Vücudumuzun yüzde 70 gibi büyük bir kısmı sudan oluşuyor. İnsan bünyesinin susuzluğu karşı olan direnci ise çok zayıf. Öyle ki açlığa günlerce dayanabilen insan bünyesi konu su olunca bu şekilde olmuyor. İnsan vücudunun sağlıklı kalması için günlük su ihtiyacı 2 litre olarak belirtiliyor.
Ancak su ihtiyacı farklı içeceklerle de giderilebiliyor. Örneğin bazı insanlar su yerine çay-kahve gibi içecekleri tercih edebiliyor. Uzmanlara göre bu durum ilk olarak insanın kendisini iyi hissetmesini sağlayabiliyor. Ancak sonrasında bu durum sağlığımızı olumsuz yönde etkiliyor.
Kardiyolog Muhammed Keskin, susama hissinin 4-5 farklı hormonun dengesiyle oluştuğuna dikkat çekerek günde 2 litre su içmenin önemine vurgu yapıyor.
Kardiyolog Keskin “Su içme eylemi günlük işlerin telaşı nedeniyle çok çabuk unutulur. Bu durumu aşmak için gün içinde 1.5 LT suyu işyerinde masaüstünde veya yanınızda bulundurmalı ve bitirmelisiniz. Su yerine buzlu çay, kola, meyve suyu değil sadece su içmelisiniz Çünkü vücudumuzun %70i sudur! Kahve tüketimini öneriyoruz ama suyun yerine veya uykuyu gidermek için değil! Gün içinde uykusuz kalıp bu durumu yenmek için sık kahve tüketirseniz kafein bağımlılığı gelişebilir. Kafein bağımlılığına genellikle çarpıntı, nefes darlığı, anksiyete ve stres eşlik eder. İyi bir uyku için en az 3 saat öncesinden kafein alımı durdurulmalı ve yemek yenilmemeli ve 2 saatten az bir süre kala sıvı gıdalar dahi tüketilmemelidir. Gece uyuyamama ve sabah uyanamamanın sık bir sebebi de beslenme bozukluğudur. İyi bir uyku çekin, uykunuzu sıkıştırmayın!” ifadelerini kullandı.