin, koronavirüsün kaynağını araştıran uluslararası ekibe izin verecek mi?

Dünya Sağlık Örgütü, bugün yaptığı açıklamada, Çin'in koronavirüsün kaynağıyla ilgili uluslararası bir araştırma ekibini, Ocak ayında Wuhan’a gitmesi beklenirken defalarca reddetmesinin ardından olumlu karşılandığını açıkladı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-17 14:08:36

Çin, koronavirüsün kaynağını araştıran uluslararası ekibe izin verecek mi?

Çin, koronavürüsün kaynağını bulmaya yönelik uluslararası soruşturma çağrılarına defalarca ve şiddetle karşı çıkıyor. Bu tür çağrıların Çin karşıtı bir politika nedeniyle yapıldığını söyleyen Çinli yetkililer, son zamanlarda Dünya Sağlık Örgütü misyonu tarafından yönetilen soruşturmaya açık olduğunu açıkladı.

Koronavirüsün kaynağı "Wuhan" ziyaret edilebilir

Reuters'in haberine göre, DSÖ müfettişlerinin Wuhan'ı ziyaret edip etmeyeceğinin net olmadığını belirtiliyor, ancak birçok üst düzey bir DSÖ yetkilisi, misyonun salgının beşiği olarak kabul edilen Çin'in Wuhan bölgesini başka bir yere yayılmadan önce ziyaret etmesini defalarca istediklerini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü, Batı Pasifik Bölgesi Bölgesel Acil Durumlar Direktörü Babatunde Olukuri ise bugün düzenlediği basın toplantısında, "Dünya Örgütü Çin ile temasa geçmeye ve uluslararası ekibin amacını ve ziyaret edilecek yerleri tartışmaya devam ediyor. Şu anda anladığımız şey, Çin'in uluslararası ekibin ziyaretini memnuniyetle karşılamasıdır. Bildiğimiz kadarıyla bunun Ocak ayı başlarında gerçekleşmesi bekleniyor."

30 Ekim'de Dünya Sağlık Örgütü, misyonun Çinli uzmanlarla ilk kez görüştüğünü ancak ziyareti için herhangi bir tarih belirlenmediğini duyurmuş ve bu durum eleştirilere yol açmıştı.

Bağımsız bir soruşturmayı kabul etme konusunda isteksiz olan Pekin'in Dünya Sağlık Örgütü'nün virüsün kaynağına ilişkin bağımsız bir uluslararası soruşturma yürütmesine izin vermek birkaç ay sürdü.

Fransız haber ajansı AFP'ye göre ise misyon, çeşitli düzeylerdeki deneyimleriyle tanınan 10 ülkeye bağlı bilim adamından (Danimarka, İngiltere, Hollanda, Avustralya, Rusya, Vietnam, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Katar ve Japonya) oluşuyor ve misyonun amacının virüsün kayanğını ve insanlara bulaşma yolllarını keşfetmek olduğunu belirtti.

Salgından 300.000'den fazla insanın ölümü ile en çok etkilenen ülke olan ABD, Pekin'i bilgileri gizlemekle ve Dünya Sağlık Örgütü'nü (WHO) Çin makamlarının iradesine büyük ölçüde itaat etmekle suçluyor. Diğer DSÖ üye devletleri ise Çin'i daha az eleştirirken, Pekin'in virüsün kökenini izleme sürecini yavaşlattığından şüpheleniyor.

Haber Ara