Sonbaharın gelmesiyle birlikte okulların açılması, salgın hastalık sezonunu başlattı. Özellikle çocuklarda görülen öpücük hastalığı, grip, soğuk algınlığı ve menenjit gibi hastalıklar yaygınlaştı. Uzmanlar, çocuklarda ateş, öksürük, halsizlik gibi belirtiler görüldüğünde okula gönderilmemesi gerektiğini vurguluyor.
OKULA GÖNDERMEYİN
Eğer çocuğunuzda ateş, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı gibi belirtiler varsa okula göndermeyin. Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özge Yılmaz, salgın hastalıklar konusunda aileleri uyararak "Bu hastalıklar, çocukların okul başarısını olumsuz etkileyebilir" dedi.
SİNYAL VEREN BELİRTİLER
Prof. Dr. Yılmaz, okullarda yaygın olarak görülen hastalıkları sıralayarak, "Soğuk algınlığı, grip, kızamık, kabakulak, su çiçeği ve el-ayak-ağız hastalığı çocuklar için risk oluşturmaktadır" şeklinde belirtti. Bu hastalıklar çoğunlukla solunum yolu ile bulaşır ve çocuklarda ciddi enfeksiyonlara yol açabilir.
KORUNMA YÖNTEMLERİ
Çocukların bu viral enfeksiyonlardan korunmasının en etkili yolunun hijyen olduğunu belirten Yılmaz, "Ellerin sık yıkanması ve enfekte çocukların izole edilmesi önemli bir korunma yöntemi" ifadelerini kullandı. Ayrıca oyun alanlarının ve sınıfların temiz tutulması gerektiğine de vurgu yaptı.
AŞI KARŞITLIĞI EN BÜYÜK TEHLİKELERDEN BİRİ
Türk Toraks Derneği Çocuk Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Tuğba Şişmanlar Eyüboğlu, artan aşı karşıtlığının büyük bir tehlike oluşturduğunu belirterek, "Boğmaca gibi hastalıkların yenidoğanlarda çok ağır seyrettiğini ve ciddi solunum problemlerine yol açtığını" belirtti.
RİSK GRUBUNDA YER ALAN KİŞİLER
Türk Toraks Derneği Çocuk Göğüs Hastalıkları Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Dr. Gizem Altay Özcan, aşılamanın salgın hastalıklarla mücadelede en etkili yöntem olduğunu belirterek, "Risk grubunda yer alan çocuklara zamanında aşı yapılması önemlidir" dedi.