Dolar

34,0649

Euro

37,9678

Altın

2.801,70

Bist

9.774,49

Diyet olmadan kilo kaybı: PHD2 genindeki devrim

Bilim insanları, PHD2 geninin kahverengi yağ dokusundan çıkarılmasının metabolizmayı hızlandırarak diyet yapmadan kilo vermeyi mümkün kılabileceğini keşfetti. Bu buluş, obezite ve tip 2 diyabet tedavisinde yeni bir dönemi başlatabilir.

2 Gün Önce Güncellendi

2024-09-16 14:59:45

Diyet olmadan kilo kaybı: PHD2 genindeki devrim

Bilim insanları, PHD2 genini kahverengi yağ dokusundan çıkartarak, metabolizmayı hızlandırmanın mümkün olduğunu keşfetti. Bu buluş sayesinde diyet yapmadan daha fazla kalori yakılabileceği belirtildi. Ayrıca, bu keşfin obezite ve tip 2 diyabet gibi aşırı kiloyla ilişkili hastalıkların tedavisine yeni bir bakış açısı kazandırabileceği vurgulandı.

YÜZDE 60 DAHA FAZLA KALORİ YAKILDI

Nature Communications dergisinde yayımlanan araştırmada, PHD2 geni olmayan farelerin, bu gene sahip olanlara kıyasla yüzde 60 daha fazla kalori yaktığı gözlemlendi. Bu durum, diyet yapmadan kilo vermenin yeni bir yolunu açabilir.

PHD2 NEDİR?

PHD2, vücudu soğuk havalarda sıcak tutan kahverengi yağın düzenlenmesinde kritik rol oynayan bir gendir. Bu gen, metabolizmanın hızlanmasına ve daha fazla kalori yakılmasına olanak sağlayabilir.

YENİ STRATEJİLERE YOL AÇABİLİR

Araştırmayı yürüten Dr. Zoi Michailidou, PHD2 geninin kahverengi yağ dokusundan çıkarılmasının obezite ve tip 2 diyabet tedavisinde yeni stratejilere kapı aralayabileceğini söyledi. "Bu genin etkisini azaltmak, aşırı kilolar ve tip 2 diyabet arasındaki bağlantıyı koparabilir." ifadelerini kullandı.

5 BİNDEN FAZLA İNSAN KANI ANALİZ EDİLDİ

Araştırmacılar, 5 binden fazla insanın kanını analiz ederek PHD2 geninin obeziteyle ilişkisini inceledi. Sonuçlar, daha yüksek seviyelerde PHD2 proteininin, daha fazla göbek yağıyla ve diyabet, tiroid bozuklukları gibi metabolik hastalık riskinin artışıyla bağlantılı olduğunu gösterdi.

SONUÇLAR ÜMİT VERİCİ

Dr. Michailidou, "Kahverengi yağ, insanlarda soğuk havalara maruz kaldığında daha aktif olan özel bir tür kalori yakıcı dokudur. PHD2 proteini ortadan kaldırarak, soğuk sıcaklıklara maruz kalmaksızın kalori yakımının artırılabileceğini gösterdik." dedi.

SON VİDEO HABER

Lübnan ordusu 'şüpheli cihaz' peşinde

Haber Ara