Diş hekimliğinde yeni dönem
Diş Hekimi Atilla Alexander Akgöl, günümüzde diş hekimliğinde birçok aşamada cad-cam teknolojisinin kullanıldığını belirterek, 'Bunlardan hastaları ilgilendiren ve en önemli olanı, hasta başında kullanılan ve ölçü almadan, laboratuvar aşamasını kaldıran yeni nesil cad-cam cihazlarıdır' dedi.

Oluşturma Tarihi: 2016-06-13 17:38:13

Güncelleme Tarihi: 2016-06-13 17:38:13

Diş Hekimi Atilla Alexander Akgöl, diş hekimliğinde dijital dönem hakkında bilgi verdi. Akgöl, "Metal destekli seramik kaplamaların yapısındaki metal alt yapının restorasyonun yarı geçirgenliğini azaltarak estetik sakıncalara yol açması, doku reaksiyonuna ve korozyon toksisitesine sebep olabilmesi gibi dezavantajlarından ötürü günümüzde yüksek dirençli tam seramikler geliştirilmiştir. Yüksek gerilme direncine sahip olması, biyolojik uyumluluğu ve ışığı geçirmesi gibi avantajlarından ötürü tam seramik restorasyonların diş hekimliğinde kullanımı gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır" dedi.

"7-15 DAKİKA İÇERİSİNDE GÜÇLENDİRİLMİŞ HAZIR SERAMİK BLOKLARDAN BİLGİSAYAR DESTEĞİNDE AŞINDIRMA YÖNTEMİ İLE TAMAMLAR"

Son yıllarda hastaların artan yüksek estetik beklentileri ve teknolojideki hızlı değişikliklerle birlikte uygulamaların başarı oranı yükseldiğine ve güncel klinik uygulama pratiğine girildiğini aktaran Akgöl, "Dolayısıyla bu uygulamalar zamanla ilgi odağı haline gelmiş, yaygınlaşmış ve popülaritesi artmıştır. Yapılacak dolgu veya kaplamanın bilgisayar ortamındaki tasarımı için hekimin klinikte dişi şekillendirmesi ve devamında optik ölçü işlemini gerçekleştirmesi gerekmektedir. Optik ölçü işlemi, görüntü kayıt ünitesi ile yani ağız içi tarayıcı ile gerçekleştirilir. Restore edilecek dişin ağızdaki hazırlıkları tamamlandıktan sonra özel bir cihaz ile ağız içi 3 boyutlu olarak taranır. Tarama işlemi bitince bilgisayarda sanal olarak tasarlanan dolgu veya kaplamanın fiziksel olarak üretilmesi işlemi için tornalama cihazı kullanılır. Diş hekimi bu verileri kullanarak hasta başında yapılacak restorasyonu bilgisayar başında tasarlar. Daha sonra yine hasta başında özel tornalama cihazı ile restorasyonu imal edip, hastanın ağzına yerleştirir. Tornalama ünitesi dolguyu veya kaplamayı 7-15 dakika içerisinde güçlendirilmiş hazır seramik bloklardan bilgisayar desteğinde aşındırma yöntemi ile tamamlar" diye konuştu.

"CAD-CAM UYGULAMASININ İKİ ÇOK ÖNEMLİ AVANTAJI VARDIR"

Tornalama cihazında üretilen yapı uygunluğu kontrol edildikten sonra yapıştırılarak hastaya teslim edildiğini belirten Akgöl, "Böylece laboratuvar aşaması gerekmeden tek seansta porselen bir dolgu ya da porselen bir kaplama klinik ortamında aynı gün içerisinde tamamlanmış olur. Bu şekilde hastanın kısa sürede, yüksek kalitede, estetiği mükemmel, son derece tatminkar sonuçla ve aynı gün içerisinde tedavisi sonlanmış olacaktır. Bu uygulama ile tek bir seansta hastanın restorasyonu tamamlanmış olur. Cad-cam uygulamasının iki çok önemli avantajı vardır. Birincisi tek randevu ile işlem bitirildiği için önemli ölçüde zamandan tasarruf edilir. İkinci ise ölçü almaya gerek kalmaz. Bu öğürme refleksi olanlar ve kısıtlı ağız açıklığı olan hastalar için çok ciddi bir avantaj sağlar" şeklinde konuştu.

"YENİ TEKNOLOJİ İLE TÜM BU İŞLEMLER ARTIK TEK BİR SEANSTA TAMAMLANABİLİYOR"

Geleneksel olarak dişlerin restorasyonunun (porselen kaplama, lamina veya porselen dolgu) diş hekimine birden fazla ziyareti gerektirdiğini açıklayan Akgöl, "İlk ziyarette anestezi yapılır, dişler restorasyona hazırlanır, bir sonraki randevunuza kadar geçici restorasyonlar yapılır. Birkaç hafta içinde verilen ikinci ve üçüncü randevuda ise geçiciler sökülerek provalar yapılır ve en son randevuda restorasyon tamamlanırdı. Fakat cad-cam denilen bu yeni teknoloji ile tüm bu işlemler artık tek bir seansta tamamlanabiliyor" dedi.

"ELDE EDİLEN GÖRÜNTÜLER İLE SANAL OLARAK RESTORASYON HAZIRLANIR"

Teknoloji ile hazırlanan restorasyonlar ile yüksek düzeyde estetik elde edildiğinin bilgisini de veren Akgöl, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Çok kısa bir sürede hazırlanabilmektedir, geniş bir uygulama alanı bulunmaktadır ve güvenilir bir metottur. Bu teknikte, diş hekimi tarafından hazırlanan dişlerin ölçüsü, geleneksel yöntemlerden farklı olarak bilgisayara bağlı bir kamera yardımı ile fotoğraflanarak alınmaktadır. Elde edilen görüntüler ile sanal olarak restorasyon hazırlanır. Sistemde yer alan torna cihazı yardımı ile restorasyon bilgisayar tarafından yapıştırılmaya hazır hale getirilir. Bu şekilde çok daha uyumlu restorasyonlar elde edilebilmektedir. Cad-cam ile bir porselen bir restorasyonun hazırlanıp hastaya uygulanması işlemi 1-2 saat gibi kısa bir zaman diliminde gerçekleşebilmektedir."