DSÖ: Türkiye, obezite artış hızında dünyada ilk sırada yer alıyor
DSÖ, 2060 yılına kadar Türkiye'deki obezite oranının yüzde 94’e ulaşabileceği uyarısında bulundu. Avrupa Birliği destekli proje, Türkiye dahil dokuz ülkede obeziteyi yapay zekâ ile analiz ederek çözümler üretecek.

Oluşturma Tarihi: 2024-10-05 14:19:16

Güncelleme Tarihi: 2024-10-05 14:20:03

Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre, Türkiye obezite artış hızında dünya genelinde ilk sırada yer alıyor. 2060 yılına kadar dünya genelinde obezite oranının yüzde 70, Türkiye'de ise yüzde 94'e ulaşması bekleniyor. Türkiye dahil dokuz ülkede yapılacak kapsamlı obezite araştırmasının sonuçlarını yapay zekâ değerlendirecek.

OBEZİTE ARAŞTIRMASI YAPAY ZEKÂ İLE DEĞERLENDİRİLECEK

Hipertansiyon ve Ateroskleroz Derneği Başkanı ve eproBes Projesi yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Serap Erdine, İspanya Cordoba Üniversitesi'nden Prof. Dr. Manuel Tena-Sempere, Fransa'dan yapay zekâ araştırmacısı Peter Atanasov ve projenin yöneticisi Javier Carrero, İstanbul'da obeziteyi masaya yatırdı. Avrupa Birliği'nin 10 milyon Euro bütçe ile finanse ettiği bu araştırma, Türkiye'nin yanı sıra İspanya, Polonya, Almanya, Belçika, Estonya, Litvanya, Fransa ve Danimarka'da yapılacak. Bebeklerin kordon kanının dahi inceleneceği bu araştırmanın sonuçları ise yapay zekâ ile analiz edilecek.

TÜRKİYE'DE OBEZİTE TEHLİKESİ BÜYÜYOR

Prof. Dr. Serap Erdine, Türkiye'deki obezite oranına dikkat çekerek, "Türkiye'nin yüzde 20'si obez, yüzde 35'i ise aşırı kilolu. Ancak 2060'ta obezitenin dünyada yüzde 70, ülkemizde ise yüzde 94'e ulaşması bekleniyor," dedi. Bu durum, Türkiye'nin obezite ile mücadelede daha etkin önlemler alması gerektiğine işaret ediyor.

İNTERNET VE BESLENME ALIŞKANLIKLARI OBEZİTEYİ TETİKLİYOR

Prof. Dr. Manuel Tena-Sempere, obezitenin sadece kalıtsal faktörlere bağlı olmadığını belirterek, beslenme alışkanlıkları, uyku düzeni ve aşırı internet kullanımının da obeziteyi tetiklediğini vurguladı. Araştırma sonuçlarının doktorlar, sağlık otoriteleri ve aileler için rehber niteliğinde olacağını belirten Tena-Sempere, "Obezitenin anne karnından başlayarak nasıl önlenebileceğine dair çözümler üreteceğiz," dedi.

YAPAY ZEKÂ OBEZİTEYE KARŞI ÇÖZÜMLER ÜRETECEK

Peter Atanasov, yapay zekânın obezite gibi karmaşık sorunları çözme potansiyeline değinerek, "Obezite çevresel, genetik ve sosyoekonomik faktörlerin etkisiyle oluşan karmaşık bir yapı. Yapay zekâ yöntemleri ile bu verileri değerlendirip, ne yapılması gerektiğini basit bir şekilde ortaya koyacağız," dedi. Yapay zekânın getireceği çözümler, obezite ile mücadelede önemli bir adım olacak.