Dumping sendromu, mide baypas ameliyatı geçirmiş hastalarda ortaya çıkabilen bir metabolik hastalıktır. Bu ameliyat sonucunda mide çok küçülmüş ve bağırsağın ortasına doğrudan bağlanmış olduğu için yüksek ve basit şeker içeren besinlerin tüketilmesi sonucunda (meyve suları, kola gibi) rahatsız edici belirtiler meydana gelir. Sanılanın aksine, duyulmamış bir hastalık olsa da oldukça yaygın bir hastalıktır.
Yemek sonrasında karında şişlik, çarpıntı, halsizlik ve bulantı biçiminde veya yemeklerden iki üç saat sonra terleme, titreme ve hipoglisemi şeklinde kendini gösteren bu hastalığın belirtileri de oldukça şiddetlidir.
Dumping Sendromu Belirtileri Nelerdir?
- Baş dönmesi
- İshal
- Kalp atış hızında artış
- Şişkinlik
- Ciltte meydana gelen kızarma
- Mide bulantısı
- Kusma
- Kramp
- Mide ağrısı
Geç Dumping Sendromu Belirtileri Nelerdir?
- Terleme
- Açlık hissi
- Titreme
- Yorgunluk
- Baş dönmesi
- Konsantrasyon olamama
- Güçsüzlük
Dumping Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavi süreci kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Çoğu hastada diyet değişiklikleri ile tedavi uygulanırken, bazılarında ise Dumping sendromunun ağır seyretmesinden dolayı cerrahi müdahale veya ilaç tedavisi uygulanır. Dumping Sendromu hastalarına, diyetlerde genellikle az az ve sık sık yemek yemeleri tavsiye edilir. Glisemik indeksi düşük olan gıdaların tüketilmesi önerilerek, sorunun ortadan kalkması hedeflenir.