Disleksi yaşanan güçlüğe göre üç'e ayrılır.
Okuma güçlüğü; Disleksi
Yazma güçlüğü; Disgrafi
Matematiksel konularda yaşanan güçlük; Diskalkuli
Disleksinin birkaç türü birarada görülebilir. Aynı zamanda dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu da Disleksi'ye eşlik eden durumlardır.Disleksi okul öncesi dönemde belirtiler gösterse, çocuğun okuma yazmada yaşadığı zorluk nedeniyle genellikle ilkokul döneminde fark edilmektedir.
Disleksi (Öğrenme Güçlüğü) Nedenleri?
Beynin okuma ve konuşmayı yöneten bölümlerinde genetik aktarımla, çoğunlukla aynı aile bireylerinde görülmektedir. Bu durum hamilelik esnasında anne karnındaki çocuğun yaşamış olduğu fiziksel faktörler ya da annenin kullandığı ilaçlar, alkol, sigara veya enfeksiyona maruz kalması nedeniyle çevresel faktörlere bağlı olarak da gelişebilir.
Disleksi (Öğrenme Güçlüğü) Belirtileri Nelerdir?
Erken tanıda çocuğun geç konuşması, konuşmaya başladığında kelimeleri geç öğrenmesi, benzer kelimeler arasında karışıklık yaşaması veya ayırt edememesi, renkleri, harfleri veya sayıları hatırlayamaması, şarkı söylerken karıştırması yada hiç ezberleyememesi gibi durumlar gözlenebilir.
Okul dönemi başladığında;
Okuma ve yazmada zorluk; hecelemede zorluk yaşaması, heceleri tekrar ederek yada atlayarak okumak, okuma ve yazmada aşırı yavaşlık.
Kelimeleri, isimleri hatırlama zorluğu ya da telaffuz da zorluk çekmesi
Ezberleme zorluğu
Okuma yazmada harflerin yerini değiştirmek
Yön kavramlarında zorluk yaşaması; aşağı-yukarı, sağ-sol gibi yön kavramlarını öğrenememe yada karıştırmak
Zaman kavramında zorluk yaşaması; dün, bugün, yarın gibi zaman kavramlarını algılayamamak ya da ifade ederken karıştırmak
Kalem tutma, yazı yazma gibi el becerisi gerektiren konularda yavaşlık veya beceriksizlik
Disleksi(Öğrenme Güçlüğü) Tedavisi Var mı?
Daha önce de belirttiğimiz gibi Disleksi bir zeka sorunu değildir. Disleksi kişinin ömür boyu yaşayacağı bir durum olduğundan tedaviden çok bu hastalıkla birlikte yaşamayı öğrenmek ve hastalığın yol açtığı durumlara karşı önlemler alarak, terapilere başvurmak doğru olacaktır.Disleksi ilaç ya da cerrahi müdahele ile tedavi edilebilir bir hastalık değildir. Terapiler ve öğrenme teknikleriyle bu hastalığın olumsuzlukları minimize edilebilir. Ancak disleksi yanında hiperaktivite, dikkat dağınıklığı gibi durumlar da eşlik ediyorsa psikiyatrist tarafından ilaç tedavisi başlanabilir.
Disleksi (Öğrenme Güçlüğü) Yaşayan Çocuğunuz Varsa
Sabırlı ve teşvik edici olunmalı
Çocuğun olumlu ve güçlü yönlerini ortaya çıkartarak destekleyici ve cesaret verici olunmalı
Çocukla olan etkileşim ve iletişim sağlıklı ve güçlü tutulmalı
Genellikle dikkat dağınıklığı yaşadıklarından kısa sürede tamamlayacağı işler ya da görevler verilmeli
Yaşamış olduğu durumu çocuğa bir uzman eşliğinde doğru şekilde anlatarak zayıf ve güçlü olduğu yönlerini fark etmesi sağlanmalı
Çocuğu diğer yaşıtlarıyla asla kıyaslamamalı
Gelişimini yakından takip ederek, bu konuda uzman pedagog ya da psikologdan mutlaka profesyonel yardım alınmalıdır.