Dolar

34,0992

Euro

37,9459

Altın

2.821,97

Bist

9.758,14

Covid-19 Sürecindeki Sokağa Çıkma Yasakları Genç Kızların Beyinlerini Daha Fazla Yaşlandırmış

Covid-19 sürecindeki sokağa çıkma yasakları, genç kızların beyinlerini erkeklerden daha fazla yaşlandırdı. Araştırma sonuçları, bu durumun gençlerin ruh sağlığı ve öğrenme potansiyeli üzerindeki olası etkilerine dikkat çekiyor.

6 Gün Önce Güncellendi

2024-09-11 12:51:52

Covid-19 Sürecindeki Sokağa Çıkma Yasakları Genç Kızların Beyinlerini Daha Fazla Yaşlandırmış

ABD'deki Washington Üniversitesi'nden bilim insanları, Covid-19 pandemisi sırasında sokağa çıkma yasaklarına maruz kalan genç kızların beyinlerinin, genç erkeklere göre daha fazla yaşlandığını tespit etti. Araştırma bulguları, genç kızların beyinlerinin ortalama 4.2 yıl, genç erkeklerin ise 1.4 yıl yaşlandığını ortaya koydu.

GENÇ KIZLARIN BEYİNLERİ DAHA HIZLI YAŞLANIYOR

Araştırmanın sonuçlarına göre, Covid-19 salgınında sokağa çıkma yasaklarına maruz kalan genç kızların beyinlerinde yaşlanma belirtileri, erkeklerle kıyaslandığında daha belirgin bir şekilde gözlemlendi. Washington Üniversitesi'nden Prof. Dr. Patricia Kuhl, genç kızların sosyal etkileşimlere erkeklerden daha fazla bağımlı olduklarını ve bu durumun beyin gelişiminde farklılıklar yarattığını belirtti.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI BEYİN GELİŞİMİNİ NASIL ETKİLEDİ?

Araştırmacılar, Covid-19 döneminde sokağa çıkma yasaklarının genç kızların beyinlerinde 30 farklı bölgede yaşlanmaya neden olduğunu ve bu bölgelerin çoğunun duyguların işlenmesi, yüz ifadelerinin yorumlanması ve dil anlayışı gibi iletişimle ilgili kritik işlevlere sahip olduğunu ifade etti.

RUH SAĞLIĞI VE ÖĞRENME POTANSİYELİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ BELİRSİZ

Beyinlerdeki yaşlanma değişimlerinin gençlerin ruh sağlığı ve öğrenme potansiyeli üzerindeki olumsuz etkileri hakkında henüz kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte, bu değişimlerin uzun vadede gençlerin genel gelişimini olumsuz etkileyebileceğinden endişe ediliyor.

Haber Ara