'Antioksidanlardan' bahsetmek, vücudumuzun her yerinde sağlık ve optimum refah için bir savaş yürüten küçük haçlıların görüntüsünü çağrıştırır. Fakat antioksidanlar tam olarak nedir ve neden bizim için bu kadar iyidirler?
Antioksidanlar, vücudun hücrelerinde oksidasyonu nötralize etmeye yardımcı olan bazı gıdalarda doğal olarak bulunan moleküllerdir. İstenmeyen 'serbest radikaller' - yaşlanma sürecine dahil olan ve bir dizi ciddi hastalığa katkıda bulunabilen moleküller üretebilen bu oksidasyon sürecidir. Vücudumuz serbest radikalleri doğal olarak etkisiz hale getirmek üzere tasarlanmıştır, ancak karışıma sigara, alkol veya kirlilik gibi dış faktörler eklendiğinde, vücudumuzun bazen onlarla savaşmak için biraz yardıma ihtiyacı olur. İşte o zaman antioksidanlar devreye giriyor. En yaygın antioksidanlardan bazıları A, C ve E Vitaminleri, bakır, çinko ve selenyum mineralleri ve bir dizi taze gıdada bulunan betakaroten gibi karotenoidler şeklinde gelir.
Antioksidanları yüksek bir diyet, vücut hücrelerinin oksidasyonu ve serbest radikallerin zarar verici zincir reaksiyon etkisi ile bağlantılı olan dejeneratif durum riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Bu koşullar, belirli kanserleri, koroner kalp hastalığını, felçleri ve beyin sinir hücrelerine verilen hasarı içerir ve bu da Parkinson veya Alzheimer hastalığı gibi hastalıklara katkıda bulunabilir. ükettiğimiz antioksidanların çoğu bitkilerden gelir - pek çok meyve ve sebzede bol miktarda bulunurlar - ancak fındık, kepekli tahıllar ve bazı et, kümes hayvanları ve balık gibi diğer gıdalarda da bulunabilirler. Meyve ve sebzeler, başlıca diyet antioksidanlarından ikisinin ana kaynaklarıdır: C vitamini ve karotenoidler. Pek çok kişi farkında olmasa da, ana kaynakları tahıl yağları, zeytinyağı ve fındık olmasına rağmen, bazı meyve ve sebzeler üçüncü ana antioksidan besin olan E Vitamini de içerir.
İŞTE EN İYİ ANTİOKSİDAN KAYNAKLARI...
Betakaroten: balkabağı, mango, kayısı, havuç, ıspanak, maydanoz, karpuz
Flavanoidler: çay, yeşil çay, turunçgiller, soğan, elma
İzoflavanoidler: soya fasulyesi, tofu, mercimek, bezelye, süt Likopen: domates, karpuz
Kantaksantin: mantar
Kapsantin: kırmızı ve sarı biber, portakal
Manganez: deniz ürünleri, yağsız et, süt, fındık
Selenyum: deniz ürünleri, sakatat, yağsız et, kepekli tahıllar
C Vitamini: portakal, kuş üzümü, kivi, mango, brokoli, ıspanak, kırmızı biber, çilek
E Vitamini: avokado, fındık, tohumlar, kepekli tahıllar
Çinko: deniz ürünleri, yağsız et, süt, fındık
Polifenoller: kekik, kekik Bakır: deniz ürünleri, yağsız et, süt, fındık
Lignanlar: susam tohumları, kepek, tam tahıllar, sebzeler
Lutein: yapraklı yeşillikler, mısır
(Posta)